Sunday, July 15, 2012

Macam-macam cara anak2 tak mau g sekolah…


Pelikla kenapa masa kat German dulu kalau cuti lama sikit terutama cuti Ester anak2 sibuk tanya bila boleh g sekolah balik? Padahal cuti Ester bukan lama sgt pun..paling2 seminggu jer..tu pun dah tak sabar nak pergi sekolah..


Kat Malaysia ni..cuti dah sebulan setengah pun masih lagi takmau g sekolah! Apa yg tak kena sebenarnya dgn system pendidikan kita ni yer?


Anak2 saya 3 orang sekolah di sekolah yg sama..senang nak hantar and ambik…cikgu2 pun dah tahu ‘do re mi’ tu anak2 saya..darjah 2, 3 dan 4. Kalau sorang tak g sekolah biasanya 2 lagi tu pun tak gi juga. Tapi tu kalau mereka ikut saya out station la. Dulu memang kerap ikut sbb sekolah pun saya rasa macam main2..tapi sejak sisulung tu dah drjah 4..saya kurangkan out station dan juga tak benarkan mereka ikut dah…konon nak suruh tumpukan pada pelajaran la.


Tapi ada kes2 tertentu kalau seorang tak pergi..2 lagi masih pergi..tapi dengan muka tak puas hati la hahahha…mana tak nya..mereka akan tanya kenapa mereka kena pergi sekolah? Walhal bukan tak tahu yg kakaknya demam! Tapi oleh kerana kerap sgt berlakon sakit..so kalau org lain sakitpun mereka ingat berlakon sakit la juga.


Baru2 ni si kakak balik rumah dgn berdarah2 di bawah siku dan beberapa tempat lain…bukan dia nak risaukan luka dia..dia boleh tanya “kakak sakit ni..esok kakak tak payah gi sekolah la ibu?”..akibatnya dia akan berlakon macam sakit sgt2 supaya tak payah g sekolah…abahnya yg lembut hati pulak apa lagi…’hmm kakak tak payah g sekolah yer…’ happy sakan la si kakak manakala abe n aqin masam mencuka nak marah sbb mereka terpaksa g sekolah. Bila balik sekolah pandai pulak kedua2nya..”abah..kalau abah tak caya..balik nanti tengok la..kakak tu bukan sakit pun…” dan hahaha..memang la hanya budak tahu psikologi budak lain…elok2 je si kakak dok main dgn kawan2 dia kat luar…


Later..abe pulak sakit perut…berguling2 gayanya…saya ni pergi la urut guna minyak angin sbb sblm tu elok2 jer pun…tapi anak2 ni cepat tak cepat otak dia..elok jer sakit terus dia terfikir nak buat alasan tak payah g sekolah…dalam saya dok urut2 perut dia tu si abe tanya “ibu..abe rasa esok abe takleh g sekolah la” saya jawab la…”ala sakit perut jer pun…kejap lagi baik la..” dia jawab balik “tapi abe sakit sgt ni..macam mana nak g sekolah” saya jawab balik “takper kalau esok pagi perut abe sakit lagi..abe tak yah g sekolah la…” (itu jawapan g dia tunggu pun..) so esoknya hmm macam dh tahu2 la…memang dia sakit perut lagi la…n seperti biasa kakak n aqin masam mencuka nak marah…n bila balik sekolah..abe elok2 jer main dgn kawan2 dia…


Last sekali minggu lepas..si aqin hhahahaha..mungkin dia kata dah orang lain semua cuti sekolah..dia jer belum lagi..so dia kena cari alasan nak cuti gak..masa saya tengah potong kuku dia, tetiba dia cakap “ibu, aqin mggu depan cuti..” saya tanya la ‘cuti apa pulak..takder surat apa2 pun..” dia jawab balik..”tak..ni aqin jer cuti” saya tanya balik “cuti apa? Berapa hari?” jawapan dia ni bagi saya kelakar..”beg aqin basah..haritu ada kawan aqin tumpahkan air susu dia kat beg aqin…bibik basuh beg aqin..aqin takleh g sekolah. Nanti bila beg aqin dah kering baru aqin boleh g sekolah” hahaha saya n abah dia gelak bagai nak rak…adeker alasan gitu tak nak g sekolah?…last2 kena g sekolah gak la sbb bukan lamapun nak kering beg sekolah..kalau tak kering jemur di bawah mataharipun..mak ayah dia kan tokeh kedai dobi..takkan la takleh nak keringkan guna dryer kat kedai nun…


Saya rasa dia akan kreatif mencari dan terus mencari alasan tak nak g sekolah. Saya kena berhati2 supaya tak dimanipulasi oleh anak2 saya.


Haritu masa bibik saya lari dan saya masih bersusah payah mencari pengganti bibik..terpaksalah saya cuti..si anak2 ni punya tak puas hati boleh dia tanya “eh ibu tak g keje ke hari ni?” saya jawab la..”ibu cuti sbb nak jaga furqaan..kan bibik lari” semua tak puas hati…”kenapa ibu boleh cuti?kami nak cuti jgk!”..nasib baik la otak sayapun jalan jg…”masa cuti sekolah tu..anak2 ibu cuti panjang ibu tak cuti pun!” hahaha baru terdiam.


Tapi saya musykil kenapa la mereka ni cukup tak mahu g sekolah…bukan anak2 saya jer..kadang2 masa saya pergi jemput anak2 saya pulang dr sekolah..ada juga saya bawa balik anak2 jiran…siap mereka pulak cakap “seronok la abe tak gi sekolah rini…” saya tanya kenapa pulak seronok? Mereka jawab.."yer la tak payah g sekolah…best la…g sekolah tak best.."


Hai..seingat saya..dulu masa saya sekolah..memang la tak seronok gak tapi takder la sampai benci betul nak g sekolah…saya tak pernah nak cari alasan utk tak nak g sekolah…walhal dulu pukul 5.30pg mak dah gerak suruh bangun mandi..


Masa anak2 saya bawa balik satu borang..tak silap saya tajuk borang tu adalah "bagaimana nak mempertingkatkan kualiti pengajaran di sekolah"..lebih kurang gitu la…apa lagi…bagai org mengantuk disorong bantal..panjang lebar saya tulis..saya mahu system di Malaysia tiru sikit system di luar negara. Sistem berorientasikan exam utk kanak2 memang sgt2 tak sesuai..apa lagi anak2 dh diberikan soalan beberapa hari sblm peperiksaan utk dihafal dan dibuat latihan d rumah..bagus ker gitu? Adakah itu berjaya mencungkil bakat kanak2 tersebut. Memang bagus utk mangasah kanak2 tu menghafal la!


Idea siapa la bagi soalan pd budak2 ni sblm exam..dh tu suruh hafal…keluar sebijik2 benda yg sama. Mula2 dulu saya memang tak suruh anak2 hafal pun…saya suruh mereka baca dan saya betulkan kalau ada ejaan mereka silap kat mana2..tak tahu pulak soalan exam sebijik macam tu…lepas tu barulah setiap kali nak exam saya akan tanya anak2 saya..mana soalan exam…”jom menghafal!!!!”


Seriously…kena ubah…banggakah kita kalau anak2 dapat markah tinggi sbb berjaya hafal dgn baik?banggakah kita sebagai cikgu bila anak2 murid semua dapat A sbb dapat hafal jawapan dgn baik?..tak tahula org lain..tapi saya tak bangga langsung. Sbb saya rasa system begitu tak mencungkil kebolehan murid2 memberi jawapan mereka sendiri.


Apapun saya hanya org kecil…yg tak ada sesiapa pun perasan tulisan saya ini. Kalau saya dh jadi menteri nanti…tengokla..hahaha…





2 comments:

iu rf said...

jom kite balik jerman balik kak..ahahaa

alrijalnajwa said...

Los! huhuhu dh windu Deutschland...semalam mimpi gi jenjalan sana...bawa furqaan...sian dia tak sempat tengok German...jom iu kita gi..

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...