Tuesday, December 14, 2010

Sesekali terkenang…

Walaupun pernah saya tulis entry berkenaan kepayahan kami sekeluarga hidup di kawasan pedalaman German dan saya seboleh2nya tak mahu mengenangkannya lagi setibanya kami ke tanah air tercinta Malaysia..tapi tak tahula sejak kebelakangan ini sering berlaku imbasan kenangan2 semasa di sana secara tiba2…nak dikatakan saya buka video tengok gambar2 kami di sana..takde masa saya nak buka pun, nak kata saya menyimpan barang2 kami semasa di sana pun tak..nak dikatakan saya rindu pada suasana di sana lagilah jauh…tak rindu pun..tapi tak tahu kenapa dgn tiba2 datang imbasan kenangan saya sedang berjalan dgn anak2 pergi membeli belah, sedang tunggu bas, berkejar nak naik bas, pergi kedai nak sewa kete tak dapat, makan anggur untuk isi perut yg tengah lapar… nak naik teksi tak dapat sbb 5 org…nak jumpa doctor tapi tak dilayan sbb tak tahu Deutsch….kesimpulannya semua yg tak seronoklah…

Bila terjadi imbasan tu, saya jadi diam seketika..terfikir kenapa Allah nak ingatkan saya kembali pada kenangan di sana. Mungkin juga kerana di sini saya tak mungkin berdepan dgn suasana seperti itu dan Allah mahu saya mensyukuri nikmat yg ada sekrg. Sememangnya saya sangat2 bersyukur bila dah balik ni…tambah syukur lagi bila saya melahirkan Furqaan di Malaysia…tak terbayang kepayahan saya jika Allah takdirkan saya bersalin di sana.

Apapun itu pengalaman peribadi saya dan keluarga..tak semestinya orang lain juga mengalami benda yg sama…saya terima ujian2 itu dgn redha. Sesekali apabila jiran sebelah rumah dulu menghantar emel memberitahu yg anak2nya merindui anak2 saya..rasa tersentuh juga..siap hantar gambar terbaru anak2nya..Sesekali juga anak2 saya bertanya bila lagi kami akan ke German? Hehehe…mungkin tidak sampai bila2 saya jawab..

Rakan2 sekelas dahulu pun masih lagi berhubungan tapi taklah sekerap dulu…tambahan pula saya sendiri sudah teramat jarang menjenguk fesbuk…malas dan sibuk jadi makin jauhla jarak hubungan kami..hanya sekadar melalui emel..skype dan ym mmg tak pernah dibuka sejak balik ke Malaysia…ada juga pihak university buat cadangan nak buat reunion…tapi tahu sajalah…kami pelajar2 international ni mmg boikot habis apa saja program mereka…so akhirnya reunion pun tak jadi. Saya memndam rasa ketidakprihatinan pihak uni kepada kami sekeluarga…rakan2 luar german yg lain pun begitu juga….soal kebajikan kami mmg tiada siapa yg menjaga…dari segi pelajaran juga sangat menyedihkan…hinggakan semasa sesi berjumpa dgn external moderator dr Cardiff tiada antara kami yg mahu mencadangkan kursus yg kami ambil ini kepada pelajar lain melainkan pelajar2 dr German sendiri.

Ahhhh itu semua pengalaman pahit yg telah pun berlalu dan tak mahu saya kenang lagi. Tidak dinafikan ramai juga rakan2 saya yg tinggal di German sangat gembira semasa berada di sana…itu rezeki mereka. Alhamdulillah. Apapun pengalaman sebegini tidak membuat saya serik untuk terus menjelajah hehehe…(tapi bukan ke German laa)…tapi tengok poket la…sihat ker sakit…tapi tak tahula bila poket nak sihat...asyik sakit je manjanggggg...

Sunday, November 21, 2010

Tertinggallah pulak….

Selamat Hari Raya Eidul Adha kepada semua…
Haa..entry kali ni nak citer pasal kepulangan saya sekeluarga ke rumah kedua ibu bapa saya di Taiping Perak. Kamipun macam orang lain juga rasanya..ambil cuti pada 18 dan 19hb 11 untuk beraya. Saya balik berkonvoi dgn adik yg tinggal di Nilai. Kami mulakan perjalanan pada lebih kurang jam 10malam bermula dari rumah saya di Putrajaya (nak elak jam la kononnya)..
Saya macam biasala sebagai ibu yg menyusu badan ni…selain sediakan baju2 anak2 utk dipakai di rumah opah nanti saya kena pastikan la gadjet2 menyusu saya tu lengkap. Nak dijadikan cerita pada mulanya dah sedia elok2 dah letak satu tempat sumer barang2…tapi bila adik telefon beritahu dia akan lewat sikit tiba di rumah saya..so saya pun keluarkan la corong penyedut susu pam medela saya untuk di sterilkan bersekali dgn botol2 susu yg lain. (botol2 susu yg nak di bawa dh pun ada dalam beg).
Bila adik tiba jer terus kami punggah beg2 masuk ke dalam kereta. Lupa terus pada corong pam medela tadi. Akibatnya..tertinggallah corong tersebut….
Saya sedar tu pun pada keesokan hari selepas bangun tidur tu…nak pam susu la kononnya sbb dah bengkak…alamak!!! Huhuhu terlupa ambik la pulak…apa lagi walaupun hari tu hari raya..saya dan suami berserta adik saya keluar ke Bandar mencari corong pam ni di setiap farmasi yg ada di Bandar Taiping. Malangnya..tiada satu pun farmasi yg menjualnya kata mereka produk tu mahal dan tiada permintaan. Huhuhuhu…so penyelesaiannya terpaksala saya beli pam baru..
Satu2nya pam yg direkemen kan pada saya adalah pam Pureen harga dalam lebih kurang RM120 la…(melayang duit tak pasal2 akibat kecuaian sendiri) Memangla beza produk mahal dgn produk murah ni..pam Pureen ni memang boleh perah susu juga tapi sakitnya mak aiiiii…dah tu bunyi macam orang mesin orang yg tebang pokok balak laaaa
So selama 4 hari di rumah mak..saya Cuma perah sekali sekala saja la..dah sakit…buat apa nak perah byk kali…bila balik ke Putrajaya saya terus gunakan pam medela…tapi oleh kerana saya beli medela swing so saya ingat nak pasang pam Pureen ni sebelah n sebelah lagi medela…jimat masa…tapi entah macam mana..pam Pureen ni macam merajuk pulak…tak boleh menyedut langsung! Last2 guna satu pam la juga…
Pengajarannya jangan la lupa nak bawa gadjet2 menyusu tu…penting tu….

Wednesday, November 10, 2010

Penyusuan susu ibu sepenuhnya

Ehem ehem...macam pakar laktasi plak entry kali ni hihiihi...

Saja nak share pengalaman berharga ni dgn pengunjung blog ni. Saya ni baru sekrg berpeluang dan rasa mampu nak buat gini. Dulu2 tu...byk la alasannya.malas la nak citer kat sini...selain tak mampu dr segi mental...dr segi material pun tak mampu gak..almaklumlah ketiga2 anak2 saya dulu tu saya dapat masa masih bergelar pelajar...

OK berbalik pada tajuk tadi..nasib baikla kali ni saya nekad beri susu badan sepenuhnya...kalau tak jenuh juga la...harga susu skrg ni bukan murah ooooo...kalau susu badan kan senang...free jer..tapi yer la..gadjet2 lain tu la pulak yg mahal...tapi takper la..bukan nak kena beli selalu pun..sekali tu jer seumur hidup...boleh pakai lagi kalau nak beranak di lain kali...atau kalau macam saya ni...dah takmo beranak dh...(insyaAllah) boleh jer pass pada adik pompuan nanti..mana ada membazir kan?

Saya mula menyimpan stok susu seawal minggu pertama bersalin lagi...dah bengkak susu...nak tido pun takleh..rasa nak demam jer..so perah simpan...tu yg byk stok tu. Sekarg ni bila dh berkerja Alhamdulillah saya syukur sgt kerja saya ni flexible....so ikut suka hati saya la bila masa nak pergi perah susu...tempat yg disediakan utk ibu2 memerah pun ada..selesa pulak tu...Alhamdulillah...Allah permudahkan...

Saya mula memerah sebaik saja tiba di pejabat...seawal pukul 7.30pg...dapat la dekat 2 botol (4oz/botol) susu saya Alhamdulillah mmg byk...nak kata saya ada tip2 tertentu..takder plak..tapi mmg saya minum susu segelas besar setiap pagi dan malam....selain saya mmg tak putus2 minum air masak...Alhamdulillah susu saya bukan sekadr banyak..tapi pekat (kata bibik saya 'kental') hehehe..tip2 lain mmg takder...

Tapi betullah..kalau dulu saya tak pernah jaga pemakanan saya...makan pun sekali sehari jer..minum air masak pun malas..apa lagi nak minum susu...huh jauh sekali...tapi sbb rasa tanggungjawab nak bagi susu badan ni...kena la gagahkan diri makan 2x sehari..minum air pun byk...kena minum susu lagi...so secara tak langsung..kita menjaga diri kita sendiri....byk hikmahnya menyusu badan ni...

Anak saya pun Alhamdulillah setakat ni tak pernah demam lagi...badan pun semakin montel dan pejal...syukur tak terhngga Allah beri saya peluang menyusukan anak sepenuhnya. Di pejabat pukul 3ptg saya perah susu lagi..dapat 2 botol lagi..so satu hari saya boleh simpan 4 botol (di pejabat sj).

Sebaik saja tiba di rumah dalam pukul 5.30 sy menyusukan anak dan perah lagi..dapat 1 botol..hingga ke esok pagi saya masih boleh simpan 1-2 botol lagi...jadi setiap hari baby saya minum yg fresh saja....jarang2 sekali saya beri juga susu yg telah difrozen kan...takut juga membazir sbb lama dah simpan...

BAru2 ni saya beli sterilizer dan warmer...mula dulu saya ingat benda2 ni tak perlu..boleh buat secara manual jer.....tapi rupa2 nya sgt2 membantu. Jimat masa. Dan warmer tu kalau dulu panaskan susu secara manual jer..payah..tiap kali air suam tu dh bertukar sejuk..kena tukar air suam lain pulak...dh jadi satu keje pulak nak tukar air suam berkali2 utk panaskan susu yg di keluarkan dr peti ais...bila ada warmer...buh jer dalam warmer..tinggalkan..nanti lepas 5 minit or so...ambillah...mmg dh suam pun susu tu...mudah..kalau tinggalkan lama pun takder masalah..susu tu tetap suam jer...sbb suhunya dah ditetapkan...pendek kata..mmg mudah.

oklah nak stop dulu la..lenkali saya citer lagi.

Tuesday, October 19, 2010

Lamanya menyepi











Assalamualaikum semua!!!!

Ya Allah..sedar tak sedar hampir 4 bulan saya tak update blog ni bukan saja tak update..tak buka pun..subhanallah..apala punya tuan rumah...terharu juga bila tengok ada juga orang yg bertandang walau situan rumah tak 'menyapu'pun sawang di blognya...insyaAllah...saya sekarang keadaan dah agak stabil dan saya akan mula menulis kembali.

Tapi entahlah nanti ada org nak baca atau tak sbb saya dah balik ke Malaysia (itu yg sibuk tu!!) almaklumlah org selalunya suka baca kalau ada pengalaman di negara2 org..bukan di negara sendiri...(tak kata org la...saya pun gitu juga hihihi) apapun berbalik pada niat asal saya berblog la...iaitu untuk dijadikan tatapan buat saya juga di masa2 akan datang..kiranya diari elektronik la ni...cumanya kalau diari biasa tu kita luahkan semuanya yg terbuku di hati termasuk yg rahsia...tapi kat sini takleh la buat gitu kan...

Secara ringkasnya selepas saya balik ke Malaysia pada 20hb6 2010 dan tiba di bumi tercinta Malaysia pada 21hb6 2010 pada 6.15pg kehidupan saya secara automatiknya berubah sgt2. tapi panjanglah pulak kalau nak dicoterkan di sini...apapun saya ringkaskan..

Saya telah melapor diri bertugas semula di Hospital Raja Perempuan Zainab2 Kota Bharu...tu pun sementara jer sbb saya tahu kalau dh habis master mesti la kena tarik ke Headquarters di PJ...dalam tempoh tu kesihatan makin teruk..kena masuk wad pulak...huhuhu

Keje kat HRPZ dalam sebulan dapat surat lapor diri ke HEadquarters (macam yg dijangka laaa) so kena la pindah randah pulak...hadui letih oooo dh la tunggu masa jer nak bersalin...tapi lagaknya memang tak macam org yg tgh sarat la...dh nak buat macam mana...kenalah lalui juga...

Masatu dh pening nak cari rumah sewa..tapi Alhamdulillah..ada sahabat suami yg tolong uruskan untk dapatkan kuarters di Putrajaya...jauh tuuuu keje kat PJ tinggal di Putrajaya! Dah tu nak cari rumah kat PJ bukan senang...dengan keadaan saya yg sarat..status tempat keje suami pun hanging lagi...last2 minta tolong kawan la. Rezeki juga sebenarnya...

Alhamdulillah pada 29hb82010 saya selamat melahirkan seorg bayi lelaki seberat 3.45kg di Hospital Putrajaya. Sebelum saya pergi mendapatkan follow up di KK Putrajaya dulu saya banyak puat semakan di internet berkenaan layanan di sana...mak aihhhh takut nak pergi ooooo..macam2 komen2 negatif yg saya baca...tapi tu la..dh saya tinggal di Putrajaya..kenalah follow up di KK Putrajaya juga kan...tapi semua komen2 tu rasanya tak berasas...

Sepanjang saya mendapatkan rawatan di sana..baik nurse ataupun Dr...semuanya terlalu baik. memang tak dinafikan masa menunggu tu lama..tapi faham2 jer la...dh ramai org mmg la ambil masa...saya sendiri keje hospital jadi saya tahu la macam mana...so kalau dapat layanan yg baik dr staf hospital...rasa nak marah sbb menunggu lama pun terubat...

Bayi lelaki saya, saya namakan Muhammad Furqaan Fadhlullah. MEmang saya nakkan anak perempuan sbb saya dh ada 2 lelaki dan satu perempuan setakat ni...so kiranya nak bagi equal la...tapi Allah nak beri lelaki juga...saya terima yg penting dia sihat dan sempurna.








Sekarang ni saya dah mula berkerja...mmg tak habis pantang lagi (ehehe saya ni tak pernah berpantang pun sebenarnya..)tapi oleh sbb saya dh ambik cuti 3 hari dari tarikh sepatutnya bersalin (20.08.2010) tapi ditakdirkan baby masih takmo keluar2..so sampai teroverdue 9 hari...so kenala saya masuk keje pun awal juga...kesian kat baby...tak sampai 2 bulan ibu dh tinggalkan...








Apapun kali ni mmg saya nekad nak bg susu ibu sepenuhnya pd baby...(baru timbul kesedaran sebenarnya) jadi Alhamdulillah hingga saat ini saya masih fully breastfeed baby baru saya. Alhamdulillah kat tempat keje pun mudah nak cari masa utk perah susu...so dalam waktu ofis hour tu 3 kali saya ambil masa utk perah dan simpan....








Simpanan susu yg dh diperah pun mmg dah tak muat peti ais...mana taknya saya mula menyimpan sejak hari ketiga bersalin...dh lebih 50 botol saya simpan...hinggakan nak letak benda2 lain pun tak boleh dh...tapi satu kepuasan sebenarnya bila tengok susu byk...hehehe...rasa selamat jer kalau tetiba bos suruh pegi kursus yg melibatkan bermalam ker....tak payah dah susah2 kan?...








oklah itu saja coretan sulung dari Malaysia..insyaAllah jika berkelapangan saya akan cuba menulis lagi.

Friday, May 21, 2010

Stuttgart, Switzerland, Itali dan Ingolstadt (Part 3)

Banyak sgt perkara yg mesti diuruskan...almaklumla dh dekat nak balik...insyaAllah...tapi kalau tak story kat blog bab gi jenjalan tempoh hari...rasanya mmg tak lama lepas tu lupa la...so kena la lapangkan sikit waktu utk tulis pengalaman tu...utk tatapan kawan2 dan juga diri sendiri di kemudian hari...

Kat mana berenti ritu yer...oooo di Luzern (tp di eja Lucern)... lepas puas tangkap gambar di Luzern...kami teruskan lagi perjalanan ke Milan.....

Semasa perjalanan ini Subhanallah....memang x boleh diucapkan dengan kata2.... kena pegi sendiri... memang melalui kawasan pergunungan (banjaran Alps) yg ya Allah sukar utk dilafazkan keagungan gunung ganang ciptaan Allah sebagai pasak bumi.... suami pun dok sibuk suruh ambik gambar jer.... tapi almaklumla saya ni dah x boleh buat sesuatu dalam kete...nantikan datang migrain habis citer....

sampai di Milan, Itali dalam pukul 7malam...fuh memandu di Milan mmg betul2 mencabar....dgn pemandu2nya macam pemandu2 di Msia pantang lambat sikit asyik nak hon ajer…macam la kete dia sorang jer yg ada hon....dgn jalannya yg berpusing2...jalan tram pun situ..kete pun situ...dh tu yg lagi pening..bila lampu hijau..org kat tempat jalan kaki pun lampu hijau juga...apa ni? Bila kita nak jalan? Ada tu cik navi suruh gi belah kiri..tapi jalan takleh masuk kiri...last2 kena hon lagi huhuhu...dh tu bila lenkali tu nampak jalan macam kecik jer..walau cik navi suruh masuk belah situ...dh mula tak berani nak masuk la...dok la bertafakur kat situ...bincang petang kat tengah jln...nk masuk tak masuk...last2 kena hon juga...adoyaiiiii...sakit kepala dibuatnya...

Oleh sbb cik navi pun dh kritikal pening masa tu...hotel yg kami nak tuju pun tak terjumpa...last2 oleh sbb waktu Maghrib dh nak masuk...solat pun belum lagi...kami decided nak tido jer kat mana2 hotel..tak kira la berapa kosnya pun....pusing punya pusing ada la ternampak hotel2 yg rasa2nya murah...tapiiiii haaa nak cari parking satu hal lagi...nampak juga org dok parking atas birai jalan...tp takut la kita nak buat juga...tak pasal2 kena...(itu pada mulanya la...) pusing la juga cari parking...bila dh tak larat nak pusing dh...alhamdulillah terjumpa satu parking...tapi area rumah nak2 flat gitu.....so suami pon turun kete, kebetulan ada seseorang kat situ so tanya la lelaki tu....alhamdulillaah lellaki tu kata parking umum....tapi kalau nak parking jangan lebih pukul 8.00 pagi...sebab parking tu berbayar....kalau tak kena saman....ok cantik....kami parking je kat situ dan terus menuju ke hotel untuk tanyakan ada bilik kosong tak....alhamdulillah nak jadikan rezeki hotel tu ada bilik kosong "twin bed"....

So malam tu kami tido di hotel yg agak selesa la...dgn rega 70€ semalaman...kami double check dgb pengusaha hotel tu pasal parking... menurut pengusaha hotel tu juga kalau malam takper parking kat situ...Cuma esok tu kena alihkan ke tempat yg berbayar la...takperla asal boleh sembhyg ni...dh dekat sgt nak masuk maghrib...

Hajat di hati nak masak nasi..lepas tu makan la dgn bekal yg kami dh masak pagi tadi....tapi malangnya lubang plug kat Itali ni pun tak sama dgn kat German gak...huhuhu...so apa lagi...anak pun dah lapar sgt...mak anak dan bapak anak pun lapar gak...malam tu kami kuar gi cari kebab laaaaa....

Lepas balik dr makan...kami terus balik ke hotel...dh penat sgt badan...nak jalan2 malam pun bukan ada apa2 pemandangan menarik pun...kedai2 pelacuran jer yg byk buka masa tu...tak elok utk anak laa (macam la elok utk mak dan bapak anak hahaha)...lagipun sedangkan siang pun ada masalah nak bawa kete..apatah lagi malam...drpd dok pusing2 buang minyak...baikla rehatkan tubuh kat hotel...sebelum tido suami gi tanya2kan

Kami check out seawal 8 pagi sbb takut kena saman la dh parking kat tempat haram gitu…..takper la..kami pun mmg dtg nak jalan2..so terus check out...nak bersarapan pun..hotel tak sediakan sarapan...nak masak air pun..hotel tak sediakan pemanas air pun...bilik utk tido dan bilik air semata2....nak guna kan yg kita bawa..takleh nak guna sbb lain lubangnya...(so peringatan la pada sesapa yg nak gi jalan ke negara2 luar ni...bawa adapter yg sesuai...)








Lepas check out..terus ke tempat2 menarik dan tempat yg mula2 kami singgah adalah kat museum (museo Civico di Steria Naturrale).....yg dh di cari melalui internet sebelum ni dan juga sempat suami betanyakan staff hotel pada sebelah malamnya dimanakah tempat2 menarik kat milan ni...Alhamdulillah mudah nak jumpa...(cik navi dh sihat sikit kot lepas berehat semalam)...dan parking pun senang lagi sebab hari masih pagi....








Cuma selepas dari museum tu.... payah nak cari tempat parking...jenuh pusing...at last..jumpa la juga tempat parking 2€ sejam...tapi nun jauh kemain...jenuh berjalan...saya ni dh la bab berjalan ni lemah sikit...tapi nak buat macam mna...terpaksa la berjalan gak...huhuhu...nak pitam rasanya...








Dah sampai ke tempat dituju...rupanya tempat tu mmg tempat tujuan pelancong...berpusu2 pelancong kat situ...tp tak tahu la apa yg menarik pun...sama jer dgn bangunan lain yg kami jumpa masa gi jalan2 kat negara2 lain...so malas nak tangkap gambar...tp tangkap la juga sikit2 alang2 dh sampai...masalah dgn Itali ni..bangunan bersejarah ker..hapa ker...takder signboard...tak tahu apa ker namanya bangunan tu...signboard ada pun kecik cinonet...macam tak nak buh jer...huhu dah derang pun tak berapa nak bangga dgn bangunan bersejarah derang...so buat apa la saya nak sibuk bertangkap gambar yer dak? Apapun kepada sesapa yg nak tahu nilai sejarah bangunan tu...boleh la cari dalam wikipedia...saya ada la snap kat signboard yg ada nama bagnunan tu...so boleh la tuan puan nak cari dalam wiki yer...hahaha









Kena kejar masa sama sbb kami parking kete pun sejam jer...tp saya dh tak larat nak berjalan balik ke tempat parking...suami la gi sensorang ambik kete...saya tunggu kat situ jer la...dgn anak.

Ada satu lagi tempat yg mmg suami nak sgt gi...stadium San Siro...stadium tempat main pasukan AC Milan dan Intermilan...entah apa yg seronoknya tempat tu pun tak tahu la...kalau dia menang pun bukan dia bagi hadiah tu sikit kat kita...kalau dia kalah..kita tak rugi apa2 pun...tp org yg minat bola..tetap minat gak...pelik betul...(ni org minat bola tak setuju dgn ayat ni nih)…









Nasib baik la tempatnya dekat2 situ gak...so di kaunter pintu masuk tu dapat la info serba sikit kalau nak masuk tu...katanya kalau nak masuk ke kawasan luar stadium...bayar parking 4€ sekali masuk...klau nak masuk dalam stadium kena bayar 12€ utk 3 kepala...dalam tu nanti ada org akan guide utk buat lawatan...ada museum..ada galeri (katanya laaaa).. masuk ikut gate no 14...wah spesifik gitu...oklah gitu...takder la gi semberono jer...kiranya org yg buta bola sepak macam saya ni akan tahu la serba sikit pasal bola ni...dh tu siap dia bg tahu kalau nak tangkap gambar kat fan club punya booth tu...free jer..tak payah bayar apa2 Cuma kalau nak beli apa2 jer kena bayar....









So kami pun masuk la...dah siap parking..suami punyala excited...tangkap gambar kat luar dulu hahaha...dh tu kami pun pergi la kat gate yg dinyatakan tu...hahaha...tutup rupanya...bukan kami jer yg keciwa...ramai lagi pelancong2 lain pun keciwa...tambahan pula yg bawa anak2 yg semata2 dtg utk masuk stadium tu...nak masuk skit pun takleh...tutup rapat...kami pun bertanyala pada org lain kenapa tutup..sumer beri macam2 andaian…saya tak puas hati...pergila tanya sendiri...huhuhu mmg tak mesra pelanggan la org yg jaga kaunter kat situ...bercakap pun tak tengok muka kita...mungkin dh tak larat nak beritahu benda yg sama pada pelancong2 yg datang kot....dia tk bg tahu pun kenapa tutup..Cuma katanya kalau nak masuk gak...dtg semula esok...dr pukul 10pg hingga 5 ptg...(saya rasala...dia Cuma hafal ayat2 tu jer kot dalam bahasa Eng..hahaha...sbb bila kita tanya lain...dia ulang ayat yg sama jer...pandai la saya buat assumption). Tp yg saya pelik...takkan la org yg jaga kat kaunter parking tu tak tahu yg stadium tutup haritu?..siap bg tahu pulak berapa nak kena bayar kalau nak masuk...hish geram betul...

Pusing punya pusing nak cari tempat yg tertulis itu adalah stadium San Siro...tak berjumpa! Kalau macam ni sapa yg nak percaya bangunantu stadium bola sepak? Boleh jer jadi pasar jual ikan ker..pasar jual baju ker…huhuhu….Last2 ada pelancong dr Holland ni bg tahu…dia Cuma tangkap gambar kat satu tempat yg tertulis San Siro..tp takder la pulak tulis stadium…jadi la….kami pun pergi la juga kat situ…alahai…besar lagi post box kat rumah saya! Nak buat macam mana...mmg disappointing betul…

Bila kami nak bertolak balik tu..kami nampak ramai betul polis tiba…dgn para wartawan…so sekali lagi saya buat assumption la..mungkin nak ada match la kot…tu pasal tutup…saya Tanya gak kat suami…ni nak kena bayar parking gak ker ni? Suami cakap..klau dia minta duit masa nak kuar nanti…kita hempuk kepala dia hahahaha….lucu betul laaa…tapi bila sampai kat tmpt kaunter parking tu…dia tak minta duit pun…maknanya mmg dia tahu la stadium tak buka hari tu….tu pasal dia tak minta duit…hampeh tul…

Kami bertolak balik ke German sebaik saja lepas kuar dr stadium tu…mula tu ingat nak balik terus ke Idstein…tp masih ada satu hari lagi sewa…so saya fikir nak pergi melawat kawan yg selama ni hanya kenal melalui internet jer…mereka tinggal di Ingolstadt. Perjalanan dr Milan ke Ingolstadt sepatutnya Cuma 5 jam…tapi tahu jer la…macam2 hal…last2 sampai rumah kawan tu dh pukul 9malam lebih…kesian kat tuan rumah…terpaksa tunggu kami utk makan malam.








(Terima kasih tuan rumah....CK Ihsan n famili......)

Mmg besar peranan internet ni..org yg tak pernah kenal rupa…hanya sekadar dalam internet..tp boleh berkawan dan di layan dgn begitu baik mengalahkan org yg kita dh kenal lama….terima kasih CK Ihsan dan Hafizah sbb terima kami sebagai tetamu…dan terima kasih jg sbb tumpangkan kami bermalam di rumah korang….kna harap perhubungan ni akan kekal walau dh balik Msia nanti….

Keesokannya kami pulang ke Idstein seawal 9pagi lagi sbb terpaksa hantar kereta sebelum pukul 2 ptg…tuan rumah siap bekalkan makanan utk kami…terharu rasanya…mmg dalam keletihan..mana nak larat masak lagi dh…kami terpaksa balik ke Idstein dulu utk punggah barang2 yg dibawa masuk ke dalam rumah…lepas tu baru gi hantar kete…so lepas balik dr hantar kereta…dgn rumah yg bersepah …terasa letihnya…lapar pulak…terus panaskan bekal dr kwan tadi dan masak nasi….Alhamdulillah….kenyang…barula boleh berehat…

Apapun perjalanan kalini terasa berbaloi…sbb boleh berhenti ikut suka hati kita…nak sembhyg mudah…nak gi tandas mudah…berenti jer kat mana2 perhentian…insyaAllah kalau ada bajet lagi…boleh gi jalan sekali lagi..tp entahla…macam byk jer perkara yg nak di uruskan…apapun tengokla keadaan…ni pun dh rasa semput dah….nak cuci rumah..nak packing barang..nak buat clearance sumer2 bil..harap2 Allah permudahkan segala urusan…Amin…

Tuesday, May 18, 2010

Gambar-gambar di Swiss

Stuttgart, Switzerland, Itali and Ingolstadt (Part 2)

















Lepas tangkap gambar sikit sebanyak di Stuttgart...kami bertolak ke Swiss...tapikan berjalan naik kete ni mmg cepat lapar...nasib baikla bawa byk bekal...sambil dok drive...sambil2 co-pilot menyuap makanan.... hihhihi... Alhamdulillah…perjalanan lancar…co-pilot kali ni mmg tak tido...takut oooo...manalah tahu kot2 tersalah masuk lorong ker...kena la co-pilot ni ingatkan hehehe besar peranannya tuh...lagipun ada kawan dh pesan...jgn tido dalam kete kalau gi Swiss sbb pemandangannya yg menakjubkan...so tu pasal la tak tido tu....


Bila nak masuk ke border Swiss…kat situ ada polis check passport…dan lesen…Alhamdulillah…tak kena apa2 walaupun kami Cuma tunjukkan lesen Msia jer... Cuma polis tu minta kami beli pelekat lebuh raya utk bergerak dgn kete dalam Swiss ni…so kena bayar 30€…tapi pelekat tu valid utk setahun…Cuma bg kita rugi la sbb kita bukan nak guna lebuh raya dia utk setahun pun…so kepada sesiapa yg berhajat nak gi Swiss naik kete…boleh dapatkan pelekat tu dr saya dgn separuh harga hihihi…


On the way tu..oleh sbb keindahan alam semulajadinya..suami minta saya snap2 gambar dr dalam kete...saya boleh naik kete tanpa pening pun dh kira bernasib baik dh...takleh buat apa2 aktiviti sampingan...kena tengok depan jer ataupun tido jer..tp oleh sbb excited nak juga tangkap gambar sbb terlalu cantik...saya pun usaha la tangkap gambar juga...huhuu last2 macam yg dh tahu la....kena migrain la lepas tu...terus takleh buka mata langsung! Baru padan...huhuhu


So kami sampai ke Jungfrau dalam keadaan saya yg takleh nak bercakap, takleh nak buka mata...kesian gak kat suami. Oleh sbb kawasan Jungfrau tu luas...maka suami pun tak tahu mana satu tapak perkhemahan yg dimaksudkan...sumer pun nampak sesuai utk berkhemah jer...byk karavan parking setompok2...jadi utk lebih selamat...lepas cik navi pun pening dok asyik recalculating sejak masuk area Jungfrau (due to poor satelite reception..dh kawasan bergunung ganang) suami pun pegila bertanya pada salah sorang pemilih karavan yg ada kat satu kawasan khemah gak....tp rasanya diani tak faham kot suami saya tanya apa kat dia...huhuhu...dia cakap tempat yg kami nak pergi tu dah tutup..kena gi esok! Dan lagi takleh pergi naik kete...kete kena parking kat dataran depan sana (sambil tunjuk kat kawasan parking yg luas) kena pergi naik train...and train tu Cuma ada hingga pukul 4 ptg..sekrg dh pukul 5...kena gi esok jer laaa...


Bila suami kembali ke kereta bg tahu kat saya macam tu....hancur luluh hati...dh la sakit kepala bagai tak hengat...kena tunggu esok pulak baru boleh berkhemah huhuhu...dalam hati dok berkira2...selama ni org yg datang berkhemah kat sini parking kete and then punggah sumer alatan perkhemahan dgn alatan memasak..dgn selimut segala..dgn anak2 kecik lagi..hangkut naik tren? Hish..macam tak logik....saya cuba suruh suami kontek org yg mensajes kami ke tempat tu...tp tak dapat..mungkin sbb poor reception la kot...haduh..masatu rasa nak nangis pun ada (hanya Allah yg tahu perasaan masa tu ditambah dgn migrain yg amat....) nak tido kat mana malam ni...sembhyg zohor pun belum lagi ni...


Lepas kami semua terdiam sejenak...saya ajak suami keluar dr area tu...tp on the way tu terjumpa dgn tapak2 hostel dan juga rumah tumpangan...so saya minta suami berhenti dan bertanyakan bilik di situ...kali ni tak kisah dah..berapa nak kena pun..asal boleh berehat...nak buat macam mana....takder rezeki...


Rupanya murah jer harga bilik kat situ...25€per head..kanak2 bawah 12 thn free...wahhhh murah jer...tp suami yg ramah tamah ni saja la buat2 bersembang dgn menunjukkan pamplet yg kami dh print dr internet pasal tapak camping asal yg kami nakk pergi tu...dan citer kat dia pasal org tu kata dh tutup lepas 4 ptg...then org kat situ cakap...mungkin org yg suami saya tanya tu tak faham kot...sbb tempat tapak camping tutup pukul 6.30ptg dan buka pukul 8pg. Dan tempat yg dimaksudkan pun Cuma dekat saja dr tapak rumah tumpangannya....sambil dia menunjukkan arah tempat yg kami nak tuju tu... Yg org tu maksudkan mungkin nak naik ke puncak...mmg la naik tren...dia minta kami cepat2 pergi check in sbb waktu tu dh pukul 6ptg...(baiknya dia...rasanya kalau kat Msia mesti la nak suruh kita tido kat hotel kita yer tak?)


Alhamdulillah....mmg dekat jer tempat tu...rupanya kami dh byk kali lalu pun...tp dh dok turut sgt cik navi yg dh pening tu...sampai ke petang dok pusing2 kot situ gak....takper..pengalaman...


Sebaik saja sampai, suami saya uruskan soal nak check in..org kat reception tu offer bilik la..sbb masa kami sampai tu tgh hujan renyai2...katanya kalau hujan gini..malam akan jadi tersgt sejuk...kesian pd anak dan isteri yg mengandung katanya...pandai la dia...tp betul gak...saya dh la takleh nak buat apa dah...at last kami ambik bilik jer instead of berkhemah...


Takper la apapun...yg penting saya boleh berehat dgn tenang…bila dh siap punggah barang apa yg patut..saya makan ubat dan terus tido…suami la menguruskan makan minum dia dan anak...lepas bangun tu terasa kepala dh ringan sikit...terus gi mandi dan solat jamak taakhir...nasib baik jarak waktu sembhyg sekarg ni jauh2...bilik mandi agak jauh dr bilik tempat kami menginap tp mmg sgt2 selesa...luas dan paling penting...walaupun ia berkongsi dgn pengguna lain...ia sgt2 bersih....lepas makan (makanan bekal tu jer la..nasib baik bawa bekal byk) nak panaskan pun takleh sbb bilik masak pun dh ditutup waktu tu...nak panaskan dalam bilik pun lubang power supply nya lain dr lubang di German...so nasi pun takleh nak dipanaskan...makanla sumer dalam keadaan sejuk...jadila..yg penting tak lapar sudah..


Malam tu hajatnya nak round2 tempat2 cantik di situ..tapi hujan tak berenti...walaupun tak lebat...so mood pun takder...so kami tido jer la...esok pagi...tu kami bangun awal...bersiap2 nak memasak...(masatu tak tahu pulak kena bayar nak masak kat bilik masak tu)...segala peralatan memasak saya bawa...tapi bila masuk ke bilik masak..tengok2 lengkap semuanya...tak bawa apa2 pun takper...tp barang basah yg nak dimasak tu kena bawa la...mereka sediakan cooking utensils jer...


Sebelum tahu kena bayar tu..saya cuba on kan plate pemanas tu..tp tak hidup...rupa2nya kena masukkan duit dulu baru plat tu memanas..huhuhu....1Sfr=8minit...mak aih....kena bayar rupanya...kalau macam ni kena get ready sumer dulu la baru boleh buh duit...apa lagi...dh jadi macam pertandingan sapa memasak paling cepat la pulak...tin2 sardin dibuka siap2...bwang dipotong siap2...lada di potong siap2...beras dibasuh siap2...ok ready....buh duit...goooooooooo hahaha


Habis la dalam 4Sfr utk siapkan sumer yg nak masak haritu...nasib baik la nak guna air utk basuh bekas2 tu tak minta duit hahhaa...dunia2....takder perkara yg percuma...balik dr memasak..anak tak bangun tido pun lagi..sedap agaknya tido kat sini...panas jer...tp takleh nak biarkan dia tido lelama sbb dtg sini bukan nak tido...so gerak dia bangun n bawa dia gi mandi...dah siap sumer kami makan2 kejap buat melapik perut...


Kami check out seawal pukul 9 pagi lagi..lepas tu gi jalan2 area situ n tangkap gambar bebanyak...mmg cantik sangat2…walaupun hujan2 manja..tp takder la sesejuk di German…tak pakai baju sejuk pun takper...


Lepas puas tangkap gambar...kami bertolak ke Milan, Italy...mmg sepanjang jalan tu pemandanganya Subhanallah...tersangatla cantiknya....tp oleh sbb semalam tu sayadh kena migrain akibat sibuk dok snap gambar...so suami tak kasi tangkap gambar lagi dah...kalau nak tangkap gambar jugak...kami berenti kete...


Mmg ada beberapa tempat kami berhentikan kete n tangkap gambar...untung jalan2 dgn kete...kalau dgn tren..sah2 dah takleh suka2 hati nak berenti tgh jalan gini...(bukan kat tgh jalan laaaa parking kat tepi...kalau kat tgh nanti kena langgar laaa)


On the way nak ke Milan tu..kami sempat singgah di Luzern…yg ni takder dalam plan sebenarnya...tp bila tengok signboard tu nampak macam on the way...so singgahla kejap...org kata tasiknya besar dan cantik...so bila sampai kat Luzern tu...terus parking kete n snap gambar kat tempat2 yg bagi saya nampak cantiklaa (di mata org lain saya tak tahu laaa)...kebetulan pulak ada satu produksi tgh buat penggambaran...bila nampak penari2 pakai pakaian macam menari lagu hidustan..hati dh berbunga..hehehe manalah tahu dapat jumpa Shah Rukh Khan kat sini ker...hehehe...cari punya cari mana heronya ni...huhuh tak kenal laaaa...citer tamil kot hahaha....


Next episode to bo continued....Drive di Milan...mmg sgt mencabar...

Sunday, May 16, 2010

Stuttgart, Switzerland, Itali dan Ingolstadt (Part 1)

Perjalanan dimulakan dengan lafaz Bismillah dan doa naik kenderaan...almaklumlah debaran kali ni mmg terasa lainnya...kali pertama travel dgn menaiki kereta...(bukan kereta sendiri...sewa jer)..sblm ni kami mmg jenis yg sgt2 ikut peraturan...org kata takleh drive kalau takder lesen jemen..maka kami pun ikut la....walaupun mmg terasa susah sgt travel dgn anak2 yg keaktifannya di tahap maksimum...

Kali ni pun bukan juga berniat nak melanggar peraturan...tp kerana tahap kesihatan yg tak membenarkan saya berjalan jauh...(tapi masih terasa nak melawat tempat org...sebelum balik Malaysia utk selama2nya)...so suami dgn beraninya menyewa kereta...ambik 5 hari pulak tu...memula tu ambik 3 hari jer..tapi atas nasihat kengkawan yg mmg dh pakar bab sewa2 kete ni...mereka mensajes supaya sewa lama sikit sbb kat sini lagi lama sewa..lagi murah...

Takut juga sbb ini kali pertama suami nak drive...belah kiri pulak tu...dgn undang2 jalan raya pun terbalik la...takut nak sewa lama2..tp lepas kengkawan yakinkan...terus jer ambik 5 hari..tapi hari pertama tu lepas gi ambik kete...bawa balik Wallrabenstein dulu...train drive sekitar sini dulu...gi supermarket beli barang2 keperluan rumah yg berat nak dibawa macam beras, minyak masak, gula, tepung..air mineral...hehehe...Alhamdulillah...nampak suami macam dah biasa jer drive belah bertentangan ni...takder pulak dia tersilap belok ker...so rasa yakin sikit..

Oleh kerana kali ni plan asal adalah utk bergi berkhemah di Jungfrau, Lauterbrunnen, Switzerland dan juga nak singgah kejap di Itali on the way balik...maka saya pun bersiapla dgn khemah, peralatan memasak...segala bagai..tahu jer la org pompuan bersiap...mahu penuh bonet kete dgn benda2 memasak jer...selimut yg tebal2 pun saya bawa byk sbb dah dinasihatkan oleh kawan yg menyarankan kami ke situ...sbb katanya malam mmg sejuk...tambahan kami tido dalam khemah..mana ada pemanas...kalau ada pemanas kecik..boleh la bawa..tapi kami takder pemanas kecik dan mmg tak berniat nak beli pun sbb dh tahu takder gunanya bila dh balik Msia nanti...

Kami bertolak seawal pukul 6.30 pagi...malam tu dh siap2 isi barang dalam kete...bekal makan pun saya dh siapkan..masak ayam masak merah dan ayam masak kicap...saya sengaja buat kering2 supaya tahan lama...manalah tahu kalau2 dapur yg saya beli tu takmo hidup kat sana...boleh la makan lauk2 tu...nasi saya masak siap2 dr rumah..buat donat sikit..buat roti bakar sikit....utk bekalan makanan di tgh jalan...maklumla jauh nak sampai ke Swiss tu...tambahan pula suami nak singgah di Stuttgart..nak gi tengok tempat kete Mercedes dan Porche...(minat org lelaki...apa yg menarik pun tak tahu la...bukan boleh beli bawa balik pun!)







(Bergambar di Muzium kete Porsche dan kete Mercedes....)


So dalam pukul 9 pagi lebih..kami sampai ke Stuttgart...Alhamdulillah sumer berjalan lancar sbb ada cik navi dok tolong...taip jer alamat...‘dia‘ bawa la ke tempat yg nak dituju...tp kan cik navi ni pelik sikit la...kalau dr jauh tu elok2 jer dia berfungsi...bila dh dekat dgn tempat yg nak dituju...dia jadi pening...kita dh nampak dh tempat tu depan mata...tp dia dok suruh kita gi mana2 ntah...last2 tutup jer la..bising hehehe...(dasar tak kenang jasa hihihi)

So sempat la cik hb snap gambar sikit2 kat situ..saya malas la nak kuar dr kete...lagipun takder tempat parking...nanti tak pasal2 kena saman plak...so anak dan bapaknya jer la yg kuar...tp bila gi ker museum Mercedes Benz tu ada tempat parking..so saya kuar la juga...lagipun bangunannya lawa...mulanya tengok tempat parking agak jauh so hati pun risau gak la sebab x larat nak jalaan jauh2...tapi suami kata kita berhenti kat depan tu jer...kebetulan lak kat situ ada cam guard la so suami pun minta kebenaran dari guard tu utk amik gambar jer....so alhamdulillah guard tu ok jer...so kami pun snap2 la gambar kat situ....



















Lebih kurang sejam je kat situ...lalu kami pun terus bertolak ke swiss ini kerana tempat camping tu nak kena sampai sebelum kul 6 kalau tak terpaksa la kami cari hotel....

sambungan seterusnya dugaan semasa sampai di camping site Jungfrau Lauterbrunnen, swiss.....tungguuuuu

Friday, April 2, 2010

Biarpun sekejap...

Alhamdulillah...pd 29 April 2010 kami terima tamu dr beberapa tempat serentak..dr Bingen (dh biasa dtg..)dr Perancis..Nisa..dr M√ľnchen..Mima dan juga tamu regular hehehe kak liza dan abg azam...dr Idstein

(Mima, Hariana, Nisa, Huda, K.Liza, Farah n aqin....)


Sebenarnya adik2 ni berkumpul di Bingen sempena gathering Wihdah yg julung2 kali diadakan...dh kebetulan Bingen dan Idstein tak jauh mana...saya jemput mereka terus ke rumah...kak liza pula saya jemput sbb mmg susah nak dapat cakap dgn kak liza pun lately walaupun via chating..huhuhu...sibuk betul dgn kuliah and exam kesian...Alhamdulillah saya dh lepas sumer tu..tinggal satu jer lagi ni...tu pun malasnya..Allah jer yg tahu...

Semalam sebenarnya saya ada termine dgn SV berkenaan thesis saya...(pukul 11pg) dan ikut perancangannya tamu akan sampai dalam pukul 1…alamak! Macam mana ni? Saya berkira2 dgn suami...tak sempat nak masak ni...suami mmg dah pakar dalam masakan sebenarnya..saya boleh jer serahkan tugas memasak padanya kalau mahu..tapi suami pula tak berapa lepas kalau saya ke Uni bersendirian dalam keadaan kesihatan yg begini...dia berkeras mahu temankan saya ke Uni...


Memang saya pun tak berani nak keluar ke bandar bersendirian...cepat sgt nak pitam...semasa tamu2 menetapkan tarikh utk dtg...saya gagahkan diri keluar ke bandar mencari apa yg patut...berjalan 2-3 langkah..berhenti berehat...jalan lagi..berhenti lagi...matapun cepat sgt berpinar...manalah suami nak lepaskan saya pergi sorang ker Uni...


Memang suami kata biarla dia sorang saja yg pergi cari barang di bandar...tapi tahu sajalah...org lelaki shopping dgn org pompuan shopping...ada jer benda yg tak kena..drpd saya berleter kat rumah...baik saya ikut sekali..lagipun saya kena juga gagahkan diri bangun...kalau asyik duduk jer...bila nak baik? Dh tu macam mana nak layan tamu nanti kan?


Nasib baik pertemuan dgn SV tak lama...Alhamdulillah..lepas jumpa..terus balik rumah...dalam hati dok berkira2...sempat lagi ni..nak masak sblm tamu2 tu sampai...tapi oleh sbb sampai jer rumah..keadaan pun dh semput...rilek la dulu dlm 10minit...ambik nafas hehehe...suami la bergegas potong ayam...

Ikut plan awalnya tamu2 ni akan bermalam di rumah..tp dh masing2 mengejar masa..tak jadi pulak huhuhu..sedihnya...stok makanan yg dibeli mmg la utk tamu2 ni...saya ni bukan apa..dh sekarg ni Cuma tinggal saya, suami dan sorang jer anak kami...so kalau beli byk..nanti membusuk jer dlm peti ais tu...tu yg risau...membazir..nanti Allah marah...betul tak?


Tepat jam 1.45 loceng rumah berbunyi..heheh...senyum meleret saya...entahla..suka betul kalau ada tamu datang rumah...sbenarnya masak tak siap lagi pun..tapi takperla..dh dekat nak siap...bukan masak yg hebat2 pun...biasa2 jer..kari ayam, telur goreng, sambal belacan, timun, keropok..heheh atas permintaan ramai..budu pun dikeluarkan juga hahahaha...saya yg tak berselera terus berselera...(tu yg suami pun tak kisah kalau saya jemput tamu dtg...sedangkan kalau ikut keadaan saya ni...badann sendiri pun tak larat nak angkat...macam manala nak masak utk tamu..naak layan tamu..tapikan saya pun tak tahu la..kalau tamu dtg jer..ada rasa lain macam sikit la...terus larat jer...pelik bin ajaib...saya kadang2 risau gak bila nak jemput tamu ni...di buatnya saya takleh bangun macam mana la...kesianla kat suami nak urus sumer...tapi Alhamdulillah...setakat ni elok2 jer saya bangun masak!)


Dah saya tahu tamu saya tak jadi bermalam...apa lagi...pulun la borak tak henti2...tak sedar pun dh dekat nak malam...tak puas rasanya kejap sgt jumpa..Mima dan Nisa selama ni tak pernah jumpa pun..Cuma chatting jer...ni baru berpeluang berjumpa...mmg tak puas beramah mesra...takper la ..kalau ada rezeki kita jumpa lagi di bumi German ni...kalau dh takder rezeki di sini...insyaAllah kita jumpa di Malaysia.


to Farah...kna tuntut janji tuuuuuu

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...