Thursday, April 30, 2009

Alhamdulillah....Big Problem dah settle.....

Alhamdulillah.... syukur pada Allah Taala...

Seperti apa yang diketahui umum masalah bahasa di German ni memang big problem. Peraturan yang pelik-pelik dan tak munasabah dari German Embassy (di Malaysia) seolah-olah mereka tak ingin orang ramai datang ke negara mereka.Kalau sekadar untuk datang seminggu dua mungkin tak menimbulkan masalah tapi kalau nak duduk 2-3 tahun memang bermasalah terutama perlu mendapatkan sijil asas A1 bahasa German.

Memanglah bagus untuk mempelajari bahasa mereka...malah apa2 bahasapun...tetapi janganlah dijadikan satu kewajipan sebab kadang-kadang peraturan tu menjadi berat atau beban kepada sesetengah orang terutama bila datang ke German dan duduk di kawasan hulu macam kami ni...hihihi.

Ok...berbalik pasal masalah besar tadi...oleh kerana alrijal perlu extend resident permit utk setahun lagi...maka alrijal, ummu baihaqi (isteri) dan Prof Helen (salah seorang pensyarah najwa) telah pergi ke German Immigration Office di Bad Schwalbach untuk berunding berkaitan penyambungan ini untuk setahun lagi dan sebelum ini (semasa alrijal pergi mendapatkan residen permit buat kali pertama dulu) mereka meletakkan syarat supaya alrijal menyertakan sijil A1 jika ingin terus berada di German bagi tahun berikutnya. Tapi oleh kerana najwa ada berchatting dgn beberapa rakan yg sama keadaannya macam kami....tapi mereka tidak pula dikenakan peraturan ini dan dapat menyambung residen permit tanpa sebarang masalah..maka najwa mencadangkan agar kami pergi mendapatkan penjelasan.

Setelah berbincang dengan pegawai di Immigration tersebut peraturan yang memerlukan sijil A1 yang sebelum ini dikenakan kepada pasangan pelajar yang 'stay' kat German setahun atau lebih baru saja di dimansuhkan. Pada awalnya peraturan tersebut dikenakan kepada orang yang dah 'stay' lama kat German ni tapi masih tak boleh berbahasa German terutamanya geng-geng Turki. Tanpa disedari peraturan tersebut juga terpalit pada pendatang2 lain dan ini menyusahkan kami.

Jadi mungkin mereka kaji semula peraturan ini dan membatalkannya untuk pelajar. Memang betul seperti di Idstein ni ada seorang Turki yang membuka kedai daging halal... tapi isterinya tidak tahu berbahasa German sedangkan dah duduk bertahun-tahun kat German cuma tahu berbahasa Kurdis sahaja. Tapi memang geng-geng Turki ni tak suka bercampur dan mereka hanya dengan kelompok mereka saja....Menurut kata najwa, semasa dia ke parlimen bersama classmate yg lain...mereka sempat diberi taklimat oleh ketua menteri Hessen...dalam taklimat tu dia ada menyebut tujuan dikenakan peraturan tu adalah kerana rasa kasihan pada anak2 Turki yg tak boleh menguasai bahasa German dgn baik...sudahnya mereka ketinggalan dalam pelajaran dan apabila dewasa..hanya layak berkerja dgn gaji yg murah saja...(diberi gelaran 1euro job-kerana mereka dibayar 1euro sejam). Memang niatnya baik...tapi perlaksanaan regulation tu jer yg perlu diperbaiki...

Orang2 Turki ni pun satu...kalau dah tahu menumpang negara org...jangan la pula tak bergaul dengan 'tuan rumah' dah tu memang tak patut la kalau dah berpuluh-tahun di german ni masih tak boleh berbahasa German...kami yg hampir setahun ni pun dah agak 'reti' hehehe...

Sebab itu bila kami sekeluarga cuba untuk bergaul dengan jiran-jiran German ni ...mereka rasa terkejut juga la ingat kami ni sama macam puak-puak Turki. Tapi bagi alrijal kalau nak cepat pandai bahasa German..kena selalu bercakap...jadi kenalah rajin beramah mesra dgn jiran....

Oleh kerana alrijal dah tak payah nak sediakan sijil bahasa german lagi...jadi rasa satu beban yg besar dh hilang...so najwa ingat nak buat BBQ utk meraikan berita gembira ni.... cadang nak buat BBQ di kawasan padang berhampiran rumah yang mempunyai aliran anak sungai yang menarik....najwa pun bertanya pada prof Helen pasal nak buat BBQ tu tapi nampaknya jawapan Prof Helen tu menyebabkan kami terpaksa menangguhkan dulu cadangan tu sebab ...alau nak buat kat kawasan terbuka macam tu perlu ada kebenaran dari pihak berkuasa tempatan...atau ke tempat 'Grill Platz' yang disediakan atau menyewa grill yang mereka sediakan. Adoiiii renyahnya...nampaknya tak jadila nak celebrate hehehe.....

Semasa on the way balik ke Idstein ...sempat la snap-snap gambar yang dikira menarik untuk di kongsi bersama....ok tchussss.




























Wednesday, April 22, 2009

Awas...Kod-kod ini mengandungi lemak babi...

Oleh Dr. M. Anjad Khan

Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai di Badan Pengawasan Ubat & Makanan (POM) di Pegal, Perancis. Tugasnya adalah mencatat semua mereka barang, makanan dan ubat-ubatan.

Produk apa pun yang akan disajikan suatu perusahaan ke pasaran,bahan- bahan produk tersebut harus terlebih dahulu mendapat izin dari Badan pengawas Ubat dan Makanan Perancis dan Syeikh Sahib bekerja diBadan tersebut bahagian QC , oleh sebab itu dia mengetahui pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan.

Banyak daripada bahan-bahan tersebut dituliskan dengan istilah ilmiah namun ada juga beberapa yang dituliskan dalam bentuk matematik seperti E-904, E-141. Awalnya, saat Syeikh Sahib menemukan bentuk matematik tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut kepada seorang Perancis yang berwenang dalam bidang itu dan orang tersebut menjawab " KERJAKAN SAJA TUGASMU, DAN JANGAN BANYAK TANYA.

Jawaban tersebut menimbulkan kecurigaan buat Syeikh Sahib dan dia kemudian mula mencari tahu kod matematik tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang dia temukan cukup memeranjatkan kaum Muslimin didunia.

Hampir di seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk daging adalah daging babi. Penternakan babi sangat banyak di negara-negara tersebut. Di Perancis sendiri jumlah penternak babi mencapai lebih dari 42.000.

Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkan dengan haiwan lainnya. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha menghindari lemak-lemak tersebut.

Kemudian yang menjadi pertanyaan sekarang;di manakah lemak-lemak babi tersebut ? Jawapannya adalah: Babi-babi tersebut dipotong di tempat perniagaan (secara) kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM dan yang memusingkan badan babi tersebut adalah untuk membuang lemak yang sudah dipisahkan dari daging babi. Dahulu kira-kira 60 tahun yang lalu, lemak-lemak tersebut dibakar.

Kemudian mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut .Sebagai awal kajian, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata
itu berhasil.

Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupa dan dipasarkan Dalam pada itu negara-negara di Eropah memperlakukan aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan,ubat- ubatan harus dicantumkan pada kemasan.

Oleh karena itu bahan yang terbuat dari lemak babi dicantumkan dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada kemasan produk. Mereka yang sudah tinggal di Eropah selama 40 tahun terakhir ini mengetahui hal tersebut.

Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam pada saat itu sehingga menimbulkan defisit perdagangan bagi negara pengeksport.

Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara, anda mungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. Pada saat itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke belahan benua melalui jalur laut. Perjalanannya memakan waktu berbulan-bulan hingga mencapai tempat tujuan sehingga bubuk mesiu yang ada di dalamnya mengalami kerosakan karena terkena air laut.

Kemudian mereka punya ide untuk melapisi peluru tersebut dengan lemak babi. Lapisan lemak tersebut harus digigit dengan gigi terlebih dahulu sebelum digunakan. Saat berita mengenai pelapisan tersebut tersebar dan sampai ke telinga tentera yang kebanyakan Muslim dan beberapa Vegetarian (orang yang tidak makan daging), maka tentera - tentera tersebut menolak berperang sehingga mengakibatkan perang saudara ( civil war ).

Negara-negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan penulisan lemak babi dalam kemasan dengan menuliskan lemak haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970 - an mengetahuinya.

Saat perusahaan produsen ditanya oleh pihak berwenang dari negara Islam mengenai lemak haiwan tersebut, maka jawapannya bahawa lemak tersebut adalah lemak sapi(lembu) & domba, walaupun demikian lemak-lemak tersebut haram bagi Muslim kerana penyembelihan haiwan ternak tersebut tidak mengikuti syariat Islam. Oleh karena itu produk dengan label baru tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam.

Sebagai akibatnya,pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang sangat serius kerana 75% penghasilan mereka diperoleh dengan menjual produknya ke negara Islam, di mana laba penjualan ke negara Islam bisa mencapai jutaan dolar.

Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan kod E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat di banyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta gigi, sejenis permen karet, coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin dan beberapa multi vitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & ubat-ubatan lainnya.

Semenjak produk - produk tersebut di atas banyak di konsumsi[penggunaan barang-barang (spt hasil pertanian, perusahaan, dll)]. oleh negara-negara Muslim, kita sebagai masyarakat Muslim tidak terkecuali sedang menghadapi masalah penyakit masyarakat yakni hilangnya rasa malu,kekerasan dan seks bebas.

Oleh itu, saya mohon kepada semua umat Islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang akan kita konsumsi dan mencocokkannya dengan daftar kod E-CODES berikut ini. Jika ditemukan kod-kod berikut ini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka hendaknya dapat dihindari karena produk dengan kod-kod tersebut dibawah ini mengandung lemak babi.

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,
E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,

E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,
E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.

Adalah tanggung jawab kita semua sebagai umat Islam untuk mengikuti syariat Islam dan juga memberitahukan informasi ini kepada saudara kita.

Saturday, April 18, 2009

Tamu dari Benua Africa

Cheee wahhh bunyi macam hebat jer...benua Afrika...padahal rakan sekelas najwa jer hehehe...2 daripadanya adalah dari Malawi ..seorg tu namanya Paul Komudoni dan yg seorg lagi Jacob Mazalale..dan seorg lagi Nicholas Ngugi...sebenarnya dia tinggal satu flat dgn kami tapi dia di tingkat atas....(budak ni memang kerap sgt datang...tak jemput pun datang hehehe..peramah budaknya..)dia dari Kenya....

Sebenarnya tujuan datang tu saja jer..nak melawat...sbb kelas kami cuti lama sgt...so jemu juga duduk di rumah....lagipun Jacob...tak pernah lagi dtg ke rumah najwa...memang najwa kerap jemput...tapi tahu2 sajalah..mereka ni malu...takut menyusahkan najwa sbb mereka tahu najwa dah sibuk dgn anak2...dan assignment...jadi kalau najwa jemput ajak2 ayam tu...memang mereka tak dtg laaa...ha kali ni memang najwa jemput betul-betul...kebetulan pulak haritu najwa dh 'terpaksa' mengemas rumah (extraordinary punya kemas niiiii) sbb tuan rumah nak ambik gambar sbb nak iklankan dalam internet (najwa dh bagi notis keluar rumah...so tuan rumah pun ambil langkah awallah....)

Jadi oleh kerana rumah pun memang dh kemas...seharian dh najwa tak buat apa2 assignment...so najwa fikir baikla najwa terus off day haritu dr buat apa2 assignment....jadi najwapun capai telefon n jemputla kawan2 ni....apa lagi...hahaha...org mengantuk disorong bantallah....jadi tepat pukul 2.40 petang, mereka tiba di rumah najwa.

Najwa dh masakkan sikit juadah utk mereka...yer la budak2 bujang...jumpa makanan...kita yg jadi tukang masak ni rasa seronok sgt sbb mereka ni 'pemakan' orgnya....najwa sebenarnya masak nasi, ayam masak paprik dan sup tulang rusuk..hahaha...memang truly Malaysian....saja nak suruh mereka ni rasa masakan kita....Alhamdulillah...memang mereka makan..siap tanya resepi lagi (macamlah nak masak hehehe)

Banyak yg dibualkan sebenarnya...tapi secara keseluruhan najwa ceritakan kelebihan Msia....rakyatnya yg berbilang kaum, agama...bangsa...tinggal dgn harmoni....memang mereka terkejut...sbb selama ni mereka ingat semua negara yg pelbagai kaum...mesti bermasalah....

Oleh kerana kami di sini belajar pasal health care..jadi najwa pun cerita pasal sistem kita di Msia...percuma....health insurance tak wajib di Msia....dan yg paling mereka impressed adalah cukai pendapatan yg k'jaan Msia kenakan pada penjawat awam...di German ni income tax adalah 43%..tapi kat Msia cuma 4%...memang mereka terkejut....hahaha...dah tu pakat nak gi keje di Msia semuanya....hahaha...yg si Paul pulak siap kira berapa nak bayar balik pada k'jaan Malawi....kalau dia tak nak balik lepas habis belajar ni...sbb dia dn Jacob ni datang dgn biaya k'jaan Malawi...(tapi elaun yg mereka terima di sini memang sikit sgt..gaji mereka di Malawi pun murah...kesian juga....)

Najwa juga ceritakan yg najwa belajar dulu percuma jer...tak kena bayar apa2...malahan najwa dapat duit dr k'jaan dalam RM7k satu semester utk belanja belajar....lagila mereka terkejut...jadi mereka tanya apa pula yg k'jaan Msia minta in return...najwa cakap..memang la k'jaan buat gitu ada tujuan...najwa cakap semua penerima biasiswa k'jaan wajib kerja dgn k'jaan la...itu kontraknya...lagi mereka terkejut....kata mereka..itu bukan 'hukuman'...malah itu lagi satu 'hadiah' hahaha...memang semua semangat nak gi Msia...selama ni ada sorang mamat german (yg dok serumah dgn Nicholas ni laaa) ni jer yg memang nak gi Msia.....tapi sekarg ni...dh makin ramai dh nak gi Msia....hehehe....terasa macam agensi pelancongan la pulak!!

Alahai rindunya kat Msia....
Rindu kat rumah yg ditinggalkan....rindu pada keluarga...kawan2....huhuhu...rindu pada kereta hahaha..tak larat laaa nak beli sikit2...dh tu bimbit jer kat tangan...bawa troli pun tak muat juga....

OK back to the topic...borak punya borak...sampai pukul 5.15ptg..kalau tak kerana mereka ni ada temujanji lain...memang lama lagi kat rumah najwa...byk yg mereka nak tahu pasal Msia...najwa dan suami pun seronok bila terima tamu ni....at least berbeza sikit rutin harian kami....dan ada juga org yg kami boleh borak2....(tapi kalau boleh nak la borak dalam bahasa Melayu huhuhu)...

ok itu jer coretan kali ni...Tchuus

Tuesday, April 14, 2009

Coretan....seminggu

Emmm... nampaknya sudah seminggu lebih blog alrijalnajwa tak diupdatekan....maklumlah takder aktiviti yang dapat dikongsi...Cuma minggu ini kami nak kongsi 'Recycle System' kat German ni..... So arini kami ke bandar Idstein la sambil2 beli barang keperluan dapur serta nak me'recycle' botol2 plastik kami yang kosong ni.....

Setelah membuat 'list' yang agak panjang juga sehari sebelum ke Idstein... maka kami ke bandar Idstein selepas alrijal menghantar 'alle kinder' (cuba2 nk cakap German... betul ke tak tu...) atau semua anak2 ke kindergarten... so kami mengambil bas jam 9.22 am. Maklumlah tempat tinggal kami ni agak hulu sikit.... bas pun sejam satu... Weekend/holiday pulak tu bas takder, kena call baru bas datang ambik tapi kena la call 2-3 jam sebelum masa perjalanan...itu kalau hari Sabtu atau cuti pulic holiday..kalau hari Ahad..kena call sehari sebelum perjalanan...huh memang susah jugak la....kul 12.30 pulak nak kena berkejar ambik anak2....hai terus otak ni teringat kete kat Msia....takperla...itu pengajaran buat kami yg memang terlalu bergantung pada kenderaan sendiri masa di Msia dulu...

Tapi mungkin la jugak kan...kat M'sia takder excercise langsung.... nak pegi kedai cinonet tu pun naik motor.... jauh sikit naik kereta....tak nak langsung berpeluh...walaupun tahu ia baik utk kesihatan...kat sini hah ambik laaa.... hantar anak2 kat kindergarten 20 minit pegi...20 min balik jadi 40 minit...jalannya berbukit lak tu....aisey man... berpeluh jugak... w/pun dalam cuaca 7-8 darjah celcius baru2 ni pun.... tapi takper Allah nak bagi 'Gesundheit'/kesihatan kita ni elok sikit la.... balik M'sia nanti kurus sikitla...kalau tak kurus byk...InsyaAllah...

Berbalik citer ke bandar Idstein tadi.... oleh kerana dah banyak botol2 kosong plastik air yang di minum especially oleh isteri tercinta, najwa (minum masa study....kalau tak minum cepat ngantuk....katanya la.....kami beli pon yang harga 0.39 euro jerrr...) so kami berhenti di satu pasaraya nama LIDL... terus ke mesin 'recycle' untuk me'recycle'kan botol2 yang kami bawa tu... seronok jugak macam mainan pulak.... kita masukkan botol kosong tu dan mesin tu baca 'bar code' kat botol tu..kalau botol tu boleh recycle..mesin akan terima...kalau tak dia reject dan kena cari mesin recycle lain yg akan terima botol tu...(tak semua mesin terima semua jenis recycle bottle)..dan terus keluar jumlah botol yang telah kita masukkan berserta resit jumlah yg mesin tu bayar kat kita.... 'sehr gut'/very good lah mesin tu....


So kita simpanla resit tu dan ambil barang2 keperluan yang kita nak beli dalam supermarket tu (kalau tak nak beli apa2 pun boleh jer cash kan resit tu..so dapat la duit seperti yg tercatat dalam resit tu). Bila habis je barang yang dalam list tu kami beli, kamipun beratur la nak bayar...cashier akan kira semua and nyatakan berapa yg kita perlu bayar..masa tu la kita tunjukkan resit recycle tadi...utk cashier potong dari jumlah yang kita kena bayar tu.... so dapat la jimat duit kita.... 

Setelah membeli barang keperluan dan me'recycle' botol2 plastik tu.... kami ke Hochschule Fresenius (tempat najwa belajar) di bahagian 'advertisment'....survey rumah2 sewa kat bandar Idstein ni... Bukannya untuk kami, tetapi untuk kawan kami.... Kak Liza.... yang bakal datang buat Master di Uni yg sama dgn najwa.... so dia mintak untuk survey2 kan rumah yang dekat ngan hochschule yang boleh jalan kaki jer....... insyaAllah banyak...

So berbalik pada 'Recycle System'.... kami cuba la compare2 sistem 'recycle' kat M'sia nun.... agaknya kalau dibuat macam kat German ni ok jugak la.... Sebab dari pemerhatian kami mungkin disebab takder mesin2 seperti kat pasaraya sini kot.... bila kita 'recycle' botol2 tu... kita dapat balik duit atau dipotong semasa di kaunter. Di German ni..ada juga sebilangan kecil yang membuang botol2 plastik ni....tapi kalau benda tu dapat mendatangkan duit....sebaik saja bendatu dibuang...cepat2la orang yang nampak tu kutip dan akan simpan lalu dibawa ke pasaraya sambil2 membeli barang2 keperluan mereka. Najwa sendiripun pernah kutip botol ni..tapi bukanla dgn niat nak jadi pengutip botol...tapi memang dah sifat semulajadi dia sejak di Msia lagi...tak boleh nampak kotor...so dia kutip...bila nak buang botol tu ke dalam tong sampah...ternampak logo recycle...jadi baikla kumpul dan recycle bila kuantiti dh banyak... 

Kami rasa mungkin disebabkan 'recycle' tanpa ganjaran yang menyebabkan orang ramai tak minat untuk me'recycle'kan plastik2 mereka dan ini menyebabkan berlakunya sampah sehingga menjadikan sarang pembiakan untuk nyamuk2 dan seangkatan dengannya....

Di German ni..cuba la tanya pada budak2 kecik...macam mana la agaknya rupa nyamuk, lalat dan serangga2 lain yg seangkatan dgn nya...kalau tak kerana tengok gambar dr buku atau TV..mungkin budak2 di German ni tak tahu rupa sebenar serangga2 tu...kami pun sejak dtg German ni...dah mula 'rindu' pada nyamuk..hehehe..mana la pegi semua nyamuk2 ni????? serangga2 lain tu man tempat tinggalnya???tak pernah jumpa!!!! Bagus kan cara German jaga kebersihan negara dia? kita bila lagi nak tiru sistem diaorang ni....yg baik biasanya kita tak tiru...yg dok tiru..yg budaya tak sihat tu....pelik...pelik....

Oklah itu sahaja untuk dikongsi untuk kali ini....tchussss

Monday, April 6, 2009

Outdoor during 'Frϋhlings'

Alhamdulillah.....kami di German ini baru mengalami musim 'Frϋhlings' atau musim bunga...Tapi bunga-bunga nampaknya tak muncul-muncul lagi la... mungkin disebabkan cuaca di German ni agak sejuk berbanding dengan negara-negara Eropah yang lain....

Sehari dua ni cuaca Alhamdulillah.... cerah-secerahnya sebab tu la sekarang ni walaupun pukul 7.00 malam tapi macam kul 5.00 petang dan minggu yang lepas juga waktu di seluruh negara 4 musim ni dipercepat satu jam... so sekarang ni perbezaan masa dengan tanahair Malaysia adalah 6 jam.

Oleh kerana 'Frϋhlings'  ...cuaca tidak terlalu sejuk...sekarang sekitar 18-20 darjah lebih...kiranya ala-ala Cameron highland la....so kami sekeluarga mengambil peluang untuk membuat aktiviti 'outdoor'. Inilah kali pertama kami melakukan aktiviti 'outdoor' sejak datang ke German ni kira-kira hampir 7 bulan.


Aktiviti 'outdoor' yang kami sekeluarga lakukan iaitu bermain 'roller blade'.... kira-kira seminggu berlatih kat dalam rumah. Nampaknya anak-anak kami yang lebih 'teror' berbanding dengan parent diaorang ni.... naik je atas jalan..... "ehhhh...ehhhh gedebuk....jatuh....". Oleh kerana teruja sangat untuk melakukan aktiviti 'outdoor' ni kami dah tak kira dah...jatuh pun jatuh lahhhh.

Anak-anak bukan main eksyen lagi.... siap ajar lagi... "buat macam ni abah.....buat macam ni bu...." ehh...ehhh....mentang-mentang la deh teror....nak ajar itik berenang pulak....rasa malu la  pulak bila asyik jatuh je.... nasib baik la masa lakukan aktiviti tu orang tak ramai....(memang cari tempat yang kurang orang.....malu ooooo...asyik jatuh jeee)...



Ada sekali 'accident' yang agak serius jugak la berlaku pada isteri tercinta, najwa.... entah macamana ntah masa tu najwa bersama-sama dengan anak perempuan kami Adawiyah... tiba-tiba najwa tak dapat nak control 'roller blade' tu ...lalu apa lagi terjatuh la.... sampaikan kepala terhantuk kat jalan tar.....aduh....teruk jugak la bengkaknya. Begitu juga la dengan pergelangan tangan kerana menahan daripada jatuh.... 

Setelah kami melakukan riadah/aktiviti 'outdoor' lebih kurang sejam dan bengkak di kepala isteri pun makin semakin membesar lalu kami membuat keputusan untuk balik kerumah....sampai kat rumah alrijal pun terus cari minyak gamat urut kepala dan pergelangan tangan... lalu bertanya kepada isteri .."Esok nak main lagi ker???"... Isteri terus menjawab "Itu sudah tentu....". 

Itu lah satu sifat yang ada pada isteri tercinta yang alrijal kenal sejak 8 tahun yang lalu...iaitu sifat yang tak pernah putus asa walaupun dalam keadaan mencabar..... Insyaalah kami akan lakukan lagi aktiviti ini tanpa henti selagi tak dapat mengalahkan anak-anak kami...."Tunggulah...kehebatan abah dan ibu anak-anakku semua......"

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...