Saturday, October 31, 2009

Anakku yg ramai peminat....

Seperti mana you all tahu..saya ada 3 org anak...yg sulung lelaki, dipanggil Abe, 7thn, kedua perempuan dipanggil Ada, 6thn, dan yg bongsu Aqin 5 thn...

Dalam ketiga2 anak2 saya ni..Ada yg paling lancar berbahasa German...Abe?..entah..saya tak pernah dengar dia speaking German depan saya mahupun abahnya...Aqin hehehe...diani special sikit...dia guna pendekatan hemtam sajalah...ehehehe..dia mmg speaking German..tapi takder grammar...ikut suka dia jer nak bercakap....jadila tu....

Tapi walau Ada lancar berbahasa German tapi kawan2nya tak seramai kawan2 Abe...itu yg saya pelik...macam mana dia boleh ada ramai kawan sedangkan dia tak bercakap...guna bahasa isyarat jer kot?itu sangka saya la...

Macam mana saya tahu Abe ramai kawan?hmmm masa dia di sekolah tadika dulu…tiap kali saya pegi ambil anak2 balik sekolah…kiri kanan depan belakang....semuanya panggil nama dia...hish...pening...memang nama anak2 lain pun disebut juga..tapi tak seramai yg menyebut nama Abe....begitu juga kalau kami sekeluarga berjalan2 sekitar Wallrabenstein ni....ramai betul yg memanggil namanya...hinggakan budak yg seperti bukan sebayanya pun dok memanggil namanya juga...hihihi...

Suatu hari tu...ada seorang bapa telefon suami saya...minta izin nak bawa anak saya bermain dgn anaknya di rumahnya...hmm di sini saya puji sikap begini...katanya anaknya suka sgt bermain dgn anak saya....kamipun takder masalah...elok juga dia tak duduk di rumah saja...dok bergaduh tak henti2 dgn adik beradiknya...itu berebut..ini berebut...gaduh..berbaik...gaduh baik...itu jer la rutinnya...jadi bila tiba hari yg telah ditetapkan..si bapa budak tu datang menjemput di rumah kami...dia siap beritahu pukul berapa dia akan hantar anak saya pulang...sempat juga dia bertanya apa yg anak saya dibenarkan makan...kiranya toughtful juga orgnya...(kalau dia tak tanyapun..saya akan jelaskan sblm dia ambil anak saya)...apapun saya mmg dh siap pesan pada Abe...apa yg dia boleh makan dan apa yg tidak...

Jadi bila Abe jer yg dijemput..apalagi...Ada n Aqin pun dok menangis nak ikut la....hehehe..nak buat macam mana..dh anak dia nak main dgn Abe jer...ops lupa nak beritahu...nama budak yg nak main dgn anak saya tu Lucas...umur muda setahun dr Abe...maklum la Abe ni mmg tua setahun la dr budak2 lain dlm kelasnya...sbb kalau nak diikutkan dia patut masuk sekolah rendah dh masa tu...tapi oleh sbb dia tak tahu sepatah pun bahasa German...jadi elokla dia gi tadika dulu...

Lucas ni pun baik budaknya...ayahnya dah tua (dah 50 lebih)hehehe..menurut kata ayahnya,Jürgen...dia dapat Lucas sbb ‚accident‘ hehehe..tak plan...malu la dia dh tua...ada anak kecik pulak...heheh..ingatkan kat Msia jer malu kalau dh tua2 ada anak kecik... masa dia hantar anak saya pulang...anaknya terus meluru masuk dalam rumah saya...dah tu tak nak balik rumah dia la pulak...hihihi budak...mana2 pun serupa...

Sejak dr hari tu..beberapa kali jugala Mr Jürgen ni dtg ambil anak saya dan setiap kali itula Ada dan Aqin menangis nak ikut..ada juga sekali tu bila dia tengok budak2 tu menangis...dia ambik kesemuanya...hihihi...tapi hmmm macam saya dh agak la...mesti dia pening punya heheheh...lepas tu dia hanya ambil Abe jer la...

Selain ayah Lucas ada lagi ibubapa budak2 lain yg menelefon saya minta izin nak bawa Abe ke rumahnya bermain dgn anak mereka...dan setiap kali itula juga Ada dan Aqin menangis...hish...pening juga dibuatnya....Ada selalu juga bertanya kenapa mereka tak jemput dia dan Aqin..hihihi...mudah jer jawapan saya...‘manala ibu tahu...‘ hihihi...

Hari ni...31 Oktober 2009 buat pertama kalinya saya pergi ke perjumpaan ibu bapa utk kelas Abe...kelas Ada takder buat lagi...bagus sistem begini..di mana ibubapa berjumpa secara personal dgn cikgu..abubapa lain takder...cikgu akan beritahu apa yg dia nampak pada anak kita...apa yg anak kita lemah...apa yg bagus...sumer2 la...jadi tadi lepas cikgu minta saya terangkan serba sikit latar belakang saya dan keluarga...diapun terangkan pasal Abe...terkejut juga saya bila dia cakap anak saya sgt pandai dalam Matematik dan bahasa German! Haaaa...kalau Matematik tu mmg la saya akui..Abe ni mmg minat dgn kira2...tapi bahasa German? Hihihii...cikgu ni silap org tak?

Saya tanya pada cikgu..macam mana dia boleh cakap Abe pandai bahasa German sedangkan saya tak pernah dgr spatahpun dia bertutur bahasa German!...cikgu senyum jer...dia cakap..Abe mmg gitu...dia sgt pemalu nak bercakap..tapi kalau cikgu suruh juga dia cakap...dia akan bercakap dalam bahasa German dgn baik. Dan cikgu menyambung lagi...Abe mmg ramai sgt kawan dalam kelas ni...jadi mmg dia tak ada masalah nak bertutur dlm german...sumer kawan2 dalam kelasnya sgt sukakannya hingga kadang kala bila dalam kelas tu dibentukkan kumpulan..Abe pening nak masuk kumpulan mana satu...semua nak satu kumpulan dgn nya..hehehe...Alhamdulillah...dulu sebelum dtg German ni..saya bimbang juga kalau anak2 saya dibuli kerana saiz yg kecil berbanding budak2 German yg lain...tapi Alhamdulillah...kebimbangan saya tak berasas sama sekali...

Petang tadi...dalam pukul 3ptg...tetiba ada seorg bapa datang menjemput Abe lagi..aik! bila masa pulak ayah budak ni booking? (cheee wahhhh siap kena booking hihihi) takder la...saya heran..itu jer..takder beritahu apa2 tup2 dtg nak ambil anak saya..rupanya dia dah pesan pada Abe utk beritahu pada saya dan abahnya..(mungkin sbb selama ni mmg saya mudah berkira dgn semua ibu bapa ni...jadi kali ni mereka pesan pd anak saya jer)..tapi takper la..selagi mereka dtg jemput...tak mengapala...

Malam ni saja..beberapa kali loceng pintu rumah kami dipicit...setiap kali itu la saya ingatkan ayah Leon (nama anaknya) dtg nak hantar Abe...tapi salah...budak2 yg berpakaian macam ahli silap mata lagaknya yg dtg...dh abahnya yg dok buka pintu..bila abahnya tengok bukan Abe...maka diapun tutup balik la pintu tu....(sbb loceng kat luar rumahtu ada 3..menandakan ada 3 keluarga penghuni dalam bangunantu..jadi abahnya ingat budak2 ni salah picit loceng.....

Untuk kesekian kalinya..loceng rumah dipicit lagi...kali ni abahnya dh malas nak gi buka pintu....Ada pun pergila buka pintu rumah...di lihatnya budak2 pakai pakaian pelik2 gitu..dia dah tahu..budak2 ni menyambut hari Halloween (mana tak nya...dalam seminggu ni...perkataan Halloween tu tak pernah lekang dr bibir mereka...punya la semangat nak menyambutnya) Ada berlari mendapatkan saya dan dgn gembiranya minta coklat dr saya...saya tanya nak buat apa?..katanya nak diberi pada budak2 Halloween tu...hish....apa la...saya jelaskan padanya..kita org Islam...tak boleh sambut Halloween...dan saya minta Ada pergi bg tahu budak2 tu...kita takder coklat nak diberikan...Ada muncung...dia cakap kalau tak nak bg coklat...ibu dan abah jer yg bg tahu budak2 tu...dia tak nak cakap...malu....hmmm budak...akhirnya abahnya keluar bg tahu yg kami takder apa2 coklat nak di beri....dn budak2 tu berlalu gitu jer...

Dalam kami dok menunggu Abe pulang...tup...sekali saya teringat! „Ha...abah..entah2 Abe tu pun dok gi berjalan rumah ke rumah kutip coklat jugak kot?“alamak! elok jer lepas saya cakap gitu...loceng rumah berbunyi sekali lagi....kali ni abahnya yg gi buka pintu...dan seperti apa yg saya cakap tadi...di tangan Abe penuh dgn coklat! Huhuhuhu...

Dan belum sempat saya nak buat soal siasat..Abe dgn gembiranya beritahu..dia gi jalan dgn Leon rumah ke rumah kutip coklat pakai baju macam magician...seronok!!! beria2 betul dia bercerita....hmmm nampaknya malam ni kena ada sesi mencuci minda la hihihi....

Tu la bila kita tak ambik endah tarikh2 perayaan agama lain...bukan utk sambutan..tapi sekadar mengetahui dan boleh mengelakkan apa yg sepatutnya boleh di elak.

Wallhua‘lam

Friday, October 30, 2009

Sistem yg pelik lagi menyusahkan...di Jerman

Saja tak nak blog ni bersawang sebenarnya...dan lagi tak nak memori ni hilang gitu jer...so baik saya catatkan di sini...beberapa pengalaman yg bagi saya pelik dan menyusahkan...

Pengalaman pertama...(yg masih saya ingat laaaa)

Masa anak2 nak masuk sekolah primary...pihak sekolah tel saya dalam 2 bulan sblm cuti sekolah tadika..oleh sbb saya tak faham bahasa German (tapi saya faham la yg dia tu dr pihak sekolah)..jadi org tu letak telefon gitu jer...huhuhu...apa agaknya derang nak bg tahu?..dalam hati saya dok fikir sendiri...selang beberapa hari lepas tu..org yg sama telefon lagi...(agaknya dia ingat lepas beberapa haritu..saya dh boleh cakap german kot heheh..) tapi bila sya bg tahu sekali lagi yg saya tak faham apa yg dia cakap..dia nak letak gagang sekali lagi...kali ni saya berjaya stop dia...saya cakap nanti dulu...jgn letak telefon lagi..nanti saya bg telefon pada kawan German saya...(masa tu saya masih di rumah lama...kawan german Cuma tinggal di tingkat atas)...

So cepat2 la saya berlari ke bilik atas dgn bawa tel...bersembang la 2 org ni...at the end saya pun tahu la yg pihak sekolah nak saya bawa anak2 gi check up sblm masuk sekolah rendah...ooo itu yg dia nak bg tahu...agak2 kalau saya tak stop dia dr letak telefon...apa macam yer?

So bila saya dh habis sumer kelas2..exam2..so saya berkemas utk nak pindah ke rumah sekarg ni...lepas pindah..baru saya uruskan utk bawa anak2 check up. Sebelum nak gi tu..saya ada hantar emel pd pihak uni saya minta sikit penjelasan sbb selama ni tiap kali saya atau anak2 sakit..ada sorang staff ni yg selalu book kan appointment kat klinik sbb Dr2 kat Idstein ni aduhai....tak bleh speaking laaaa..kadang2 Dr boleh speaking..tapi receptionist klinik tu pulak takleh jadi takleh juga nak booking appointment....tu yg jadi serabai hidup saya tuh.. nak sakit pun kena fikir dua tiga kali oooo (tapi saya tak percaya derang ni takleh speaking...saya rasa derang tak nak speaking jer...)

So saya tunggu punya tunggu...staf ni tak balas2 emel..beberapa kali saya cuba tel opis..tak berangkat...saya pun faham la...saya kena uruskan sendiri kali ni...saya kena buat sblm saya mula praktikal...kalau dh mula nanti susahla...nak minta cuti segala bagai...jadi satu hari tu..kami 5 beranak gi redah la...nak booking aptt dulu hajatnya...jadi saya pun gi satu klinik yg mmg pernah saya bawa anak2 saya haritu...tapi..hahaha..si receptionist ni tak faham apa yg saya cuba nak cakap huhuhu...nasib baik masa tu ada pesakit lain yg boleh speaking..so dia tolong jelaskan pd staf tu...at last...dia cakap kalau nak check up tu bukan kat klinik ni (patutla berbelit2 juga nak bagi dia faham...rupanya procedur tu tak dibuat di kliniknya)...so saya pun minta dia bg tahu klinik mana yg buat check up yg pihak sekolah ni nak...tapi percaya tak...dia boleh tak tahu kat mana procedur ni di buat! (ker...dia tak faham apa yg saya tanya??)

So kalau saya nak main redah lagi..takut buang masa jer...kalau saya sorang..tak mustahil..saya redah juga..tapi dok berangkai dgn askar2 ni...kalau derang kata tak nak jalan..ha...mmg derang berdiri tegak la kat situ...toksah buat apa la...bulan posa pulak tu...hai..mmg menguji kesabaran betul....so saya ambik keputusan utk balik jer...lepas tu saya tel kawan german saya ni...dia boleh gelak kat saya bila tahu yg saya bawa anak2 saya gi check up kat klinik biasa...katanya procedur ni di buat di klinik khas..biasanya satu2 bandar hanya ada satu jer klinik macam tu (habis tu takkan la klinik yg saya gi mula2 tu tak tahu kat mana tempat tu??itu klinik peadiatrik..dn klinik tempat nak buat check up ni pun hanya kendalikan budak2 jer..habis selama ni tak pernah ada komunikasi ker antara derang? Tak pun dia baru masuk keje kot? Hihihi...)..jadi kawan saya ni pun tolong la book kan appointment dgn klinik tu...dan dapat la satu tarikh...masalahnya saya dh mula praktikal...dan mengikut agreement praktikal tu..saya tak layak utk dapat apa2 cuti...huhuhu...siksanya...tapi Alhamdulillah..bos tempat saya keje tu baik...bila saya bg tahu pasal ni...mudah jer dia bg saya cuti...katanya kalau bila2 saya perlukan cuti...bg tahu jer kat dia...Alhamdulillah...

So bila tiba hari temujanji kami pun pegi la...huhuhu..macam nak nangis...Dr tu layan saya macam saya ni imigran...malasla nak citer sakit hati...tapi at the end...dapat la surat dr Dr tu mengatakan anak2 saya layak masuk sekolah...sbb anak2 saya faham apa yg dia cakap...anak2 saya boleh buat kira2 mudah..anak2 saya boleh kenal objek..anak2 saya boleh berjalan tegak huhuhu apakebenda la...anak2 saya boleh berjengket..anak2 saya boleh berlari..melompat...fuh lega...lepas satu beban...

So pengajaran dr citer tu...sistem kita di Malaysia ada ker benda2 gitu?

Pengalaman kedua...(alamak..dah panjang la pulakkkk)

Masa saya tgh mengalami masalah kewangan yg kritikal huhuhu...(kritikal sungguh masa tu...ekoran dr bil air dan gas yg tertunggak dr rumah lama yg mana jumlah keseluruhannya boleh buat beli kete baru cash!!! Huh...sabar je la...)jadi rajin la dok belek2 statement bank...nak kaji macam mana nak jimatkan perbelanjaan tuk survive sementara nak tunggu elaun baru masuk....dalam saya dok belek2 statement bank tengok2 pihak kindergarten potong lagi mahal dr masa ketiga2 anak2 saya di tadika...(sekarg ni 2 dr anak2 saya dh masuk sekolah...Cuma tinggal yg bongsu jer kat tadika)...dulu masa ketiga2 di tadika..mereka potong 98.01€ (kata kawan german saya...charge tu mahal tu..tu bukan bayaran utk kindergarten biasa...) habis nak buat macam mana...dh saya ni dok kat hulu..itu jer satu2nya tadika yg ada...kena la terima...so saya teruskan juga la...

Tapi bila tengok mereka potong 127€ pulak kali ni sedangkan Cuma seorg saja anak saya kat situ...saya pun tanyala kenapa..huhuhu..tapi macam biasala...mana la derang ni boleh nak terangkan apa2 kat saya...so apa lagi...saya kena cari org yg boleh speaking german la...hahah kali ni saya bawa handy saya kepada boss kat tempat saya praktikal...boss saya ni mmg la dh lama kawin...tp dia tak mahu ada anak sbb keje dia tak ‚mengizinkan‘ dia ada anak...so lama gak la 2 org tu dok bercakap...(sblm saya bg handy tu pada boss saya..saya terangkan dulu apa masalahnya...huhu..kalau tak dia nak cakap apa..yer tak?) dh la dia tak pernah ada anak...

So lepas habis conversation tu..ha jeng3...boss saya ni geleng kepala sblm terangkan pada saya...hihihi...dia pulak minta maaf sbb byk masalah yg saya hadapi sepanjang duduk di negaranya ni...masalah yg tak sepatutnya berlaku...

Katanya..dulu cost 98.01€ tu adalah yuran utk anak bongsu saya sahaja sbb dia berumur 4 thn..belum wajib utk ke tadika..tapi bila parents nak juga anaknya masuk tadika..jadi parents kena bayar yuran...anak saya yg sulung dan kedua..masing2 berumur 6 dan 5 thn..mmg wajib tadika...jadi mereka percuma...dan kos utk seorg anak (yg belum cukup umur utk ke tadika) adalah 127€..tapi anak bongsu saya dapat harga diskaun 98.01€ sbb abg dan kakaknya juga belajar di tadika yg sama..

So sekarg ni bila 2 anak saya tu dh masuk sekolah...hanya tinggal yg bongsu saja ke tadika..jadi harga kembali ke harga yg tanpa diskaun...127€ . Tapi saya tanya balik...sekarg yg bongsu tu pulak dh berumur 5 thn...dh wajib tadika..jadi kenapa dia tak dapat percuma pulak?macam abg dan kakaknya thn lepas?

Haaaaa..tahu apa jawapan merapu lagi tak masuk akal yg pihak sekolah cakap? Sbbnya...anak bongsu saya ni lahir bulan 8...yg percuma tu kalau kanak2 tu lahir bulan 1-6 jer...hohohoho...mmg melampaulah derang niiiiiii (ni ayat sakit hati niiiii) So para bakal ibu...rancang kehamilan anda bebaik yer....pastikan bakal anak2 anda lahir sebelum bulan Jun kalau nak tadika kat German ni dgn percuma!

So at the end saya berentikan anak bongsu saya dr tadika...ha puas hati saya!!! Dah la org tgh kritikal habis ni….boleh derang tinggikan pulak yuran tadika…ha sapa suruh…kan dh hilang sorang pelanggan…(sebenarnya bukan pasal duit tu jer yg buatkan saya hentikan dia dr tadika…byk sebabnya..tapi sebab paling utama adalah kerana rupa2nya tadika tu adalah di bawah pentadbiran pihak gereja…patutla thn lepas byk betul aktiviti2 agama yg derang buat…yg mana anak2 saya turut terlibat…jadi dr benda ni jadi melarat…baikla saya hentikan saja dia…)

Hahahaha...itu la dia pengalaman2 pelik saya yg larat saya nak coretkan kat sini...

Wallahua‘lam

Monday, October 26, 2009

Membawa Kak Liza dan Abg Azam bersiar2 sekitar AmBerghang Wallrabenstein....

Beramah mesra dengan jiran

Ibu Margid sedang melayan anaknya dan anak2 saya...

Pada 25 Oktober 2009 lepas sebaik saja rakan seMalaysia (kak liza dan suami) balik, saya dan suami dijemput oleh jiran sebelah rumah utk minum petang..sebenarnya dh lama jiran ni menjemput...hampir tiap2 minggu heheh...tapi tahu sajala...hari minggu...hari utk berehat..(bukan berehat pun...tapi hari mengemas rumah sedunia tu) jadi bila dh penat mengemas tu...dh malas la nak gi bertandang kat rumah org pulak..

Kadang2 tu kami gi beli barang Asia di Wiesbaden..sekali sekala bawa anak2 dan suami keluar dr Wallrabenstein ni..kesian gak kat derang...terperap kat rumah hari demi hari....saya pun bukan la gi makan angin tiap hari tu...tapi at least saya keluar juga...dan bertemu org luar..kiranya takkder la terperuk kat dalam rumah...

Anak2 saya dan anak2 jiran saya ni dh mmg sgt2 rapat..kalau saya tak ajak balik...sampai malam rasanya anak2 saya dok main kat rumah jiran tu...saya rasa anak2 jiran ni sukakan anak2 saya sbb kami ni org Asia kot...(kata beberapa ibu bapa lain yg turut sama suka pada anak2 saya ni...anak2 mereka suka berkawan dgn anak2 saya sbb anak2 saya tak kasar as compared to kanak2 German yg lain)..mungkin sbb itu la parents mereka nak sgt kami beramah mesra...

Margid dan Adawiyah

Nama anak2 jiran saya ni Margid (si kakak, umur 10 thn) dan Kai (si adik, 8 thn-lelaki) hensem budaknya hihihi...boleh jadi calon menantu tu hihihi...mereka berdua ni..pantang saya memasak...selalu terjembul kat tingkap dapur hihiihi...nak di jemput makan...tahu sajala...saya ni asyik kena komplen jer pasal benda2 yg tak patut...jadi saya pun takut nak menjemput anak2 org German ni makan...manalah tahu..kot2 salah dr segi undang2 German...dan lagi takut budak2 ni ada allergic kat apa2 makanan ker...haishh..tak pasal2 nanti kena masuk lokap...so to be in the safe side...baikla toksah jemput...

Tapi semalam tu bila si isterinya dtg menjemput lagi...saya terima jemputan tu dgn hati terbuka...sebaik saya kami sembhyg Maghrib(sekarang maghrib awal...5.18petang) terus kami berdua ke rumahnya...anak2 dh lama dh ‚menginap‘ kat sana...siisterinya dh siapkan meja makan utk kami 2 buah keluarga...terharu pula rasanya...

Selama ni saya hanya pernah berbual dgn isterinya saja (tapi berbual jer..pasal anak2 kami...tak prnah tanya nama...sampai la semalam pun tak tanya nama gak...huhuh..apala saya ni...)tapi bila suaminya muncul..terus dia perkenalkan namanya...jadi saya tahu la nama suaminya hehehe...Micheal...

Sambil2 si isteri menyiapkan makanan...huh..risau gak saya..apala makanan yg disiapkannya...dh la dah lama dia nak kami beramah mesra...kalau2 dia hidangkan makanan yg kami tak boleh makan pulak...aduhhh macam mana nak mengelak?Tapi Alhamdulillah...dia Cuma hidangkan aiskrim yg kami mmg dh biasa makan....fuh lega....

Byk perkara juga yg kami bincangkan...bermula dgn anak2 kami...betapa anak2nya sgt suka bermain dgn anak2 saya....dan dia beritahu anak2 nya cukup risau bila dpt tahu yg saya akan hantar anak2 saya balik ke malaysia bulan 12 ni...terasa di hargai pulak...

Perbualan kami berlanjutan hingga ke pukul 7 lebih...heheh tu pasal saya sembhyg dulu...boleh borak panjang..almaklumla...sekrg ni siang pendek...jadi satu2 waktu sembahyg tu rapat2...kalau tak teringat...boleh terlepas ooooo

Ibu bapa si Margid dan Kai ni baik orgnya...sopan santun...mungkin sbb mereka ni masih mengamalkan ajaran agama...boleh dikatakan tiap2 hari Ahad mereka akan ke Church (mula2 tu kami agak2 jeee....) bila ayah margid ni kata bahawa dia memang kena pergi ke church kerana dia adalah salah seorang pemain piano di church. Banyak juga perbincangan antara agama di utarakan contohnya saya bertanya ayah Margid tu berkaitan arak.... mengikut yg dia belajar mereka boleh minum tapi hanya sedikit sehingga tak memabukkan dan isterinya bertanya pada kami “awak tak minum arak ker...?“ Saya jawab Alquran melarang umatnya meminum arak.

Begitu juga saya bertanya berkaitan having sex sebelum berkahwin. Mereka menjawab memang tak dibenarkan pun dalam kristian tetapi pengikut memang susah nak di ajar “ada yg ikut dan ada yg tak ikut....“ ujarnya. Pada mulanya isterinya bertanya soalan yg agak berat utk saya menjawab berkaitan terrorist... tetapi alhamdulillah si suaminya berkata itu adalah salah anggapan sahaja manakala suami saya menambah “yang saya faham ialah semua agama mahu kepada keamanan.....“ dan mereka mengangguk tanda bersetuju....dan banyak lagilah kiranya mereka ni dapat give and take la bukan yang jenis menegakkan benang yang basah sahaja.

Antara topik lain yang dibualkan ialah berkaitan Malaysia...dan kami banyak memberi input2 berkaitan Malaysia...hehehehe kiranya macam duta kecil jugak la kami kat sini.....dan nampaknya menarik minat mereka terutama berkaitan pulau2 yg menarik.

mereka juga bertanya pada saya bab2 makanan sbb kadang2 dia ada juga beri makanan pada anak2 saya bila mana anak2 saya bertandang ke rumahnya dan dia minta izin nak bg anak2 saya makan kalau kebetulan waktu lunch anak2 saya berada di rumahnya...

Saya mmgla izinkan Cuma saya beritahunya..jika boleh suruhlah anak2 saya balik sbb tak manis berada di rumah org masa keluarga tu tgh nak makan lunch...tapi katanya anak2nya yg tak kasi anak2 saya balik...hmmm..kalau gitu saya katakan jgn bg makanan yg berasaskan haiwan...gula2..Cuma beri mereka susu dan roti..atau buah...nampaknya mereka mudah faham...Alhamdulillah..

Siisteri berhajat nak menjemput kami lagi utk dinner bila2...saya cakap boleh jer...tapi biarlah saya yg masak...nanti saya bawa ke rumah awak...suka bukan main lagi..sbb katanya selama ni dia selalu hidu masakan saya dr rumahnya...sedap betul! Hihihi berdosa saya...sbb dalam Islam...kalau kita masak sesuatu..dan bau masakan tu dapat dihidu oleh jiran...kita wajib sedekahkan pada jiran tersebut...insyaAllah from now on kalau saya masak lagi...saya akan sedekahkan..selama ni tak tahu pulak yg dia juga suka masakan asia....

Jadi petang semalam, pertemuan di akhiri dgn gelak ketawa bila saya cakap saya teringin juga nak jemput mereka dtg makan2 kat rumah saya...tapi pinggan tak cukup...si isteri pun cakap..takper...kami boleh bawa pinggan kami sendiri! Hahahha...lucu betul...apapun Alhamdulillah...bila kita ada kawan...mmg terasa terisi sikit hidup...

Thursday, October 15, 2009

Cabaran setahun merantau di German

Alhamdulillah...sedar tak sedar masa berlalu...nak katakan pantas pun tak juga kerana terlalu byk pengalaman pahit yg kami lalui di sini menyebabkan masa dirasakan seolah2 terlalu lambat bergerak. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri...itula peribahasa yg selama ni hanya disebut di sekolah saja tapi kali ni betul2 ia teraplikasi...itu kalau hujan emas di negeri org...masih juga baik di negeri sendiri...apatah lagi jika di negeri org pun hujan batu malah batunya tu lagi besar dari batu di negeri sendiri hahaha...tentu saja jauh lebih baik negeri sendiri...yer tak?

Sebenarnya tarikh genap setahun kami di sini adalah pada 21 September lepas, tapi oleh kerana tarikh tu jatuhnya hari raya ke dua dan pula byk aktiviti2 lain yg kami lakukan...maka tak sempat nak letak entry ni...bukan lupa...malah itulah tarikh keramat yg tak mungkin kami sekeluarga lupakan hingga akhir hayat kami...‘berkenalan‘ dgn bumi German ini....

Kalau nak diceritakan di sini memang tak cukup ruang la heheh..saya rasa dah boleh buat buku pengalaman saya ni bermula dgn kesukaran berurusan dgn staff German Embassy di Malaysia utk mendapatkan visa...pada hemat saya ingatkan kesukaran hanya cukup sekadar di situ saja...rupanya tidak...bertalu2 ujian menimpa setelah tiba di bumi German ni..mungkin hanya rakan terdekat saja yg tahu apa yg telah saya hadapi..mungkin tidak semua mereka yg tiba di bumi german in melalui apa yg kami sekeluarga lalui tapi percayalah...kami tak mahu org lain juga melaluinya....

Oleh kerana itu, bila saja ada org baru yg bertanyakan ttg german...seboleh2nya saya minta mereka mencari tempat lain utk menyambung pelajaran...di sini bukan tempatnya... sekadar makan angin tak mengapa...bukan mahu mematahkan semangat mereka utk menyambung pelajaran...tidak sekali kali...tapi carilah tempat lain...yg lebih menerima org luar seperti kita...yg lebih willing berbahasa English dgn org seperti kita...kita bukan puak pendatang yg makan wang kerajaan mereka...kita tak layak di pandang begitu...jauh sekali dilayan sebegitu..tapi itu yg saya lalui...

Mungkin kerana kekurangan saya yg tak boleh berbahasa German..bukan saya tidak mahu belajar malah puas kami pelajar2 kohort pertama bg course International Pharmacoeconomics and Health Economics ini meminta agar disediakan kelas bahasa German..tapi hampa. Puas kami meminta...akhirnya atas inisiatif seorg pelajar German di situ yg mahu mencari sedikit side income menawarkan diri mengajar bahasa German...kami semua menyambut dgn hati yg sgt terbuka...Rasanya mungkin masalah ini terjadi di Uni saya je kot sebab kawan2 lain siap kena ambik kelas bahasa dan exam lagi.....

Permulaan kelas memang ramai...malah suami saya juga mengikuti kelas tersebut..siap dgn anak2 kami lagi..yerla..mana nak ditinggalkan mereka ni...kalau di Msia ada pembantu rumah...mudah nak ke mana2...tinggal jer pada dia...di sini...pilih antara dua...pergi dgn bawa mereka sekali atau toksah pergi langsung...tapi oleh sbb semangat berkobar nak belajar bahasa german ni...bawala juga anak2..bukan boleh belajar sgt pun...sibuk dgn mereka la...kejap nak kencing...sorang nak kencing...habis berjangkit pada ketiga2...kejap nak makan...kejap bergaduh....susah bawa budak ni...

Tapi lama kelamaan oleh sbb semua pelajar2 lain merasakan kami ditindas oleh universiti (sbb sepatutnya kelas bahasa german ni di berikan secara percuma)sedangkan kami bayar 10€ sejam. Jadi semua pelajar pulaukan kelas tu...takder sapa nak pergi lagi...jadi kelas tu terhenti begitu jer...

Usaha kami tak terhenti di situ...bila terasakan rezeki kami lebih sikit...saya utarakan pada suami utk belajar bahasa German dgn mengupah guru peribadi...urusan mendapatkan guru tersebut saya minta pertolongan dr salah seorg pensyarah saya...maka kamipun belajarlah bahasa German...tapi cikgu ni ambik mahal sgt...20€ sejam! Manala kami mampu...so sempat pergi dalam 5 kelas jer la...

Apart from entry2 lain yg pernah kami ceritakan, byk lagi pengalaman pahit berkenaan hidup di sini...saya rasa ini mungkin tak akan dihadapi jika tinggal di bandar...tapi Idstein ni bandar kecil...bayangkanla...bas hanya ada sejam satu...jika terlepas bas jam yg dikehendaki...kena tunggu bas jam berikutnya...musim summer takperla...kalau terlepas bas..boleh lepak2 kat tepi2 jalan...macam mana musim Winter?...huhuhu...mahu beku kami dibuatnya...kalau sekadar kami saja tak mengapa...kami org dewasa...boleh tahan...tapi anak2 kami yg masih kecil tu macam mana....

Bukan kami tak tengok jadual bas...tengok...tapi macam dh diberitahu tadi...kami bersama anak2...dengan bentuk muka bumi Idstein ni yg berbukit...usahkan anak2 kecil...kami yg dewasa pun semput...ke sana sini guna kaki jer...dgn barang2 yg dibeli lagi...berat...troli kami pun ada satu tu dah jadi ‚arwah‘..hehehe teruk sgt kami lenjan dia...nak buat macam mana...itu jer kenderaan yg kami ada....

Selepas salah seorang pensyarah beri kami pinjam 2 biji basikalnya..lega sikit...suami gunakan sepenuhnya basikal tu utk ke mana2...satu basikal jer yg boleh guna pon..itu pun basikal perempuan...warna purple pulak tu tapi takperla...suami tak kisah..dia bawa juga...beskal satu lagi tu tak tahu la apa masalahnya...tak nak masuk angin...dh puas kami cuba pam angin...nak di bawa ke kedai...tak tahu kat mana kedainya...

Lepas ada basikal tu jimat sikit duit belanja...kalau sblm ni setiap kali kami ke bandar..4€ mesti diperuntukkan utk tambang bas saja...kalau dgn sekali ke bandar tu boleh beli barang dapur hingga setengah bulan pun dah kira berbaloi...tapi tak mungkin la sbb kami Cuma ada 2 tgn saja dan troli kecik tu...sbb tu la dulu kerap ke bandar...bila rasa keadaan kewangan agak kritikal , saya cadangkan pada suami agar biar saya sj yg pergi beli barang2 sbb saya ada semester tiket...tapi apa sgt la kederat pompuan....beli beras 5kg, gula 3kg, tepung 3 kg, pisang sekilo, apple sekilo, bawang sekilo, ubi kentang 3 kg...dh terlalu berat utk saya....

Kadang2 saya teringin juga nak beli pinggan mangkuk...maklumla selama ni pinggan mangkuk yg kami ada ni hanya pemberian org...cukupla utk kami 5 beranak guna...itupun jika makan tghari...mesti kena basuh terus utk pakai waktu makan malam nanti...saya bukanla jenis yg suka nak buat koleksi...di Malaysia juga bukan begitu perangai saya....saya beli bila perlu...tapi di sini perlu pun saya tak boleh nak beli....pinggan mangkuk di sini terlalu berat...tak larat saya nak mengangkat...

Sekali sekala kawan2 lain ceritakan mereka beli barang itu..barang ini di dgn harga yg cukup murah di flohmarkt...saya teringin sgt nak pegi....di Idstein ni bukan takder flohmarkt....ada...tapi ia di buat pada hari Ahad...sedangkan hari Sabtu dan Ahad tiada bas yg beroperasi seperti biasa....kalau nak tempah bas..kena telefon dulu...kalau bernasib baik adalah...kalau tak...hmm...

Bukan sekali kami keluar pada hari Sabtu...bila pergi berjaya book bas...tapi bila balik takder bas...sbb dh fully booked...nama saja bas..tapi ia van sebenarnya..jadi kalau penumpang 7 org..dah penuh la tu...habis macam mana...mahu tak mahu kena naik teksi....teksi juga bukan murah...sekarg harganya dh jadi 14€..itu pun payah nak dapat yg boleh terima kami berlima...sbb kalau teksi kecil Cuma boleh muat 4 penumpang jer...

Serik kami nak kuar jalan2 kalau bukan hari berkerja...tapi itu la..nak kuar hari berkerja mana mungkin...kan namanya hari berkerja...maknanya saya gi keje la...mana ada di rumah...Cuma itula..kesian pada suami dan anak2 la...terperuk di rumah sepanjang masa...bg saya tak apa lagi...mmg di Msia pun saya suka memerap dalam rumah...malah org lebih kenal pembantu rumah saya dr saya heheh...bukan sombong tapi malas nak kuar...(hehe lebih kurang ker tu?)

Barang2 dalam rumah kami...semuanya samada yg org bg...atau saya kutip yg org buang...kutip pulak bukan pakai apa2 kenderaan pun...hangkut dgn tanganla...huhuu..sedih...malu toksah cerita la...habih tu nak buat macam mana...kalau tak kutip takder la apa2...nak beli...tak terbeli la...

Bila saya rasa yakin utk beli melalui ebay...saya cuba bid...tapi 2 pengalaman saya...tak berapa nak baik...terasa seperti kena tipu...sedangkan kelemahan saya sebenarnya kerana term n codition telah ditulis...tapi oleh kerana saya ni tak faham bahasa German....jadi beli la juga...makanya bila sampai..barang yg lain...serik nak beli mnerusi ebay lagi...lagipula kos penghantaran lagi mahal dr harga barang tu sendiri...(tak semua la..)

Terasa seperti tiada manisnya merantau ke tempat org...apa yg saya tulis di sini hanya sekelumit dr apa yg kami sekeluarga lalui...belum termasuk betapa payahnya bg sya satu2nya pelajar Islam di uni tersebut utk mengekalkan sembhyg 5 waktu...dalam keadaan kelas kami kerap keluar ke Frankfurt utk apa2 seminar....yg menjangkaui waktu sembhyg...tak pergi...namapun pelajar...kenala pergi...bila pergi penin nak mencari tempat sembhyg...nak di jamak...tak cukup syarat...huhu...payahnya terasa...apatah lagi saya perempuan...tapi Alhamdulillah...walau apapun halangannya..sembhyg tetap dijaga...Cuma sempurna tidaknya itu hanya Allah yg tentukan...

Kalau nak di ceritakan perihal jiran2 komplen pasal anak2 saya huh...toksah citerla...memang la banyak jenis komplennya...kadang2 sampaikan kita rasa tak masuk akal langsung...melampau betullah org german ni....mula tu mereka komplen pasal anak2 saya tak susun kasut kat luar rumah kami..saya ni nak jaga hati..takper la susunla..dalam hati..dok mengomel sorang2...lantak akulah rumah aku...sibuk pulak dia...saya pun bukanla suka kalau rumah semak tapi kalau dah berapa kali sekejap anak2 dok keluar masuk rumah..tak terlarat nak susun kasut jer...kita ni pesen kalau keluar baru pakai kasut...dok dalam rumah buka kasut...bukan macam depa tu...dalam rumah ker luar rumah ke...hentam kromo jer pakai kasut...entah kasut dh pijak apapun tak tahu hish....tu la org tak berpegang pada agama ni...kita ni pentingkan kesucian sesuatu tempat (bersih memang nampak bersih...tapi suci kita tak tahu)..

Tapi anak2 saya dh pandai...kalau ada kawan2 dia nak main dalam rumah kami memang mereka ni suruh kawan2 tu buka kasut...ha padan dgn muka...biar depa ni belajar sikit adap bertandang rumah org...hehehe....

Haaa yg ni komplen yg paling tak masuk akal...sorang pakcik ni pesan pada anak2 saya jgn gelak kuat2 bila main...anjing dia sakit telinga!!!!! Hoh!..anjing dia sakit telinga???mana pulak dia tahu anjing dia sakit telinga? Anjing dia mengadu kat dia ker?...hohoho...saya ni angguk jer la bila dia pesan gitu...rasa nak gelak pun ada gak...tapi rasa nak marah mengatasi sebenarnya....melampau!!! patutla kat german ni tak ramai budak....sbb org german lebih suka pada anjing rupanya...

Oklah...rasanya memang byk lagi kalau nak ditulis....tapi dh penat la....bukan tak redha dgn ujian yg Allah berikan tapi sekadar pengalaman yg memang sgt2 ingin di kongsi bersama...

Yg menjadi kepayahan kami di sini adalah kerana tidak boleh berbahasa German...dan betapa mereka begitu menyanjung bahasa mereka sendiri...hingga org luar seperti kita terasa begitu terpinggir...sedih bila di fikirkan...tapi di negara kita...sibuk nak menyanjung bahasa asing hingga pinggirkan bahasa sendiri...hingga dalam pengajaran pun nak di tekankan bahasa asing....akhirnya anak2 bangsa sendiri juga tertindas...fikirkanlah wahai pemimpin2 negaraku...nak di katakan tak pernah menjelajah ke negara asing..tak mungkin...takkan tak pernah terfikir utk menyanjung bahasa sendiri bila melihat betapa org asing begitu menyanjung bahasa mereka....jangan jadikan anak bangsa kita terpinggir di semua tempat...di negara asing...dan juga di negara tumpah darahnya sendiri kerana kerakusan kita nak menyanjung bahasa org lain.

Walauapapun ucapan syukur kepada Allah kerana memberi sedikit pengalaman yang berharga di tempat orang yang mungkin jarang diperolehi oleh orang lain. Kiranya dapat menguatkan lagi keyakinan kami kepada Allah di atas ujian2 yang di berikan olehNya. Sekian.

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...