Saturday, April 18, 2009

Tamu dari Benua Africa

Cheee wahhh bunyi macam hebat jer...benua Afrika...padahal rakan sekelas najwa jer hehehe...2 daripadanya adalah dari Malawi ..seorg tu namanya Paul Komudoni dan yg seorg lagi Jacob Mazalale..dan seorg lagi Nicholas Ngugi...sebenarnya dia tinggal satu flat dgn kami tapi dia di tingkat atas....(budak ni memang kerap sgt datang...tak jemput pun datang hehehe..peramah budaknya..)dia dari Kenya....

Sebenarnya tujuan datang tu saja jer..nak melawat...sbb kelas kami cuti lama sgt...so jemu juga duduk di rumah....lagipun Jacob...tak pernah lagi dtg ke rumah najwa...memang najwa kerap jemput...tapi tahu2 sajalah..mereka ni malu...takut menyusahkan najwa sbb mereka tahu najwa dah sibuk dgn anak2...dan assignment...jadi kalau najwa jemput ajak2 ayam tu...memang mereka tak dtg laaa...ha kali ni memang najwa jemput betul-betul...kebetulan pulak haritu najwa dh 'terpaksa' mengemas rumah (extraordinary punya kemas niiiii) sbb tuan rumah nak ambik gambar sbb nak iklankan dalam internet (najwa dh bagi notis keluar rumah...so tuan rumah pun ambil langkah awallah....)

Jadi oleh kerana rumah pun memang dh kemas...seharian dh najwa tak buat apa2 assignment...so najwa fikir baikla najwa terus off day haritu dr buat apa2 assignment....jadi najwapun capai telefon n jemputla kawan2 ni....apa lagi...hahaha...org mengantuk disorong bantallah....jadi tepat pukul 2.40 petang, mereka tiba di rumah najwa.

Najwa dh masakkan sikit juadah utk mereka...yer la budak2 bujang...jumpa makanan...kita yg jadi tukang masak ni rasa seronok sgt sbb mereka ni 'pemakan' orgnya....najwa sebenarnya masak nasi, ayam masak paprik dan sup tulang rusuk..hahaha...memang truly Malaysian....saja nak suruh mereka ni rasa masakan kita....Alhamdulillah...memang mereka makan..siap tanya resepi lagi (macamlah nak masak hehehe)

Banyak yg dibualkan sebenarnya...tapi secara keseluruhan najwa ceritakan kelebihan Msia....rakyatnya yg berbilang kaum, agama...bangsa...tinggal dgn harmoni....memang mereka terkejut...sbb selama ni mereka ingat semua negara yg pelbagai kaum...mesti bermasalah....

Oleh kerana kami di sini belajar pasal health care..jadi najwa pun cerita pasal sistem kita di Msia...percuma....health insurance tak wajib di Msia....dan yg paling mereka impressed adalah cukai pendapatan yg k'jaan Msia kenakan pada penjawat awam...di German ni income tax adalah 43%..tapi kat Msia cuma 4%...memang mereka terkejut....hahaha...dah tu pakat nak gi keje di Msia semuanya....hahaha...yg si Paul pulak siap kira berapa nak bayar balik pada k'jaan Malawi....kalau dia tak nak balik lepas habis belajar ni...sbb dia dn Jacob ni datang dgn biaya k'jaan Malawi...(tapi elaun yg mereka terima di sini memang sikit sgt..gaji mereka di Malawi pun murah...kesian juga....)

Najwa juga ceritakan yg najwa belajar dulu percuma jer...tak kena bayar apa2...malahan najwa dapat duit dr k'jaan dalam RM7k satu semester utk belanja belajar....lagila mereka terkejut...jadi mereka tanya apa pula yg k'jaan Msia minta in return...najwa cakap..memang la k'jaan buat gitu ada tujuan...najwa cakap semua penerima biasiswa k'jaan wajib kerja dgn k'jaan la...itu kontraknya...lagi mereka terkejut....kata mereka..itu bukan 'hukuman'...malah itu lagi satu 'hadiah' hahaha...memang semua semangat nak gi Msia...selama ni ada sorang mamat german (yg dok serumah dgn Nicholas ni laaa) ni jer yg memang nak gi Msia.....tapi sekarg ni...dh makin ramai dh nak gi Msia....hehehe....terasa macam agensi pelancongan la pulak!!

Alahai rindunya kat Msia....
Rindu kat rumah yg ditinggalkan....rindu pada keluarga...kawan2....huhuhu...rindu pada kereta hahaha..tak larat laaa nak beli sikit2...dh tu bimbit jer kat tangan...bawa troli pun tak muat juga....

OK back to the topic...borak punya borak...sampai pukul 5.15ptg..kalau tak kerana mereka ni ada temujanji lain...memang lama lagi kat rumah najwa...byk yg mereka nak tahu pasal Msia...najwa dan suami pun seronok bila terima tamu ni....at least berbeza sikit rutin harian kami....dan ada juga org yg kami boleh borak2....(tapi kalau boleh nak la borak dalam bahasa Melayu huhuhu)...

ok itu jer coretan kali ni...Tchuus

1 comment:

fauziharis said...

Kat sini dulu De ada citer pasal cuti yang kakitangan kerajaan dapat. Diorang kata kenapa Malaysia ada banyak sangat cuti?. Bila masa kita kerja. he heh..Kalau penjawat awam di malaysia dapat amalkan seperti org jepun, de rasa insyaAllah Malaysia akan jadi lebih baik dari sekarang.

Dalam keadaan banyak cuti, ramai yang "mengular", buat direct selling kat opis, kita masih kira ok. Tp kalau kita dapat baiki lagi..insyaALlah tak mustahil ramai org nak tiru macam penjawat awam kita. Tu sebab kita Melayu, kalau kita Islam tak buat keje2 gitu tu....sorry for general statement!.

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...