Monday, September 12, 2011

Kembali lagi setelah lama menyepi






Assalamualaikum para pengunjung…dh lama sgt blog ni ditinggal bersawang…kalau ada tempoh expiry rasanya dh expired blog ni…nasib baikla takder tempoh expired…
Sekarang ni dh terfikir plak nak tukar nama blog ni…(sbb cerita dh tak berkisar ttg kehidupan di German kan) tapi almaklumlah…kebolehan saya dalam bidang IT ni mmg sgt2 terbatas…blog ni pun suami saya yg buat…saya tumpang2 tulis jer…Cuma sejak balik Malaysia ni…En. Suami mmg dh buat blog ni macam anak tiri dah…tak peduli langsung…tapi dia aktif fb…saya pulak kedua2nya tak peduli hehehe…fb lagilah…ditambah pula pejabat saya block penggunaan fb…hmm lagila kuat justifikasi utk tidak menjengok fb…minta maaf yer kawan2 yg add saya…tak bermakna saya takmo kawan dgn anda sumer…

Jeng..jeng ..jeng…

Kini saya sibuk pula berbisnes…hahaha…nak tau bisnes apa?memangla bukan bisnes besar2..tapi walau kecik..cukup untuk memberikan kepuasan. Saya sekarang buat bisnes baju bundle baby dan kanak2 dari umur baru lahir hinggalah ke umur 5-7 tahun..tapi ada juga terselit baju budak2 yg besar sikit tapi yg terselit tu kira rezeki anak2 saya la hahaha. Baju2 ni adalah baju2 terpakai berjenama dari US gred A. Gred A ni kira gred yg terbaik la..yg byk baju2nya macam baru...yer la saya tak nak la rumah saya tu nanti jadi tempat himpunan kain2 buruk berjenama plak!!kalau saya rasa tak tergamak nak pakai...mana mungkin saya tergamak nak jual kan?…jenama2 yg selalu ada dalam bundle yg saya dapat adalah Oshkosh, Okie Dokie, Carter, Guess, Disney, Place,Faded Glory apa lagi yer…hmmm tak ingat la…tapi pokoknya baju berjenamalah…


Macam mana saya boleh tahu pasal bisnes baju terpakai ni?
Hmm gini citernya….tahu jer la sejak balik Msia ni..mmg sibuk tahap gaban…sampai nak gi beli baju untk anak2 pun takder masa…jadi mulala saya mencari secara online…taip je ‘baju kanak-kanak online’ zup terus keluar byk blog2 yg menjual baju2 bundle kanak-kanak ni…hohoho….meriahnya!!! baru la saya tahu kewujudan baju bundle kanak2 ni…(tak pernah tahu oooo selama ni) ralit saya go thru dari satu blog ke satu blog lain…menyeronokkan! Murah2 pulak tu…


So apa lagi...saya pun mula la mencari pembekal…cari punya cari…terjumpa la pembekal yang saya kira menawarkan harga yg murah…haaaa apa lagi…saya bawa balik baju satu bundle…basuh dulu (sbb tak mahu bau bundle tu ada kat baju2 yg saya jual..almaklumla org allergy dgr dan juga bau baju bundle ni…haduhhh letih gak membasuh baju2 ni…(hek elehhh macam la dia yg basuh…bibik dia yg basuh punnnn hihihi) banyak oooo… saya taklah serahkan bibik buat sumernya…saya tolong…lagipun inikan bisnes saya…bukan bisnes bibik…kesianla kalau saya libatkan dia…apapun jgn ingat saya berlaku kejam pada bibik saya yer sbb saya bayar upah dia membasuh baju2 tu…(memangla dia tak minta…tapi bila saya bagi..itu bonus la padanya)

Bila dh siap basuh saya siapkan 2 beg utk isi baju2 ni…satu utk saya bawa ke pejabat..satu lagi utk En Suami..hihihi..dia mula dulu…saya malu2 kucing lagi masa tu…saya ingat lagi haritu hari jumaat…minggu kedua bulan Ramadan..ambil berkat la tu…bawa 10 pasang jer pun..nak test market…wahhhh meriahnya…laku!!! Habis terus..mungkin sbb semua mereka ni mmg jenis yg selama ni pakai baju baru berjenama…so bila dh tahu harga baju baru…dan saya pula jual yg terpakai…yg Nampak macam baru…tapi harga nunnnnn jauh lebih murah berbanding harga yg baru…apa lagiiiii….sambar la..suami pun balik dgn muka senyum jer…saya pun mula la yakin nak bawa ke pejabat saya pula…hehehe

Alhamdulillah..sambutan di pejabat memberangsangkan…kawan2 yg tak satu pejabat saya pun saya helo2 jg..pelawa dtg ke rumah utk jamu2 mata…hahaha…mula2 mmg la Nampak macam tak nak dtg sbb baju bundle la katakan hahahah…tup2 bila dh dtg..hahaha…bertimbun dipilihnya! Mahu dekat seratus habis…tapi berbaloi la ..habis dekat seratus pun baju setimbun…berbanding beli yg baru…belum tentu dapat 3 helai! Saya tahu la… dulu pun saya beli yg gitu2 gak….(takder kesedaran lagi masa tu)..begitu la bentuk pembelian beberapa rakan yg datang ke rumah…hati saya dh semakin berbunga nihhh..

Ada satu pelanggan saya plak yg tetiba sms saya minta nak bawa baju2 tu ke pejabatnya sbb kawan2nya nak tengok! Hahaha..peluang baik ni…Alhamdulillah Allah buka jalan kepada saya…di pejabatnya juga laku…dan ada juga yg tak sempat nak tengok pun sbb kawan saya ni dh nak bercuti saya…takperla..belum ada rezeki.
Kini saya dh pun menambah stok baju2 saya kerana yg lama telah tinggal sikit. Walaupun ada kawan2 minta saya bawa ke pejabat…tapi saya rasa dh tak sempat nak bawa….kerja kat pejabat pun dh bertimbun…tader masa nak tengok2 kan jualan saya…saya kena berlaku adil pada kerja saya dan saya mahu rezeki yg saya dapat halal…bukan kerana curi tulang.

Jadi pada kawan2 yg nak tengok2 baju2 stok terbaru..jemputlah ke rumah saya di Putrajaya….atau sms saya 019-6908043. Kalau betul2 nak datang elok bagi tau dulu sbb maklumla…kot2 keluar ker…kalau nak Tanya harga pun takper….tapi senang citer…ni nak royat…harga baju2 saya mmg teramatla murahnya…bermula dari RM0.50 hinggala RM10 dan kalau jeans tu jer yg mahal sikit tapi sikit jer pun…tak lebih RM20 pun (tu sah2 la yg memang nampak sgt2 baru)


Kat sini ada saya uploadkan gambar2 baju2 yg saya jual…ada banyaaaaaakk lagi yg tak gantung tu sbb anak2 sibuk nak tolong lekatkan harga…jadi saya susun ikut harga…yang rm0.50, rm1.00, rm2.00, rm3..dan seterusnya…tapi tu la kan ada sikecik yg nak nolong ni…kita dh tetapkan harga pandai pulak dia komen…’apa ibu letak murah sgt?’…haaaa tengok budak kecik pun cakap murah…tak caya meh la dtg rumah!!!

2 comments:

Ida Omar said...

Macam best biz awak..leh join?

Ida Omar said...

Macam best biz awak..leh join?

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...