Thursday, June 18, 2009

Akhirnya.........Wii tiba juga...

Ketika kepala ni dok pikir apa yang nak di masukkan dalam blog tiba2 bunyi loceng dari bawah, pada mulanya tak angkat la 'telefon loceng' tu sebab dok pikir anak2 selalu dok tekan. Bila dok bunyi banyak kali timbul perasaan geram kat anak2 dalam hati....

"geram betul la budak2 ni bising dok tekan loceng kat bawah...." Bila angkat, ada suara lelaki "Guten Tag, ...." bla2..bla2 mamat tu dok cakap dalam Deutchs...mula tu pening nak paham...tapi bila dengar mamat tu sebut 'paket'...Tiba2 je mulut ni memanggil ...

"Bu....Wii kot dah sampai...." Masing2 pakat berlari turun ke bawah. Bila sampai dekat dengan mamat tu dia minta 'sign' untuk pengesahan.

Alrijal kata kat isteri..."Alhamdulillah akhirnya WII tiba jugak..." isteri pun tersenyum je la....

Rega dalam 229.90€........OK kot...

Kami bukannya apa sebab ni lah pertama kali sebulan lebih barang yang dibeli dengan Ebay lambat sampai....biasanya dalam 2-3 hari selepas pembayaran dibuat...atau pun selambat2nya seminggu. Ni kami dah reply 2-3 kali emel kat 'company' tu takut2 company tu dapat duit dan lesap....hehehehe nampaknya tanggapan kami salah...kerana sebenarnya WII ni telah dihantar balik kat company tu....Anak2 tengah tunjuk aksi bermain boling....

Kami pun hairan sebab selama ni alamat yang kami guna untuk membeli netbook, camera dan beberapa barang lain melalui ebay sampai ok je...Mula2 tu dok pikir haiiii dah takde rezeki kot....

Amanah

Nampaknya kami mengakui bahawa sifat yang sepatutnya ada pada seorang muslim terlekat kepada orang2 kapir niii....rasanya di negara tercinta Malaysia pun kita masih lagi tak mampu membeli melalui alam maya ni seperti ebay atau amazon...sebab masalah amanah. Selepas kita bank-in kat akaun company entah sampai atau terus lenyap je barang kita. Itulah perkara yang perlu diubah oleh masyarakat kita amanah dan jujur perlu diperkasakan.

Sebelum kami ke Jerman ni ada juga la melabur sedikit sebanyak kebetulan ada sahabat ingin menjalankan perniagaan. So dia perlukan modal untuk buka cawangan perniagaan berasaskan kesihatan yang kosnya agak banyak juga la...oleh kerana rapat juga dengan kawan ni dan dia berjanji bahawa lepas 2 tahun modal akan dikembalikan dan tahun2 seterusnya kami akan mendapatkan bonus. Tetapi sehingga sekarang sesudah hampir 5 tahun modal pun tak di bagi2 lagi....

So begitulah keadaannya kita muslim di Malaysia yang mempunyai asas agama pun ada yang tidak amanah tapi bukan semua la....

Ok berbalik kepada WII tadi...anak2 bukan main la....melompat2 sampai tak nak tidur lak sebab asyik nak main WII jer....so kami kira ugut la kalau nak main esok kena tido dulu...barulah semua pun masuk tido....so masa mak bapa diaorang la pulak mempraktis macamana nak main WII Sport....aduhhh sedap la pulak main Wii ni sebab ada pergerakkan juga..so keluar la jugak peluh tu....ok itu je untuk kali ni....

Wassalam....tchusss.

No comments:

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...