Wednesday, September 30, 2009

'Open House' di Konsulat Malaysia di Frankfurt....

Seperti tahun lepas Konsulat Malaysia di Frankfurt telah mengadakan 'open house'. Kami sekeluarga sekali lagi bersama2 dengan kawan yang baru sampai ke Idstein bg mengikuti kursus yg sama macam isteri telah sama2 ke sana dgn menempah sebijik bas khas utk kami jer....(yer la namanya bas..tapi van jer...so maksimum boleh muat cuma 7 org...jadi cepat2 la isteri tempah bas utk kami...utk pergi dan juga utk balik.... kalau tak nanti susah nak book utk 7 org serentak..

kami bertolak pukul 11.20 pg hari Sabtu...kawan kami tu namanya kak liza naik di perhentian bas lain..tapi isteri dh nasihatkan supaya keluar awal sbb sistem bas di sini tak sama dgn sistem di Msia...Alhamdulillah bila bas tiba di perhentian yg kawan saya sepatutnya tunggu...kak liza dan suaminya dh sedia menunggu...

Sampai di Frankfurt dalam pukul 1.00 lebih..masih awal sbb majlis di rumah konsulat bermula pukul 3.00ptg..oleh kerana ini kali pertama kawan kami tu menjejakkan kaki ke Frankfurt ni...maka kami bawa la round2 kat tempat yg kami tahu...nak bawa jauh2 pun kami sendiri tak pernah menjelajah Frankfurt pun...sekadar gi kedai2 Asia jer kat sini....

Bila masuk waktu Zohor..kami bawa kawan kami ke masjid...senangla nanti kalau kak liza dtg sendiri ke Frankfurt ni...tak susah macam kami dulu...terkapai2 cari masjid....
Di masjid ramai pulak budak2 Malaysia yg turut sembhyg sekali...rupanya semua nak ke tempat yg sama...jadi senangla...lepas solat kami pun sama2 bertolak ke perhentian bas...tunggu group2 lain tiba...ramainya...

Bila bas sampai hahaha....macam kami jer dalam bas tu....meriah betul...dgn baju melayunya....dgn baju kurungnya...hahaha...
Sampai rumah konsulat makanan dah sedia terhidang...salam sikit ala kadar...hihihi perut dh lapar la...Chef Ismail masak...tahun lepas pun dia jugak...dh ada kontrak dgn konsulat kot...tak kisahla....yg penting dapat makan free....

Kami bukan apa...kalau nak diikutkan untuk kemana2 pada hujung minggu memang susah sikit...tetapi inilah peluang untuk bertemu dan berkenalan dengan kawan2 yang baru...kirannya sekali setahun jer untuk nak dapatkan kawan2 yang baru.....Tak sangka ramai jugak orang2 satu negeri sehinggakan kak liza kata...'ehhhh...ehhh orang kelate jer yang datang kt sini....'

Banyak perkara yang bincangkan....sesama isteri mereka dok bincang masalah jiran2 jerman dok komplen pasal anak2 buat bising....dan macam2 masalah lain lagi yang mereka dok kongsi bersama....bagi kami yang lelaki ini biasalah lepas dok introduce sikit sebanyak....dok sembang2 pasal kereta lah....tanya macamana nak bawa balik kete dan macam2 lah....memang rasanya tak cukup masa untuk nak sembang....heheheh....

Pada pemerhatian saya orang2 yang lama bekerja atau yang menetap kat jerman ni memang dah habis la dengan jumpa bertemu pipi....bab aurat tu takyah dok cakap lah....haiii memang terasa benar nak balik...tak sabar2 tunggu....

Makan kejap jer...sembang yg lama hehehe..almaklumla ramai kawan2....tak terasa masa berlalu...dh malam...nak kena balik la huhuhu..lepas sembhyg maghrib kami semua berkumpul dan balik sekali...sekali lagi satu bas tu penuh dgn Msian jer hihihi...

Kami balik dgn bas yg dh di tempah oleh isteri...banyak kisah ngeri di sebaliknya tapi tak nak la ceritakan di sini sbb kat sini nak tulis yg hepi2 jer...

Apapun Alhamdulillah kami sampai dgn selamat di rumah...

Para tetamu yang datang....rasanya lebih ramai tahun ni berbanding tahun lepas....
Lagi tetamu...
Chef Ismail...sebagai 'tuan rumah'. Dapat bersalam dan makan masakkan chef ismail....kalau kt msia...tak pernah...
Bersembang dengan chef Ismail...
Masing2 tengah menjamu selera...Kelihatan disebelah kak liza (berbaju merah) dua student UITM yg buat praktikal di Jerman selama 3 bulan.
macam2 bangsa ada....chinese, indian...dan orang jerman pun datang..

duduk dari kiri....kaka liza, neny dan saya...serta abe...
bawah khemah...
Adawiyah ...
2nd round.....
Dah malam....masing2 minta diri untuk beredar....

1 comment:

fauziharis said...

Sesekali jumpa ngan org sekapal ni memang syok. Cuma kekadang kita jadi terkejut sebab org yg dulunya sekapal, seolah2 dah lupa asal usul. konon nak ikut trend moden masa kini. Apa pun proud to be muslim. Kalau nak meriah sekali sekala mai la singgah di Nagaoka ni..he heh...(betul ke istilah singgah tu? :D)

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...