Tuesday, May 18, 2010

Stuttgart, Switzerland, Itali and Ingolstadt (Part 2)

















Lepas tangkap gambar sikit sebanyak di Stuttgart...kami bertolak ke Swiss...tapikan berjalan naik kete ni mmg cepat lapar...nasib baikla bawa byk bekal...sambil dok drive...sambil2 co-pilot menyuap makanan.... hihhihi... Alhamdulillah…perjalanan lancar…co-pilot kali ni mmg tak tido...takut oooo...manalah tahu kot2 tersalah masuk lorong ker...kena la co-pilot ni ingatkan hehehe besar peranannya tuh...lagipun ada kawan dh pesan...jgn tido dalam kete kalau gi Swiss sbb pemandangannya yg menakjubkan...so tu pasal la tak tido tu....


Bila nak masuk ke border Swiss…kat situ ada polis check passport…dan lesen…Alhamdulillah…tak kena apa2 walaupun kami Cuma tunjukkan lesen Msia jer... Cuma polis tu minta kami beli pelekat lebuh raya utk bergerak dgn kete dalam Swiss ni…so kena bayar 30€…tapi pelekat tu valid utk setahun…Cuma bg kita rugi la sbb kita bukan nak guna lebuh raya dia utk setahun pun…so kepada sesiapa yg berhajat nak gi Swiss naik kete…boleh dapatkan pelekat tu dr saya dgn separuh harga hihihi…


On the way tu..oleh sbb keindahan alam semulajadinya..suami minta saya snap2 gambar dr dalam kete...saya boleh naik kete tanpa pening pun dh kira bernasib baik dh...takleh buat apa2 aktiviti sampingan...kena tengok depan jer ataupun tido jer..tp oleh sbb excited nak juga tangkap gambar sbb terlalu cantik...saya pun usaha la tangkap gambar juga...huhuu last2 macam yg dh tahu la....kena migrain la lepas tu...terus takleh buka mata langsung! Baru padan...huhuhu


So kami sampai ke Jungfrau dalam keadaan saya yg takleh nak bercakap, takleh nak buka mata...kesian gak kat suami. Oleh sbb kawasan Jungfrau tu luas...maka suami pun tak tahu mana satu tapak perkhemahan yg dimaksudkan...sumer pun nampak sesuai utk berkhemah jer...byk karavan parking setompok2...jadi utk lebih selamat...lepas cik navi pun pening dok asyik recalculating sejak masuk area Jungfrau (due to poor satelite reception..dh kawasan bergunung ganang) suami pun pegila bertanya pada salah sorang pemilih karavan yg ada kat satu kawasan khemah gak....tp rasanya diani tak faham kot suami saya tanya apa kat dia...huhuhu...dia cakap tempat yg kami nak pergi tu dah tutup..kena gi esok! Dan lagi takleh pergi naik kete...kete kena parking kat dataran depan sana (sambil tunjuk kat kawasan parking yg luas) kena pergi naik train...and train tu Cuma ada hingga pukul 4 ptg..sekrg dh pukul 5...kena gi esok jer laaa...


Bila suami kembali ke kereta bg tahu kat saya macam tu....hancur luluh hati...dh la sakit kepala bagai tak hengat...kena tunggu esok pulak baru boleh berkhemah huhuhu...dalam hati dok berkira2...selama ni org yg datang berkhemah kat sini parking kete and then punggah sumer alatan perkhemahan dgn alatan memasak..dgn selimut segala..dgn anak2 kecik lagi..hangkut naik tren? Hish..macam tak logik....saya cuba suruh suami kontek org yg mensajes kami ke tempat tu...tp tak dapat..mungkin sbb poor reception la kot...haduh..masatu rasa nak nangis pun ada (hanya Allah yg tahu perasaan masa tu ditambah dgn migrain yg amat....) nak tido kat mana malam ni...sembhyg zohor pun belum lagi ni...


Lepas kami semua terdiam sejenak...saya ajak suami keluar dr area tu...tp on the way tu terjumpa dgn tapak2 hostel dan juga rumah tumpangan...so saya minta suami berhenti dan bertanyakan bilik di situ...kali ni tak kisah dah..berapa nak kena pun..asal boleh berehat...nak buat macam mana....takder rezeki...


Rupanya murah jer harga bilik kat situ...25€per head..kanak2 bawah 12 thn free...wahhhh murah jer...tp suami yg ramah tamah ni saja la buat2 bersembang dgn menunjukkan pamplet yg kami dh print dr internet pasal tapak camping asal yg kami nakk pergi tu...dan citer kat dia pasal org tu kata dh tutup lepas 4 ptg...then org kat situ cakap...mungkin org yg suami saya tanya tu tak faham kot...sbb tempat tapak camping tutup pukul 6.30ptg dan buka pukul 8pg. Dan tempat yg dimaksudkan pun Cuma dekat saja dr tapak rumah tumpangannya....sambil dia menunjukkan arah tempat yg kami nak tuju tu... Yg org tu maksudkan mungkin nak naik ke puncak...mmg la naik tren...dia minta kami cepat2 pergi check in sbb waktu tu dh pukul 6ptg...(baiknya dia...rasanya kalau kat Msia mesti la nak suruh kita tido kat hotel kita yer tak?)


Alhamdulillah....mmg dekat jer tempat tu...rupanya kami dh byk kali lalu pun...tp dh dok turut sgt cik navi yg dh pening tu...sampai ke petang dok pusing2 kot situ gak....takper..pengalaman...


Sebaik saja sampai, suami saya uruskan soal nak check in..org kat reception tu offer bilik la..sbb masa kami sampai tu tgh hujan renyai2...katanya kalau hujan gini..malam akan jadi tersgt sejuk...kesian pd anak dan isteri yg mengandung katanya...pandai la dia...tp betul gak...saya dh la takleh nak buat apa dah...at last kami ambik bilik jer instead of berkhemah...


Takper la apapun...yg penting saya boleh berehat dgn tenang…bila dh siap punggah barang apa yg patut..saya makan ubat dan terus tido…suami la menguruskan makan minum dia dan anak...lepas bangun tu terasa kepala dh ringan sikit...terus gi mandi dan solat jamak taakhir...nasib baik jarak waktu sembhyg sekarg ni jauh2...bilik mandi agak jauh dr bilik tempat kami menginap tp mmg sgt2 selesa...luas dan paling penting...walaupun ia berkongsi dgn pengguna lain...ia sgt2 bersih....lepas makan (makanan bekal tu jer la..nasib baik bawa bekal byk) nak panaskan pun takleh sbb bilik masak pun dh ditutup waktu tu...nak panaskan dalam bilik pun lubang power supply nya lain dr lubang di German...so nasi pun takleh nak dipanaskan...makanla sumer dalam keadaan sejuk...jadila..yg penting tak lapar sudah..


Malam tu hajatnya nak round2 tempat2 cantik di situ..tapi hujan tak berenti...walaupun tak lebat...so mood pun takder...so kami tido jer la...esok pagi...tu kami bangun awal...bersiap2 nak memasak...(masatu tak tahu pulak kena bayar nak masak kat bilik masak tu)...segala peralatan memasak saya bawa...tapi bila masuk ke bilik masak..tengok2 lengkap semuanya...tak bawa apa2 pun takper...tp barang basah yg nak dimasak tu kena bawa la...mereka sediakan cooking utensils jer...


Sebelum tahu kena bayar tu..saya cuba on kan plate pemanas tu..tp tak hidup...rupa2nya kena masukkan duit dulu baru plat tu memanas..huhuhu....1Sfr=8minit...mak aih....kena bayar rupanya...kalau macam ni kena get ready sumer dulu la baru boleh buh duit...apa lagi...dh jadi macam pertandingan sapa memasak paling cepat la pulak...tin2 sardin dibuka siap2...bwang dipotong siap2...lada di potong siap2...beras dibasuh siap2...ok ready....buh duit...goooooooooo hahaha


Habis la dalam 4Sfr utk siapkan sumer yg nak masak haritu...nasib baik la nak guna air utk basuh bekas2 tu tak minta duit hahhaa...dunia2....takder perkara yg percuma...balik dr memasak..anak tak bangun tido pun lagi..sedap agaknya tido kat sini...panas jer...tp takleh nak biarkan dia tido lelama sbb dtg sini bukan nak tido...so gerak dia bangun n bawa dia gi mandi...dah siap sumer kami makan2 kejap buat melapik perut...


Kami check out seawal pukul 9 pagi lagi..lepas tu gi jalan2 area situ n tangkap gambar bebanyak...mmg cantik sangat2…walaupun hujan2 manja..tp takder la sesejuk di German…tak pakai baju sejuk pun takper...


Lepas puas tangkap gambar...kami bertolak ke Milan, Italy...mmg sepanjang jalan tu pemandanganya Subhanallah...tersangatla cantiknya....tp oleh sbb semalam tu sayadh kena migrain akibat sibuk dok snap gambar...so suami tak kasi tangkap gambar lagi dah...kalau nak tangkap gambar jugak...kami berenti kete...


Mmg ada beberapa tempat kami berhentikan kete n tangkap gambar...untung jalan2 dgn kete...kalau dgn tren..sah2 dah takleh suka2 hati nak berenti tgh jalan gini...(bukan kat tgh jalan laaaa parking kat tepi...kalau kat tgh nanti kena langgar laaa)


On the way nak ke Milan tu..kami sempat singgah di Luzern…yg ni takder dalam plan sebenarnya...tp bila tengok signboard tu nampak macam on the way...so singgahla kejap...org kata tasiknya besar dan cantik...so bila sampai kat Luzern tu...terus parking kete n snap gambar kat tempat2 yg bagi saya nampak cantiklaa (di mata org lain saya tak tahu laaa)...kebetulan pulak ada satu produksi tgh buat penggambaran...bila nampak penari2 pakai pakaian macam menari lagu hidustan..hati dh berbunga..hehehe manalah tahu dapat jumpa Shah Rukh Khan kat sini ker...hehehe...cari punya cari mana heronya ni...huhuh tak kenal laaaa...citer tamil kot hahaha....


Next episode to bo continued....Drive di Milan...mmg sgt mencabar...

2 comments:

iu rf said...

aisey.. lupe lak nk gtau kakna plug kt swiss lain.. lgsung x igt.. sbb da lama btl x g swiss..uhuhuhu..

apepun seronok r bc ur expr ni..:)
tgu story kt Milan lak...:D

alrijalnajwa said...

huhuhu...takperla..pengalaman la..lenkali kalau nak gi jalan, benda pertama nak kena tahu..plug kat sana macam mana..yer tak? perut kita ni takleh lari dr nasik...boleh masak nasik jer pun jadilaaa...lauk tu pandai2 la..nak hidup...

heheh..ni makin bersemangat nak nulis nih ngeeeee...

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...