Sunday, May 16, 2010

Stuttgart, Switzerland, Itali dan Ingolstadt (Part 1)

Perjalanan dimulakan dengan lafaz Bismillah dan doa naik kenderaan...almaklumlah debaran kali ni mmg terasa lainnya...kali pertama travel dgn menaiki kereta...(bukan kereta sendiri...sewa jer)..sblm ni kami mmg jenis yg sgt2 ikut peraturan...org kata takleh drive kalau takder lesen jemen..maka kami pun ikut la....walaupun mmg terasa susah sgt travel dgn anak2 yg keaktifannya di tahap maksimum...

Kali ni pun bukan juga berniat nak melanggar peraturan...tp kerana tahap kesihatan yg tak membenarkan saya berjalan jauh...(tapi masih terasa nak melawat tempat org...sebelum balik Malaysia utk selama2nya)...so suami dgn beraninya menyewa kereta...ambik 5 hari pulak tu...memula tu ambik 3 hari jer..tapi atas nasihat kengkawan yg mmg dh pakar bab sewa2 kete ni...mereka mensajes supaya sewa lama sikit sbb kat sini lagi lama sewa..lagi murah...

Takut juga sbb ini kali pertama suami nak drive...belah kiri pulak tu...dgn undang2 jalan raya pun terbalik la...takut nak sewa lama2..tp lepas kengkawan yakinkan...terus jer ambik 5 hari..tapi hari pertama tu lepas gi ambik kete...bawa balik Wallrabenstein dulu...train drive sekitar sini dulu...gi supermarket beli barang2 keperluan rumah yg berat nak dibawa macam beras, minyak masak, gula, tepung..air mineral...hehehe...Alhamdulillah...nampak suami macam dah biasa jer drive belah bertentangan ni...takder pulak dia tersilap belok ker...so rasa yakin sikit..

Oleh kerana kali ni plan asal adalah utk bergi berkhemah di Jungfrau, Lauterbrunnen, Switzerland dan juga nak singgah kejap di Itali on the way balik...maka saya pun bersiapla dgn khemah, peralatan memasak...segala bagai..tahu jer la org pompuan bersiap...mahu penuh bonet kete dgn benda2 memasak jer...selimut yg tebal2 pun saya bawa byk sbb dah dinasihatkan oleh kawan yg menyarankan kami ke situ...sbb katanya malam mmg sejuk...tambahan kami tido dalam khemah..mana ada pemanas...kalau ada pemanas kecik..boleh la bawa..tapi kami takder pemanas kecik dan mmg tak berniat nak beli pun sbb dh tahu takder gunanya bila dh balik Msia nanti...

Kami bertolak seawal pukul 6.30 pagi...malam tu dh siap2 isi barang dalam kete...bekal makan pun saya dh siapkan..masak ayam masak merah dan ayam masak kicap...saya sengaja buat kering2 supaya tahan lama...manalah tahu kalau2 dapur yg saya beli tu takmo hidup kat sana...boleh la makan lauk2 tu...nasi saya masak siap2 dr rumah..buat donat sikit..buat roti bakar sikit....utk bekalan makanan di tgh jalan...maklumla jauh nak sampai ke Swiss tu...tambahan pula suami nak singgah di Stuttgart..nak gi tengok tempat kete Mercedes dan Porche...(minat org lelaki...apa yg menarik pun tak tahu la...bukan boleh beli bawa balik pun!)







(Bergambar di Muzium kete Porsche dan kete Mercedes....)


So dalam pukul 9 pagi lebih..kami sampai ke Stuttgart...Alhamdulillah sumer berjalan lancar sbb ada cik navi dok tolong...taip jer alamat...‘dia‘ bawa la ke tempat yg nak dituju...tp kan cik navi ni pelik sikit la...kalau dr jauh tu elok2 jer dia berfungsi...bila dh dekat dgn tempat yg nak dituju...dia jadi pening...kita dh nampak dh tempat tu depan mata...tp dia dok suruh kita gi mana2 ntah...last2 tutup jer la..bising hehehe...(dasar tak kenang jasa hihihi)

So sempat la cik hb snap gambar sikit2 kat situ..saya malas la nak kuar dr kete...lagipun takder tempat parking...nanti tak pasal2 kena saman plak...so anak dan bapaknya jer la yg kuar...tp bila gi ker museum Mercedes Benz tu ada tempat parking..so saya kuar la juga...lagipun bangunannya lawa...mulanya tengok tempat parking agak jauh so hati pun risau gak la sebab x larat nak jalaan jauh2...tapi suami kata kita berhenti kat depan tu jer...kebetulan lak kat situ ada cam guard la so suami pun minta kebenaran dari guard tu utk amik gambar jer....so alhamdulillah guard tu ok jer...so kami pun snap2 la gambar kat situ....



















Lebih kurang sejam je kat situ...lalu kami pun terus bertolak ke swiss ini kerana tempat camping tu nak kena sampai sebelum kul 6 kalau tak terpaksa la kami cari hotel....

sambungan seterusnya dugaan semasa sampai di camping site Jungfrau Lauterbrunnen, swiss.....tungguuuuu

4 comments:

oh said...

Allah suko napok ore gi jale jauh dgn kereta tu :)....jale puah sebelum balik...rugi kalau tak round europe ni perabis...

Arief said...
This comment has been removed by the author.
iu rf said...

opss..silap acc.gna lappy hb..lupe nk sign out gmail..huhuhu..

anyway best cite kakna.. yela sbb da lama kite x jln nek kereta..ble bca terkenang2 dlu2 jln by kereta.. seronok rase...ngn pgalaman sume2..alhamdulillah.. pgalaman yg begitu bharga.. eh kak.. sy pn suke la tgk tpt porsea ngn merc tu.. x dpt beli.. dpt sentuh ngn amik gamba pon jadi laaa...ahahahaha...

sy tgu next episode ni...hihihi

alrijalnajwa said...

Oh: tu laaa nak ajak Oh..sibuk dgn thesis...jom la kita gi next trip plak...tp tak tahu la nak gi mana...bajet ada sikit lagi nih...hihihi

IU:klau tahu dr dulu mudah nak sewa kete..dh lama kna gi jalan2 sewa kete jer..takder la dok jadi penumpang setia kat gerabak dekat toilet jer manjang...
nak solat mudah...nak berhenti nak buang hajat mudah..nak berhenti berkelah kejap pun mudah...

kete2 mahal gitu..mmg takder dalam mimpi pun...bergambar jer jadi laaa

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...