Friday, May 21, 2010

Stuttgart, Switzerland, Itali dan Ingolstadt (Part 3)

Banyak sgt perkara yg mesti diuruskan...almaklumla dh dekat nak balik...insyaAllah...tapi kalau tak story kat blog bab gi jenjalan tempoh hari...rasanya mmg tak lama lepas tu lupa la...so kena la lapangkan sikit waktu utk tulis pengalaman tu...utk tatapan kawan2 dan juga diri sendiri di kemudian hari...

Kat mana berenti ritu yer...oooo di Luzern (tp di eja Lucern)... lepas puas tangkap gambar di Luzern...kami teruskan lagi perjalanan ke Milan.....

Semasa perjalanan ini Subhanallah....memang x boleh diucapkan dengan kata2.... kena pegi sendiri... memang melalui kawasan pergunungan (banjaran Alps) yg ya Allah sukar utk dilafazkan keagungan gunung ganang ciptaan Allah sebagai pasak bumi.... suami pun dok sibuk suruh ambik gambar jer.... tapi almaklumla saya ni dah x boleh buat sesuatu dalam kete...nantikan datang migrain habis citer....

sampai di Milan, Itali dalam pukul 7malam...fuh memandu di Milan mmg betul2 mencabar....dgn pemandu2nya macam pemandu2 di Msia pantang lambat sikit asyik nak hon ajer…macam la kete dia sorang jer yg ada hon....dgn jalannya yg berpusing2...jalan tram pun situ..kete pun situ...dh tu yg lagi pening..bila lampu hijau..org kat tempat jalan kaki pun lampu hijau juga...apa ni? Bila kita nak jalan? Ada tu cik navi suruh gi belah kiri..tapi jalan takleh masuk kiri...last2 kena hon lagi huhuhu...dh tu bila lenkali tu nampak jalan macam kecik jer..walau cik navi suruh masuk belah situ...dh mula tak berani nak masuk la...dok la bertafakur kat situ...bincang petang kat tengah jln...nk masuk tak masuk...last2 kena hon juga...adoyaiiiii...sakit kepala dibuatnya...

Oleh sbb cik navi pun dh kritikal pening masa tu...hotel yg kami nak tuju pun tak terjumpa...last2 oleh sbb waktu Maghrib dh nak masuk...solat pun belum lagi...kami decided nak tido jer kat mana2 hotel..tak kira la berapa kosnya pun....pusing punya pusing ada la ternampak hotel2 yg rasa2nya murah...tapiiiii haaa nak cari parking satu hal lagi...nampak juga org dok parking atas birai jalan...tp takut la kita nak buat juga...tak pasal2 kena...(itu pada mulanya la...) pusing la juga cari parking...bila dh tak larat nak pusing dh...alhamdulillah terjumpa satu parking...tapi area rumah nak2 flat gitu.....so suami pon turun kete, kebetulan ada seseorang kat situ so tanya la lelaki tu....alhamdulillaah lellaki tu kata parking umum....tapi kalau nak parking jangan lebih pukul 8.00 pagi...sebab parking tu berbayar....kalau tak kena saman....ok cantik....kami parking je kat situ dan terus menuju ke hotel untuk tanyakan ada bilik kosong tak....alhamdulillah nak jadikan rezeki hotel tu ada bilik kosong "twin bed"....

So malam tu kami tido di hotel yg agak selesa la...dgn rega 70€ semalaman...kami double check dgb pengusaha hotel tu pasal parking... menurut pengusaha hotel tu juga kalau malam takper parking kat situ...Cuma esok tu kena alihkan ke tempat yg berbayar la...takperla asal boleh sembhyg ni...dh dekat sgt nak masuk maghrib...

Hajat di hati nak masak nasi..lepas tu makan la dgn bekal yg kami dh masak pagi tadi....tapi malangnya lubang plug kat Itali ni pun tak sama dgn kat German gak...huhuhu...so apa lagi...anak pun dah lapar sgt...mak anak dan bapak anak pun lapar gak...malam tu kami kuar gi cari kebab laaaaa....

Lepas balik dr makan...kami terus balik ke hotel...dh penat sgt badan...nak jalan2 malam pun bukan ada apa2 pemandangan menarik pun...kedai2 pelacuran jer yg byk buka masa tu...tak elok utk anak laa (macam la elok utk mak dan bapak anak hahaha)...lagipun sedangkan siang pun ada masalah nak bawa kete..apatah lagi malam...drpd dok pusing2 buang minyak...baikla rehatkan tubuh kat hotel...sebelum tido suami gi tanya2kan

Kami check out seawal 8 pagi sbb takut kena saman la dh parking kat tempat haram gitu…..takper la..kami pun mmg dtg nak jalan2..so terus check out...nak bersarapan pun..hotel tak sediakan sarapan...nak masak air pun..hotel tak sediakan pemanas air pun...bilik utk tido dan bilik air semata2....nak guna kan yg kita bawa..takleh nak guna sbb lain lubangnya...(so peringatan la pada sesapa yg nak gi jalan ke negara2 luar ni...bawa adapter yg sesuai...)








Lepas check out..terus ke tempat2 menarik dan tempat yg mula2 kami singgah adalah kat museum (museo Civico di Steria Naturrale).....yg dh di cari melalui internet sebelum ni dan juga sempat suami betanyakan staff hotel pada sebelah malamnya dimanakah tempat2 menarik kat milan ni...Alhamdulillah mudah nak jumpa...(cik navi dh sihat sikit kot lepas berehat semalam)...dan parking pun senang lagi sebab hari masih pagi....








Cuma selepas dari museum tu.... payah nak cari tempat parking...jenuh pusing...at last..jumpa la juga tempat parking 2€ sejam...tapi nun jauh kemain...jenuh berjalan...saya ni dh la bab berjalan ni lemah sikit...tapi nak buat macam mna...terpaksa la berjalan gak...huhuhu...nak pitam rasanya...








Dah sampai ke tempat dituju...rupanya tempat tu mmg tempat tujuan pelancong...berpusu2 pelancong kat situ...tp tak tahu la apa yg menarik pun...sama jer dgn bangunan lain yg kami jumpa masa gi jalan2 kat negara2 lain...so malas nak tangkap gambar...tp tangkap la juga sikit2 alang2 dh sampai...masalah dgn Itali ni..bangunan bersejarah ker..hapa ker...takder signboard...tak tahu apa ker namanya bangunan tu...signboard ada pun kecik cinonet...macam tak nak buh jer...huhu dah derang pun tak berapa nak bangga dgn bangunan bersejarah derang...so buat apa la saya nak sibuk bertangkap gambar yer dak? Apapun kepada sesapa yg nak tahu nilai sejarah bangunan tu...boleh la cari dalam wikipedia...saya ada la snap kat signboard yg ada nama bagnunan tu...so boleh la tuan puan nak cari dalam wiki yer...hahaha









Kena kejar masa sama sbb kami parking kete pun sejam jer...tp saya dh tak larat nak berjalan balik ke tempat parking...suami la gi sensorang ambik kete...saya tunggu kat situ jer la...dgn anak.

Ada satu lagi tempat yg mmg suami nak sgt gi...stadium San Siro...stadium tempat main pasukan AC Milan dan Intermilan...entah apa yg seronoknya tempat tu pun tak tahu la...kalau dia menang pun bukan dia bagi hadiah tu sikit kat kita...kalau dia kalah..kita tak rugi apa2 pun...tp org yg minat bola..tetap minat gak...pelik betul...(ni org minat bola tak setuju dgn ayat ni nih)…









Nasib baik la tempatnya dekat2 situ gak...so di kaunter pintu masuk tu dapat la info serba sikit kalau nak masuk tu...katanya kalau nak masuk ke kawasan luar stadium...bayar parking 4€ sekali masuk...klau nak masuk dalam stadium kena bayar 12€ utk 3 kepala...dalam tu nanti ada org akan guide utk buat lawatan...ada museum..ada galeri (katanya laaaa).. masuk ikut gate no 14...wah spesifik gitu...oklah gitu...takder la gi semberono jer...kiranya org yg buta bola sepak macam saya ni akan tahu la serba sikit pasal bola ni...dh tu siap dia bg tahu kalau nak tangkap gambar kat fan club punya booth tu...free jer..tak payah bayar apa2 Cuma kalau nak beli apa2 jer kena bayar....









So kami pun masuk la...dah siap parking..suami punyala excited...tangkap gambar kat luar dulu hahaha...dh tu kami pun pergi la kat gate yg dinyatakan tu...hahaha...tutup rupanya...bukan kami jer yg keciwa...ramai lagi pelancong2 lain pun keciwa...tambahan pula yg bawa anak2 yg semata2 dtg utk masuk stadium tu...nak masuk skit pun takleh...tutup rapat...kami pun bertanyala pada org lain kenapa tutup..sumer beri macam2 andaian…saya tak puas hati...pergila tanya sendiri...huhuhu mmg tak mesra pelanggan la org yg jaga kaunter kat situ...bercakap pun tak tengok muka kita...mungkin dh tak larat nak beritahu benda yg sama pada pelancong2 yg datang kot....dia tk bg tahu pun kenapa tutup..Cuma katanya kalau nak masuk gak...dtg semula esok...dr pukul 10pg hingga 5 ptg...(saya rasala...dia Cuma hafal ayat2 tu jer kot dalam bahasa Eng..hahaha...sbb bila kita tanya lain...dia ulang ayat yg sama jer...pandai la saya buat assumption). Tp yg saya pelik...takkan la org yg jaga kat kaunter parking tu tak tahu yg stadium tutup haritu?..siap bg tahu pulak berapa nak kena bayar kalau nak masuk...hish geram betul...

Pusing punya pusing nak cari tempat yg tertulis itu adalah stadium San Siro...tak berjumpa! Kalau macam ni sapa yg nak percaya bangunantu stadium bola sepak? Boleh jer jadi pasar jual ikan ker..pasar jual baju ker…huhuhu….Last2 ada pelancong dr Holland ni bg tahu…dia Cuma tangkap gambar kat satu tempat yg tertulis San Siro..tp takder la pulak tulis stadium…jadi la….kami pun pergi la juga kat situ…alahai…besar lagi post box kat rumah saya! Nak buat macam mana...mmg disappointing betul…

Bila kami nak bertolak balik tu..kami nampak ramai betul polis tiba…dgn para wartawan…so sekali lagi saya buat assumption la..mungkin nak ada match la kot…tu pasal tutup…saya Tanya gak kat suami…ni nak kena bayar parking gak ker ni? Suami cakap..klau dia minta duit masa nak kuar nanti…kita hempuk kepala dia hahahaha….lucu betul laaa…tapi bila sampai kat tmpt kaunter parking tu…dia tak minta duit pun…maknanya mmg dia tahu la stadium tak buka hari tu….tu pasal dia tak minta duit…hampeh tul…

Kami bertolak balik ke German sebaik saja lepas kuar dr stadium tu…mula tu ingat nak balik terus ke Idstein…tp masih ada satu hari lagi sewa…so saya fikir nak pergi melawat kawan yg selama ni hanya kenal melalui internet jer…mereka tinggal di Ingolstadt. Perjalanan dr Milan ke Ingolstadt sepatutnya Cuma 5 jam…tapi tahu jer la…macam2 hal…last2 sampai rumah kawan tu dh pukul 9malam lebih…kesian kat tuan rumah…terpaksa tunggu kami utk makan malam.








(Terima kasih tuan rumah....CK Ihsan n famili......)

Mmg besar peranan internet ni..org yg tak pernah kenal rupa…hanya sekadar dalam internet..tp boleh berkawan dan di layan dgn begitu baik mengalahkan org yg kita dh kenal lama….terima kasih CK Ihsan dan Hafizah sbb terima kami sebagai tetamu…dan terima kasih jg sbb tumpangkan kami bermalam di rumah korang….kna harap perhubungan ni akan kekal walau dh balik Msia nanti….

Keesokannya kami pulang ke Idstein seawal 9pagi lagi sbb terpaksa hantar kereta sebelum pukul 2 ptg…tuan rumah siap bekalkan makanan utk kami…terharu rasanya…mmg dalam keletihan..mana nak larat masak lagi dh…kami terpaksa balik ke Idstein dulu utk punggah barang2 yg dibawa masuk ke dalam rumah…lepas tu baru gi hantar kete…so lepas balik dr hantar kereta…dgn rumah yg bersepah …terasa letihnya…lapar pulak…terus panaskan bekal dr kwan tadi dan masak nasi….Alhamdulillah….kenyang…barula boleh berehat…

Apapun perjalanan kalini terasa berbaloi…sbb boleh berhenti ikut suka hati kita…nak sembhyg mudah…nak gi tandas mudah…berenti jer kat mana2 perhentian…insyaAllah kalau ada bajet lagi…boleh gi jalan sekali lagi..tp entahla…macam byk jer perkara yg nak di uruskan…apapun tengokla keadaan…ni pun dh rasa semput dah….nak cuci rumah..nak packing barang..nak buat clearance sumer2 bil..harap2 Allah permudahkan segala urusan…Amin…

2 comments:

iu rf said...

ala.. tamat da citer... kene tgu next trip plak la ni..eheheheh...:)

dlu masa kt italy sy x bawa juga adapter.. tp nasib baik sbb leh pinjam kt kaunter hotel.. maybe stgh hotel ade sediakan ... kakna ada tyer x..hihihi

xper... pgalaman semua ni..seronok kan.. masih terbayanng2 lagi keindahan banjaran alps yg dilitupi salji... subhannallah... indahnya ciptaan ALlah!!

alrijalnajwa said...

oooo boleh minta kat hotel ker...manala kna tahu...takper..lg satu info ni...boleh diguna pakai utk next trip..entahla ada next trip lagi atau tak...macam tak sempat dh jer...

ni pun pening dok mengemas barang..kena buat sikit2 dgn keadaan yg macam ni...cuma risau bab urusan insurance dan bil2...sumer staf2 kat sana takleh speaking langsung...macam mana nak buat yer?harap2 la Allah mudahkan...

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...