Tuesday, October 19, 2010

Lamanya menyepi











Assalamualaikum semua!!!!

Ya Allah..sedar tak sedar hampir 4 bulan saya tak update blog ni bukan saja tak update..tak buka pun..subhanallah..apala punya tuan rumah...terharu juga bila tengok ada juga orang yg bertandang walau situan rumah tak 'menyapu'pun sawang di blognya...insyaAllah...saya sekarang keadaan dah agak stabil dan saya akan mula menulis kembali.

Tapi entahlah nanti ada org nak baca atau tak sbb saya dah balik ke Malaysia (itu yg sibuk tu!!) almaklumlah org selalunya suka baca kalau ada pengalaman di negara2 org..bukan di negara sendiri...(tak kata org la...saya pun gitu juga hihihi) apapun berbalik pada niat asal saya berblog la...iaitu untuk dijadikan tatapan buat saya juga di masa2 akan datang..kiranya diari elektronik la ni...cumanya kalau diari biasa tu kita luahkan semuanya yg terbuku di hati termasuk yg rahsia...tapi kat sini takleh la buat gitu kan...

Secara ringkasnya selepas saya balik ke Malaysia pada 20hb6 2010 dan tiba di bumi tercinta Malaysia pada 21hb6 2010 pada 6.15pg kehidupan saya secara automatiknya berubah sgt2. tapi panjanglah pulak kalau nak dicoterkan di sini...apapun saya ringkaskan..

Saya telah melapor diri bertugas semula di Hospital Raja Perempuan Zainab2 Kota Bharu...tu pun sementara jer sbb saya tahu kalau dh habis master mesti la kena tarik ke Headquarters di PJ...dalam tempoh tu kesihatan makin teruk..kena masuk wad pulak...huhuhu

Keje kat HRPZ dalam sebulan dapat surat lapor diri ke HEadquarters (macam yg dijangka laaa) so kena la pindah randah pulak...hadui letih oooo dh la tunggu masa jer nak bersalin...tapi lagaknya memang tak macam org yg tgh sarat la...dh nak buat macam mana...kenalah lalui juga...

Masatu dh pening nak cari rumah sewa..tapi Alhamdulillah..ada sahabat suami yg tolong uruskan untk dapatkan kuarters di Putrajaya...jauh tuuuu keje kat PJ tinggal di Putrajaya! Dah tu nak cari rumah kat PJ bukan senang...dengan keadaan saya yg sarat..status tempat keje suami pun hanging lagi...last2 minta tolong kawan la. Rezeki juga sebenarnya...

Alhamdulillah pada 29hb82010 saya selamat melahirkan seorg bayi lelaki seberat 3.45kg di Hospital Putrajaya. Sebelum saya pergi mendapatkan follow up di KK Putrajaya dulu saya banyak puat semakan di internet berkenaan layanan di sana...mak aihhhh takut nak pergi ooooo..macam2 komen2 negatif yg saya baca...tapi tu la..dh saya tinggal di Putrajaya..kenalah follow up di KK Putrajaya juga kan...tapi semua komen2 tu rasanya tak berasas...

Sepanjang saya mendapatkan rawatan di sana..baik nurse ataupun Dr...semuanya terlalu baik. memang tak dinafikan masa menunggu tu lama..tapi faham2 jer la...dh ramai org mmg la ambil masa...saya sendiri keje hospital jadi saya tahu la macam mana...so kalau dapat layanan yg baik dr staf hospital...rasa nak marah sbb menunggu lama pun terubat...

Bayi lelaki saya, saya namakan Muhammad Furqaan Fadhlullah. MEmang saya nakkan anak perempuan sbb saya dh ada 2 lelaki dan satu perempuan setakat ni...so kiranya nak bagi equal la...tapi Allah nak beri lelaki juga...saya terima yg penting dia sihat dan sempurna.








Sekarang ni saya dah mula berkerja...mmg tak habis pantang lagi (ehehe saya ni tak pernah berpantang pun sebenarnya..)tapi oleh sbb saya dh ambik cuti 3 hari dari tarikh sepatutnya bersalin (20.08.2010) tapi ditakdirkan baby masih takmo keluar2..so sampai teroverdue 9 hari...so kenala saya masuk keje pun awal juga...kesian kat baby...tak sampai 2 bulan ibu dh tinggalkan...








Apapun kali ni mmg saya nekad nak bg susu ibu sepenuhnya pd baby...(baru timbul kesedaran sebenarnya) jadi Alhamdulillah hingga saat ini saya masih fully breastfeed baby baru saya. Alhamdulillah kat tempat keje pun mudah nak cari masa utk perah susu...so dalam waktu ofis hour tu 3 kali saya ambil masa utk perah dan simpan....








Simpanan susu yg dh diperah pun mmg dah tak muat peti ais...mana taknya saya mula menyimpan sejak hari ketiga bersalin...dh lebih 50 botol saya simpan...hinggakan nak letak benda2 lain pun tak boleh dh...tapi satu kepuasan sebenarnya bila tengok susu byk...hehehe...rasa selamat jer kalau tetiba bos suruh pegi kursus yg melibatkan bermalam ker....tak payah dah susah2 kan?...








oklah itu saja coretan sulung dari Malaysia..insyaAllah jika berkelapangan saya akan cuba menulis lagi.

No comments:

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...