Monday, October 26, 2009

Beramah mesra dengan jiran

Ibu Margid sedang melayan anaknya dan anak2 saya...

Pada 25 Oktober 2009 lepas sebaik saja rakan seMalaysia (kak liza dan suami) balik, saya dan suami dijemput oleh jiran sebelah rumah utk minum petang..sebenarnya dh lama jiran ni menjemput...hampir tiap2 minggu heheh...tapi tahu sajala...hari minggu...hari utk berehat..(bukan berehat pun...tapi hari mengemas rumah sedunia tu) jadi bila dh penat mengemas tu...dh malas la nak gi bertandang kat rumah org pulak..

Kadang2 tu kami gi beli barang Asia di Wiesbaden..sekali sekala bawa anak2 dan suami keluar dr Wallrabenstein ni..kesian gak kat derang...terperap kat rumah hari demi hari....saya pun bukan la gi makan angin tiap hari tu...tapi at least saya keluar juga...dan bertemu org luar..kiranya takkder la terperuk kat dalam rumah...

Anak2 saya dan anak2 jiran saya ni dh mmg sgt2 rapat..kalau saya tak ajak balik...sampai malam rasanya anak2 saya dok main kat rumah jiran tu...saya rasa anak2 jiran ni sukakan anak2 saya sbb kami ni org Asia kot...(kata beberapa ibu bapa lain yg turut sama suka pada anak2 saya ni...anak2 mereka suka berkawan dgn anak2 saya sbb anak2 saya tak kasar as compared to kanak2 German yg lain)..mungkin sbb itu la parents mereka nak sgt kami beramah mesra...

Margid dan Adawiyah

Nama anak2 jiran saya ni Margid (si kakak, umur 10 thn) dan Kai (si adik, 8 thn-lelaki) hensem budaknya hihihi...boleh jadi calon menantu tu hihihi...mereka berdua ni..pantang saya memasak...selalu terjembul kat tingkap dapur hihiihi...nak di jemput makan...tahu sajala...saya ni asyik kena komplen jer pasal benda2 yg tak patut...jadi saya pun takut nak menjemput anak2 org German ni makan...manalah tahu..kot2 salah dr segi undang2 German...dan lagi takut budak2 ni ada allergic kat apa2 makanan ker...haishh..tak pasal2 nanti kena masuk lokap...so to be in the safe side...baikla toksah jemput...

Tapi semalam tu bila si isterinya dtg menjemput lagi...saya terima jemputan tu dgn hati terbuka...sebaik saya kami sembhyg Maghrib(sekarang maghrib awal...5.18petang) terus kami berdua ke rumahnya...anak2 dh lama dh ‚menginap‘ kat sana...siisterinya dh siapkan meja makan utk kami 2 buah keluarga...terharu pula rasanya...

Selama ni saya hanya pernah berbual dgn isterinya saja (tapi berbual jer..pasal anak2 kami...tak prnah tanya nama...sampai la semalam pun tak tanya nama gak...huhuh..apala saya ni...)tapi bila suaminya muncul..terus dia perkenalkan namanya...jadi saya tahu la nama suaminya hehehe...Micheal...

Sambil2 si isteri menyiapkan makanan...huh..risau gak saya..apala makanan yg disiapkannya...dh la dah lama dia nak kami beramah mesra...kalau2 dia hidangkan makanan yg kami tak boleh makan pulak...aduhhh macam mana nak mengelak?Tapi Alhamdulillah...dia Cuma hidangkan aiskrim yg kami mmg dh biasa makan....fuh lega....

Byk perkara juga yg kami bincangkan...bermula dgn anak2 kami...betapa anak2nya sgt suka bermain dgn anak2 saya....dan dia beritahu anak2 nya cukup risau bila dpt tahu yg saya akan hantar anak2 saya balik ke malaysia bulan 12 ni...terasa di hargai pulak...

Perbualan kami berlanjutan hingga ke pukul 7 lebih...heheh tu pasal saya sembhyg dulu...boleh borak panjang..almaklumla...sekrg ni siang pendek...jadi satu2 waktu sembahyg tu rapat2...kalau tak teringat...boleh terlepas ooooo

Ibu bapa si Margid dan Kai ni baik orgnya...sopan santun...mungkin sbb mereka ni masih mengamalkan ajaran agama...boleh dikatakan tiap2 hari Ahad mereka akan ke Church (mula2 tu kami agak2 jeee....) bila ayah margid ni kata bahawa dia memang kena pergi ke church kerana dia adalah salah seorang pemain piano di church. Banyak juga perbincangan antara agama di utarakan contohnya saya bertanya ayah Margid tu berkaitan arak.... mengikut yg dia belajar mereka boleh minum tapi hanya sedikit sehingga tak memabukkan dan isterinya bertanya pada kami “awak tak minum arak ker...?“ Saya jawab Alquran melarang umatnya meminum arak.

Begitu juga saya bertanya berkaitan having sex sebelum berkahwin. Mereka menjawab memang tak dibenarkan pun dalam kristian tetapi pengikut memang susah nak di ajar “ada yg ikut dan ada yg tak ikut....“ ujarnya. Pada mulanya isterinya bertanya soalan yg agak berat utk saya menjawab berkaitan terrorist... tetapi alhamdulillah si suaminya berkata itu adalah salah anggapan sahaja manakala suami saya menambah “yang saya faham ialah semua agama mahu kepada keamanan.....“ dan mereka mengangguk tanda bersetuju....dan banyak lagilah kiranya mereka ni dapat give and take la bukan yang jenis menegakkan benang yang basah sahaja.

Antara topik lain yang dibualkan ialah berkaitan Malaysia...dan kami banyak memberi input2 berkaitan Malaysia...hehehehe kiranya macam duta kecil jugak la kami kat sini.....dan nampaknya menarik minat mereka terutama berkaitan pulau2 yg menarik.

mereka juga bertanya pada saya bab2 makanan sbb kadang2 dia ada juga beri makanan pada anak2 saya bila mana anak2 saya bertandang ke rumahnya dan dia minta izin nak bg anak2 saya makan kalau kebetulan waktu lunch anak2 saya berada di rumahnya...

Saya mmgla izinkan Cuma saya beritahunya..jika boleh suruhlah anak2 saya balik sbb tak manis berada di rumah org masa keluarga tu tgh nak makan lunch...tapi katanya anak2nya yg tak kasi anak2 saya balik...hmmm..kalau gitu saya katakan jgn bg makanan yg berasaskan haiwan...gula2..Cuma beri mereka susu dan roti..atau buah...nampaknya mereka mudah faham...Alhamdulillah..

Siisteri berhajat nak menjemput kami lagi utk dinner bila2...saya cakap boleh jer...tapi biarlah saya yg masak...nanti saya bawa ke rumah awak...suka bukan main lagi..sbb katanya selama ni dia selalu hidu masakan saya dr rumahnya...sedap betul! Hihihi berdosa saya...sbb dalam Islam...kalau kita masak sesuatu..dan bau masakan tu dapat dihidu oleh jiran...kita wajib sedekahkan pada jiran tersebut...insyaAllah from now on kalau saya masak lagi...saya akan sedekahkan..selama ni tak tahu pulak yg dia juga suka masakan asia....

Jadi petang semalam, pertemuan di akhiri dgn gelak ketawa bila saya cakap saya teringin juga nak jemput mereka dtg makan2 kat rumah saya...tapi pinggan tak cukup...si isteri pun cakap..takper...kami boleh bawa pinggan kami sendiri! Hahahha...lucu betul...apapun Alhamdulillah...bila kita ada kawan...mmg terasa terisi sikit hidup...

3 comments:

fauziharis said...

Pasal makanan dirumah Non-muslim yang makan "kerbau pendek" tu, tak perlu risau sangat. maksud de kalau diorang hidang dgn menggunakan pinggan yang sama. hanya mazhab syafiee sahaja yang mensyaratkan daging babi sebagai mughollazah, tp 3 imam mazhab yang lain kata najis mutawasitah aje. so blh basuh biasa dgn hilangkan bau, rasa dan warna. Kalau bab makanan2 yang lain, ada beberapa hadis sahih yang di hurai dalam blog UZAR. blh la hang try cari kat situ.

Wassalam

Hamidi Haris said...

Bunyi macam baik la pulak jiran hang ni...yg tk baik hari tu tu jiran yang mana?biasanye gitu la na..nanti kalau hg dh nk balik mesia nanti jumpala lagi orang2 yg baik-baik...bg rasa sadis sikit bila balik mesia...apa pun bukanla semua org german tu jahat2 (mcm yg d gambarkan sebelum ni)...mesti ada yg baik..cuma belum jumpa je lagi...tinggal lagi nak kena dakwahla plak!!
Wassalam

alrijalnajwa said...

Dan: pasal makanan yg na risau...pasal bekas yg digunakan utk hidang tu Alhamdulillah..sejak berusrah ni..na tahu la sikit sebanyak...
takut dia hidang benda2 yg kita haram makan..itu jer...

Di: macam kat Msia gak..tak sumer org baik...tak sumer juga jahat..cuma kdg2 samada kita bertuah atau tak utk bertemu dgn yg baik2 ni...
itu masalahnya jika yg mengamalkan agama sgt2 sikit...dia ni pulak mmg tak suka kuar rumah gak..(macam na la juga)mungkin sbb diapun ada anak2...so anak2 diapun tak lepas dr kena komplen gak..(budak..macam mana nak larang..kenala faham...itu mmg adat berjiran...kalau tak nak terima buruk baik jiran..pegila duduk atas gunung)

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...