Thursday, October 15, 2009

Cabaran setahun merantau di German

Alhamdulillah...sedar tak sedar masa berlalu...nak katakan pantas pun tak juga kerana terlalu byk pengalaman pahit yg kami lalui di sini menyebabkan masa dirasakan seolah2 terlalu lambat bergerak. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri...itula peribahasa yg selama ni hanya disebut di sekolah saja tapi kali ni betul2 ia teraplikasi...itu kalau hujan emas di negeri org...masih juga baik di negeri sendiri...apatah lagi jika di negeri org pun hujan batu malah batunya tu lagi besar dari batu di negeri sendiri hahaha...tentu saja jauh lebih baik negeri sendiri...yer tak?

Sebenarnya tarikh genap setahun kami di sini adalah pada 21 September lepas, tapi oleh kerana tarikh tu jatuhnya hari raya ke dua dan pula byk aktiviti2 lain yg kami lakukan...maka tak sempat nak letak entry ni...bukan lupa...malah itulah tarikh keramat yg tak mungkin kami sekeluarga lupakan hingga akhir hayat kami...‘berkenalan‘ dgn bumi German ini....

Kalau nak diceritakan di sini memang tak cukup ruang la heheh..saya rasa dah boleh buat buku pengalaman saya ni bermula dgn kesukaran berurusan dgn staff German Embassy di Malaysia utk mendapatkan visa...pada hemat saya ingatkan kesukaran hanya cukup sekadar di situ saja...rupanya tidak...bertalu2 ujian menimpa setelah tiba di bumi German ni..mungkin hanya rakan terdekat saja yg tahu apa yg telah saya hadapi..mungkin tidak semua mereka yg tiba di bumi german in melalui apa yg kami sekeluarga lalui tapi percayalah...kami tak mahu org lain juga melaluinya....

Oleh kerana itu, bila saja ada org baru yg bertanyakan ttg german...seboleh2nya saya minta mereka mencari tempat lain utk menyambung pelajaran...di sini bukan tempatnya... sekadar makan angin tak mengapa...bukan mahu mematahkan semangat mereka utk menyambung pelajaran...tidak sekali kali...tapi carilah tempat lain...yg lebih menerima org luar seperti kita...yg lebih willing berbahasa English dgn org seperti kita...kita bukan puak pendatang yg makan wang kerajaan mereka...kita tak layak di pandang begitu...jauh sekali dilayan sebegitu..tapi itu yg saya lalui...

Mungkin kerana kekurangan saya yg tak boleh berbahasa German..bukan saya tidak mahu belajar malah puas kami pelajar2 kohort pertama bg course International Pharmacoeconomics and Health Economics ini meminta agar disediakan kelas bahasa German..tapi hampa. Puas kami meminta...akhirnya atas inisiatif seorg pelajar German di situ yg mahu mencari sedikit side income menawarkan diri mengajar bahasa German...kami semua menyambut dgn hati yg sgt terbuka...Rasanya mungkin masalah ini terjadi di Uni saya je kot sebab kawan2 lain siap kena ambik kelas bahasa dan exam lagi.....

Permulaan kelas memang ramai...malah suami saya juga mengikuti kelas tersebut..siap dgn anak2 kami lagi..yerla..mana nak ditinggalkan mereka ni...kalau di Msia ada pembantu rumah...mudah nak ke mana2...tinggal jer pada dia...di sini...pilih antara dua...pergi dgn bawa mereka sekali atau toksah pergi langsung...tapi oleh sbb semangat berkobar nak belajar bahasa german ni...bawala juga anak2..bukan boleh belajar sgt pun...sibuk dgn mereka la...kejap nak kencing...sorang nak kencing...habis berjangkit pada ketiga2...kejap nak makan...kejap bergaduh....susah bawa budak ni...

Tapi lama kelamaan oleh sbb semua pelajar2 lain merasakan kami ditindas oleh universiti (sbb sepatutnya kelas bahasa german ni di berikan secara percuma)sedangkan kami bayar 10€ sejam. Jadi semua pelajar pulaukan kelas tu...takder sapa nak pergi lagi...jadi kelas tu terhenti begitu jer...

Usaha kami tak terhenti di situ...bila terasakan rezeki kami lebih sikit...saya utarakan pada suami utk belajar bahasa German dgn mengupah guru peribadi...urusan mendapatkan guru tersebut saya minta pertolongan dr salah seorg pensyarah saya...maka kamipun belajarlah bahasa German...tapi cikgu ni ambik mahal sgt...20€ sejam! Manala kami mampu...so sempat pergi dalam 5 kelas jer la...

Apart from entry2 lain yg pernah kami ceritakan, byk lagi pengalaman pahit berkenaan hidup di sini...saya rasa ini mungkin tak akan dihadapi jika tinggal di bandar...tapi Idstein ni bandar kecil...bayangkanla...bas hanya ada sejam satu...jika terlepas bas jam yg dikehendaki...kena tunggu bas jam berikutnya...musim summer takperla...kalau terlepas bas..boleh lepak2 kat tepi2 jalan...macam mana musim Winter?...huhuhu...mahu beku kami dibuatnya...kalau sekadar kami saja tak mengapa...kami org dewasa...boleh tahan...tapi anak2 kami yg masih kecil tu macam mana....

Bukan kami tak tengok jadual bas...tengok...tapi macam dh diberitahu tadi...kami bersama anak2...dengan bentuk muka bumi Idstein ni yg berbukit...usahkan anak2 kecil...kami yg dewasa pun semput...ke sana sini guna kaki jer...dgn barang2 yg dibeli lagi...berat...troli kami pun ada satu tu dah jadi ‚arwah‘..hehehe teruk sgt kami lenjan dia...nak buat macam mana...itu jer kenderaan yg kami ada....

Selepas salah seorang pensyarah beri kami pinjam 2 biji basikalnya..lega sikit...suami gunakan sepenuhnya basikal tu utk ke mana2...satu basikal jer yg boleh guna pon..itu pun basikal perempuan...warna purple pulak tu tapi takperla...suami tak kisah..dia bawa juga...beskal satu lagi tu tak tahu la apa masalahnya...tak nak masuk angin...dh puas kami cuba pam angin...nak di bawa ke kedai...tak tahu kat mana kedainya...

Lepas ada basikal tu jimat sikit duit belanja...kalau sblm ni setiap kali kami ke bandar..4€ mesti diperuntukkan utk tambang bas saja...kalau dgn sekali ke bandar tu boleh beli barang dapur hingga setengah bulan pun dah kira berbaloi...tapi tak mungkin la sbb kami Cuma ada 2 tgn saja dan troli kecik tu...sbb tu la dulu kerap ke bandar...bila rasa keadaan kewangan agak kritikal , saya cadangkan pada suami agar biar saya sj yg pergi beli barang2 sbb saya ada semester tiket...tapi apa sgt la kederat pompuan....beli beras 5kg, gula 3kg, tepung 3 kg, pisang sekilo, apple sekilo, bawang sekilo, ubi kentang 3 kg...dh terlalu berat utk saya....

Kadang2 saya teringin juga nak beli pinggan mangkuk...maklumla selama ni pinggan mangkuk yg kami ada ni hanya pemberian org...cukupla utk kami 5 beranak guna...itupun jika makan tghari...mesti kena basuh terus utk pakai waktu makan malam nanti...saya bukanla jenis yg suka nak buat koleksi...di Malaysia juga bukan begitu perangai saya....saya beli bila perlu...tapi di sini perlu pun saya tak boleh nak beli....pinggan mangkuk di sini terlalu berat...tak larat saya nak mengangkat...

Sekali sekala kawan2 lain ceritakan mereka beli barang itu..barang ini di dgn harga yg cukup murah di flohmarkt...saya teringin sgt nak pegi....di Idstein ni bukan takder flohmarkt....ada...tapi ia di buat pada hari Ahad...sedangkan hari Sabtu dan Ahad tiada bas yg beroperasi seperti biasa....kalau nak tempah bas..kena telefon dulu...kalau bernasib baik adalah...kalau tak...hmm...

Bukan sekali kami keluar pada hari Sabtu...bila pergi berjaya book bas...tapi bila balik takder bas...sbb dh fully booked...nama saja bas..tapi ia van sebenarnya..jadi kalau penumpang 7 org..dah penuh la tu...habis macam mana...mahu tak mahu kena naik teksi....teksi juga bukan murah...sekarg harganya dh jadi 14€..itu pun payah nak dapat yg boleh terima kami berlima...sbb kalau teksi kecil Cuma boleh muat 4 penumpang jer...

Serik kami nak kuar jalan2 kalau bukan hari berkerja...tapi itu la..nak kuar hari berkerja mana mungkin...kan namanya hari berkerja...maknanya saya gi keje la...mana ada di rumah...Cuma itula..kesian pada suami dan anak2 la...terperuk di rumah sepanjang masa...bg saya tak apa lagi...mmg di Msia pun saya suka memerap dalam rumah...malah org lebih kenal pembantu rumah saya dr saya heheh...bukan sombong tapi malas nak kuar...(hehe lebih kurang ker tu?)

Barang2 dalam rumah kami...semuanya samada yg org bg...atau saya kutip yg org buang...kutip pulak bukan pakai apa2 kenderaan pun...hangkut dgn tanganla...huhuu..sedih...malu toksah cerita la...habih tu nak buat macam mana...kalau tak kutip takder la apa2...nak beli...tak terbeli la...

Bila saya rasa yakin utk beli melalui ebay...saya cuba bid...tapi 2 pengalaman saya...tak berapa nak baik...terasa seperti kena tipu...sedangkan kelemahan saya sebenarnya kerana term n codition telah ditulis...tapi oleh kerana saya ni tak faham bahasa German....jadi beli la juga...makanya bila sampai..barang yg lain...serik nak beli mnerusi ebay lagi...lagipula kos penghantaran lagi mahal dr harga barang tu sendiri...(tak semua la..)

Terasa seperti tiada manisnya merantau ke tempat org...apa yg saya tulis di sini hanya sekelumit dr apa yg kami sekeluarga lalui...belum termasuk betapa payahnya bg sya satu2nya pelajar Islam di uni tersebut utk mengekalkan sembhyg 5 waktu...dalam keadaan kelas kami kerap keluar ke Frankfurt utk apa2 seminar....yg menjangkaui waktu sembhyg...tak pergi...namapun pelajar...kenala pergi...bila pergi penin nak mencari tempat sembhyg...nak di jamak...tak cukup syarat...huhu...payahnya terasa...apatah lagi saya perempuan...tapi Alhamdulillah...walau apapun halangannya..sembhyg tetap dijaga...Cuma sempurna tidaknya itu hanya Allah yg tentukan...

Kalau nak di ceritakan perihal jiran2 komplen pasal anak2 saya huh...toksah citerla...memang la banyak jenis komplennya...kadang2 sampaikan kita rasa tak masuk akal langsung...melampau betullah org german ni....mula tu mereka komplen pasal anak2 saya tak susun kasut kat luar rumah kami..saya ni nak jaga hati..takper la susunla..dalam hati..dok mengomel sorang2...lantak akulah rumah aku...sibuk pulak dia...saya pun bukanla suka kalau rumah semak tapi kalau dah berapa kali sekejap anak2 dok keluar masuk rumah..tak terlarat nak susun kasut jer...kita ni pesen kalau keluar baru pakai kasut...dok dalam rumah buka kasut...bukan macam depa tu...dalam rumah ker luar rumah ke...hentam kromo jer pakai kasut...entah kasut dh pijak apapun tak tahu hish....tu la org tak berpegang pada agama ni...kita ni pentingkan kesucian sesuatu tempat (bersih memang nampak bersih...tapi suci kita tak tahu)..

Tapi anak2 saya dh pandai...kalau ada kawan2 dia nak main dalam rumah kami memang mereka ni suruh kawan2 tu buka kasut...ha padan dgn muka...biar depa ni belajar sikit adap bertandang rumah org...hehehe....

Haaa yg ni komplen yg paling tak masuk akal...sorang pakcik ni pesan pada anak2 saya jgn gelak kuat2 bila main...anjing dia sakit telinga!!!!! Hoh!..anjing dia sakit telinga???mana pulak dia tahu anjing dia sakit telinga? Anjing dia mengadu kat dia ker?...hohoho...saya ni angguk jer la bila dia pesan gitu...rasa nak gelak pun ada gak...tapi rasa nak marah mengatasi sebenarnya....melampau!!! patutla kat german ni tak ramai budak....sbb org german lebih suka pada anjing rupanya...

Oklah...rasanya memang byk lagi kalau nak ditulis....tapi dh penat la....bukan tak redha dgn ujian yg Allah berikan tapi sekadar pengalaman yg memang sgt2 ingin di kongsi bersama...

Yg menjadi kepayahan kami di sini adalah kerana tidak boleh berbahasa German...dan betapa mereka begitu menyanjung bahasa mereka sendiri...hingga org luar seperti kita terasa begitu terpinggir...sedih bila di fikirkan...tapi di negara kita...sibuk nak menyanjung bahasa asing hingga pinggirkan bahasa sendiri...hingga dalam pengajaran pun nak di tekankan bahasa asing....akhirnya anak2 bangsa sendiri juga tertindas...fikirkanlah wahai pemimpin2 negaraku...nak di katakan tak pernah menjelajah ke negara asing..tak mungkin...takkan tak pernah terfikir utk menyanjung bahasa sendiri bila melihat betapa org asing begitu menyanjung bahasa mereka....jangan jadikan anak bangsa kita terpinggir di semua tempat...di negara asing...dan juga di negara tumpah darahnya sendiri kerana kerakusan kita nak menyanjung bahasa org lain.

Walauapapun ucapan syukur kepada Allah kerana memberi sedikit pengalaman yang berharga di tempat orang yang mungkin jarang diperolehi oleh orang lain. Kiranya dapat menguatkan lagi keyakinan kami kepada Allah di atas ujian2 yang di berikan olehNya. Sekian.

9 comments:

fauziharis said...

Best baca entry hang kali ni. Blh buat novel la Na...he heh

Hamidi Haris said...

menginsafkan betul, bersykurlah walau dimana kita berada...sengsara betul bunyinya hg kat sana..sabor sabor..sikit je lagi nak menuju ke garisan penamat..bagi d kat 'hujan batu dinegeri sendiri' ni akan selalu mendoakan org kt 'hujan emas dinegeri org'(ye ke?)...tabahkan hati!!

alrijalnajwa said...

mmg tgh sabar ni...tapi rupanya ada lagi yg lagi perit dr kami...jumpa masa kat majlis hari raya kat kosulat haritu...
akak ni bukan jer selalu kena komplen pasal anak2..siap pernah nak kena saman sbb tinggalkan anak2 tanpa jagaan masa dia nak ke bandar nak beli barang.
katanya lagi bukan dia tak nak bawa..tapi anak2nya tak nak ikut..barang2 dapur dh habis..kena kuar juga..
na dan abg pun selalu juga tinggalkan anak2 kat rumah..dh nak buat macam mana..depa takmo ikut..tak larat nak jalan...kalau na gi sorang takleh beli byk..so mahu tak mahu tinggal jer la anak2 kat rumah...tapi mmg pegi tak lama la..dalam 2 jam...dh pesan kat anak2 jgn kuar rumah...takut tetap ada...tapi mmg takder pilihan...

Anonymous said...

salam.
saya juga di Germany.. boleh contact saya di ym ajzie69@yahoo.com

iu rf said...

byk betul pengalaman kak na & keluarga di sana.. ape2 hal akak gtau lah sy yer.. insya ALlah.. sy cuba bantu seboleh2 nya...

semua ni pengalaman... bukan semua org terpilih utk melaluinya.. apepun alhamdulillah.. segalanya dpt dilalui dgn baik....:)

banyakn bersabar dan terus bersabar ye ...

take care!!

alrijalnajwa said...

thanks iu atas kata2 semangat tu... emm rasanya tak lama dah insyaallah tahun depan balik msia.....heeee rindu kat kg halaman...hehehe

mima said...

kak na..
Later in life, u'll be smiling whn looking back at this entry again ;)
inshaAllah, kita sama2 jadi makin kuat dan tabah!

p/s: Nak visit Idstein! walaupun kampung ke apa..nak visit jugak! ;)

alrijalnajwa said...

mima...datang jangan tak datang....banyak benda nak diborakkan hehehehe....:D

rizz861 said...

Sorry la.ni entry dh lm.pengalamn sy blajar di hight school slm 2 thn mmg byk pahit mns pon byk.ad org jerman hormat kt.ad y nmpk poyo sgt.hrp akak sbr la.xtau la klu akak msh kat jerman.sy dh lm stay kat malaysia.rs yer kn lbh baek akak blaja jer kat aussie atau nz.jerman only fur deutchland.

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...