Tuesday, November 17, 2009

Four months in Diasys, Holzheim













Saya memulakan hari saya sebagai intern di sebuah syrkt chemical, Diasys di Holzheim (berdekatan dgn Limburg) pada 3 Ogos 2009. Oleh kerana tiada kenderaan awam yg menuju ke sana (kerana kedudukan sykt ini yg juga jauh di pedalaman...sama cantik kawasannya dgn Wallrabenstein!) jadi saya menumpang beberapa pekerja yg juga berulang dr Idstein setiap hari. Kebiasaannya saya pergi dan balik dgn menaiki kereta Suzie yg tinggal di Wörsdof, jika Suzie sakit atau holiday, saya pergi dgn Sarah yg tinggal di bandar Idstein dan jika kedua2 nya kebetulan tiada...saya pergi dgn Stefan (seorg duda beranak 3)..juga tinggal di Idstein

Alhamdulillah..kesemua mereka sgt2 baik dan very helpful..kadang2 waktu hari hujan...walau pun saya tak minta dihantar ke rumah..mereka dgn sendirinya akan hantar saya ke rumah...kadang2 bila mereka balik lewat...(melebihi waktu biasa) mereka juga akan terus hantar saya ke rumah...begitu juga kalau mereka nampak saya bawa byk barang...saya tak perlu minta mereka hantar saya ke rumah... (sebenarnya dalam kereta saya lebih byk berdiam diri..jadi mungkin mereka ingat saya malu nak minta apa2 pertolongan dr mereka)...

Di tempat keje...saya diberikan satu meja khas utk saya seorg dn juga satu set komputer...tugas saya lebih kepada regulatory affairs job. Oleh kerana sykt ini mengexport product2 hasil buatan kilangnya ke lebih 80 buah negara di dunia...dan setiap negara mempunyai requirement2 tertentu bagi membolehkan produk2 medical devices di import utk di gunakan oleh rakyatnya..maka adalah sgt penting utk setiap pengeksport utk memenuhi requirement dr setiap negara...dan requirement ini pula sering berubah2....utk memeningkan lagi kepala pegawai yg menguruskan regulatory affairs ni....

Kehadiran saya di Diasys (walau hanya sebagai intern) tapi sebenarnya saya melakukan tugas hakiki seorg pegawai regulatory affairs. Hmmm bolehla dikatakan Diasys ni kekurangan staff…sbb selama ni hanya 2 org saja yg menjaga department Quality Management sekali gus regulatory affairs…mmg mereka sgt2 sibuk dan tak sempat nak update knowledge ttg perubahan dalam requirement2 di setiap Negara pengedar. Immediate boss saya selalu sgt memuji dan mengatakan betapa dia bersyukur saya datang ke sini…Alhamdulillah…saya juga suka jika kehadiran saya dihargai…walaupun sebenarnya keje saya ni tak ada kena mengena dgn bidang pengajian saya…tapi nak buat macam mana…terlalu susah utk saya dapatkan tempat praktikal…jadi bila ada tempat yg offer…saya grabbed saja laaaa….

Boss saya mmg baik orgnya…namanya Stefanie Geisener…rakan satu departmentnya adalah Dominik Bender…sama umur dgn saya…32..dia nilah pengganti kwn German saya…Jan…diala yg selalu menolong saya setiap kali saya berdepan dgn masalah2 berkaitan bil2…anak2 sekolah..nak isi borang nak jumpa Dr…sumer2 la….hehehe…

Rakan2 lain tu ada…tapi mereka ni tak berapa nak bercakp dgn saya….saya pun faham…mereka mungkin nak berbual dgn saya…tapi dh saya tak boleh speaking German…terpaksala pendam hajat nak berbual tu…kadang2 kalau mereka hanya berseorangan..mmg ada juga yg berbual gn saya…jadi saya tahu la…mereka malu nak berbual sbb malu pada kawan2 german yg lain sbb English mereka tak berapa baik (alaaa English saya pun….saya tibai jerrrr)

Kat sini juga sya rapat dgn makcik2 cleaner hehehe….dgn mereka la saya berani nak speaking Deutsch hihihi…pon main hentam saja….mmg lucu…makcik2 ni tegur la apa yg salah…bayangkan la…mereka tak boleh faham English langsung…saya pulak tak pandai Deutsch…ha jadila itik angsa nak bercakap dgn itik nila…..

Selama 4 bulan saya di sini….saya perhatikan…cara mereka berkerja mmg lain…pertama dari segi punch card…mmg mereka tak guna punch card tapi chip yg fungsinya sama dgn punch card juga la…tak kisah pukul berapa nak masuk keje asal cukup 9j setiap hari (termasuk rehat 1 jam)….hmm bagus betul system gini….bagi yg buat keje lebih masa tu…mmg masa lebihan akan terkumpul dan kalau dh cukup 8 jam boleh la tukar kepada cuti….tapi kena jujurla…pastikan waktu yg lebih tu mmg buat keje dan bukan main game kat tempat keje…atau dok bersembang…dan saya perhatikan mmg mereka ni jujur…betul2 buat keje…kalau waktu rehat mmg mereka pegi rehat…bila masuk keje…terus masuk keje…tak buang masa lepak2..sembang2…gossip2 hehehehe…

Kalau meeting tu…mereka ni meeting sambil berdiri jer…sekejap pulak tu..takdela berzaman macam kat Msia…dah tu takder makanan juga…yg ada hanyalah air mineral bergas mereka laaa…dan saya perhatikan mmg cara sebegini sgt productive…tak melalut…tak buang masa..dan jimat belanja juga….(tapi tak syok la kalau takder makanan kan? Hehehe…sbb ada makan2 la seronok nak gi meeting hihihi…)

Lepastu mereka ni tak byk gossiping….(tapi kalau mereka bergosip pun…mana saya reti yer tak? Hihihii)..kalau mereka berbual…mmg betul2 bincang pasal keje….saya rasa laaa sbb saya boleh la faham sikit2 apa yg mereka sebut tu….perjumpaan pun short and precise….bagus!

Dan sgt2 jarang saya dapat mendengar handset berbunyi! Melainkan handset saya la hahaha....setiap staff telah diberi telefon masing2 jadi mereka hanya menggunakan telefon ini utk urusan keje...maknanya mereka tak bergayut. Saya pula guna handset sbb saya mmg tak diberi telefon (yer la nak buat apa bg telefon pd saya pun!)..mana ada org nak berurusan dgn saya...melainkan boss saya yg biliknya 4-5 langkah jer dr tempat saya....

Saya pula guna handset sbb nak telefon suami saya hihihihi....yer la...keje saya 100% melayari laman2 web rasmi setiap negara pengedar dan mencari akta2, norm2, decree2, directive2 dan order2 yg berkaitan dgn medical devices....hmmm nak baca sumer benda2 tu mashaAllah....naik buntang bijik mata! Dah tu punyala boringgggg....sudahla ayat peguam semuanya....huhuhu...so bila kepala dh rasa berat sgt..atau mata yg rasa berat...apa lagi...saya telefon la org kat rumah....hihii....tak sembang apapun....saja nak hilangkan rasa ngantuk jer....

Kat sini juga tak dibenarkan guna internet utk keperluan peribadi...mmg keje saya 100% boss saya tahu apa yg saya buat....so kenala jaga2....jadi saya tak boleh buka emel peribadi saya, tak boleh layari blog2 huhuhu...(tapi kdg2 saya buat gak....boring laaaa takder kwn nak sembang) tapi tak lama la...saya pastikan less than 5 minutes.

Dan yg paling saya bersyukur di tempatkan di sini adalah saya boleh sembhyg bila2 saya suka dan di mana2 yg saya suka....mmg pada mulanya agak susah saya nak ambik air sembhyg sbb sinki di tandas sgt2 kecil...mmg tandas selalu basah setiap kali saya ambil air sembhyg...(tu pun dh cuba sedaya upaya tak nak bagi basah tuuuu)..Allah takdirkan satu haritu masa saya sedang ambil air sembhyg...masuk seorg staf..dia ni org Turki...Islam..tapi tak practice la...tapi dia tahu bab sembhyg ni....jadi lepas dia dpt tahu saya susah nak ambil air sebhyg di situ....dia tunjukkan saya satu bilik yg mmg mudah sgt saya nak ambil air sembhyg....boleh kunci pintu juga....Alhamdulillah...

Dan saya sembhyg berdekatan meja saya..mmg pada mulanya staf2 lain pelik melihat saya...tapi lama kelamaan mereka pun dh biasa....siap ada yg bertanya ‚dulu saya nampak awak sembhyg sekali saja..sekrg ni dah 2 kali...kenapa?‘ saya pun jawablah...‘setiap org Islam wajib sembhyg 5 kali setiap hari...dulu awak nampak saya sembhyg sekali saja sbb jarak waktu antara satu2 sembhyg tu jauh2...maka awak hanya nampak saya sembhyg sekali saja...sbb yg bakinya saya buat di rumah....sekrg waktu siang semakin pendek...begitu juga waktu sembhyg...jadi awak nampak saya sembhyg 2 kali di pejabat‘...dia angguk tanda faham...

Bagi saper2 yg nak keje kat company ni..jemputla...berdasarkan carta organisasi yg ditunjukkan pada saya masa mula2 masuk keje haritu...mmg byk lagi jawatan kosong...dan salah satunya adalah di ‚post‘ saya sekarag ni la....kata boss saya tu dia mmg sgt2 memerlukan pembantu...dia mmg takleh nak buat keje ni sorang....katanya dia sgt2 mengharap yg boss atas lagi akan dgr permintaannya....so pada sapa2 yg berminat..ni adalah link yg boleh di layari...

http://diasys.de/front_content.php?lang=3

Minggu terakhir di Diasys...

Saya pernah berniat utk masak sesuatu di dapur Diasys ni selepas mereka suka sgt bila saya bawa kuih karipap dan burger Malaysia ke pejabat pada suatu hari tu (kiranya jamuan raya la...sbb saya bawa utk meraikan saya dh tak perlu puasa lagi)..jadi selepas sambutan yg menggalakkan ekekeke..sayapun bercadangla nak masak sesuatu pd hari terakhir saya di sini...tapi memandangkan minggu ni ramai staff yg terlibat dgn Medica di Düsseldorf (international medical devices exibition) dan kebetulan hari ni jer mereka sumer ada....jadi saya pun buatla jamuan hari ni....instead of hari Jumaat ni...

Macam biasala resepi paling mudah dan murah, apa lagi...buat bihun sup laaaa hihihi...yg kering2 tu saya rebus di rumah siap2...Cuma supnya saja saya buat di dapur pejabat. (kat Diasys ni nama jer ada dapur...tapi tak pernah berasap...dapur tu tak pernah org guna...Cuma derang guna microwave jer utk panaskan makanan derang...)

So kiranya kalini dapur Diasys buat pertama kalinya berasap hahahaha!!!!..Lucunya bila saya mula memasak...habis sumer staff yg dekat2 tu mari menjenguk ke dapur!...ha masa tu la saya pun menjemput mereka dtg makan lunch nanti...ada yg mmg tak sabar2 dah....

Siap masak...terus saya panggil staff yg terdekat makan...hmm apa lagi...meriah la dapur tu kali ni...mmg hari ni betul2 hari yg baik utk masak tu sbb CEO Diasys juga ada tamu dari Texas...kebetulan pembantu peribadinya juga terhidu masakan saya..jadi dia dtg bertanya kalau saya boleh benarkan tamu CEO saya juga makan....alahai...naik malula pulak...






(Dominic dan Stephanie serta staff2 lain menjamu selera....sorry x dapat ambik gambar bnyk2 sebab dok sibuk melayan depa ni.... sebab depa x tahu nak campur bahan2 bihun sup camner...hehehe....)

Jadi saya la serve CEO dan juga tamunya makan hmmm nasib baikla sumer org suka masakan saya….termasukal CEO dan tamunya....siap Tanya resepi lagi…hehehe….yg 2-3 kali menambah pun ramai…kata sorang kawan saya...bau masakan saya boleh dihidu ke seluruh Diasys! Hmm tu la yg tak berapa sedap tu...sbb rasanya tak cukup utk jamu sumer org....tapi Alhamdulillah…niat saya terlaksana...hampir kesemua staff Diasys dapat makan dan suka dgn apa yg saya masak...

Apapun inilah pengalaman terindah saya di tempat praktikal...CEO Diasys selama ni saya tak pernah bertemu muka...kali ni siap boleh hidangkan dia makanan...diapun baru kali ni la tahu nama saya dan dr mana asal saya...staff2 lain pun yg selama ni hanya ber“Hallo“ jer...dh mula bercakap sikit2...rupanya ada juga yg ingatkan saya ni Vegetarian! Tadi baru tahu bila dia tengok saya masak sup daging lembu....katanya dia tak sangka pulak seorg vegetarian boleh masak sup lembu....hehehe...saya tanya dr mana pulak awak tahu saya ni vegetarian?...hai macam2 la bila kita ni tak byk buka mulut...tapi takper...sekurang2nya saya tahu mereka sedar kehadiran saya ni...

Oklah tu jer yg nak di kongsi tentang Diasys Diagnostic System.

6 comments:

addania said...

salam. syoknya baca life hg kat sana. rasa mcm nk pi la jugak.Munir dok ajak aku pi la ni jugak.Tiap2 ari dia dok baca blog hg.Apapun enjoylah..( abg Din)

alrijalnajwa said...

W'salam...hehehe tu la...lambat sgt nak mai...insyaAllah na akan tamat internship hari Jumaat ni..ada gak plan nak gi jalan kali terakhir bersama2 anak2..next time derang dh takder...insyaAllah nak gi Holland kot...tapi kalau gi pun tak lama la sbb na nak siapkan report na dan nak berkemas gak...

fauziharis said...

Assalamualaikum;

De pun setuju dgn post abg din tu. memang syok baca entri hang kali ni. tp tak sangka pulak munir pun peminat setia blog hang. Apa pun semoga selamat pulang ke Malaysia tp jgn lupa patah balik German utk grad.Moga kita sama2 balik nanti dgn sekeping sijil Master..Ameen

alrijalnajwa said...

ehehe..mesti dtg balik...kan abedin nak mari sini...tapi masatu salji dh takder...tak tahu la nak bawa abedin kat mana nak main salji...tapi dh mula masuk musim bunga..so mungkin ralit tengok bunga2 pulak kot!
na tulis ikut perasaan na...kalau na sedih...na tulis la cara sedih..kalau na hepi..na tulis cara hepi!

Anonymous said...

private sector kat malaysia pon meeting kejap ja. Sektor kerajaan yg suka buat meeting lama2 pastu siap ada mkn2

alrijalnajwa said...

ooo yer ker?heheh..tak tahu pasal tak pernah keje private...bagusla gitu...jimaaaatttt belanja hihihi...(jimat masa gak)

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...