Sunday, November 29, 2009

Jalan2 dan Aidiladha di Holland



Plan ni mengejut sebenarnya...tak terfikirpun nak gi jalan2 dalam tempoh terdekat...dah la dgn sibuk nak siapkan report internship...dh tu nak bersiap utk balik Msia pulak...tetiba jer..suami tanya...“bolehh tak nak gi jalan2 ke Holland sblm balik M‘sia?“..alahai...part ni yg lemah ni....souvenir utk ibu bapa..adik beradik dan kengkawan pun belum beli apa2 lagi...macam mana nak gi jenjalan..tanya saya balik!...tapi betul juga kata suami saya...kami akan bawa 2 anak kami balik Msia for good...ini saja peluang utk mereka travel sekali lagi setelah lebih 4 bulan (selama saya berpraktikal) kami tak ke mana2...lagipula kali ni kami travel bersama Abg Azam dan Kak Liza...jadi, nak perkenalkan Abg Azam n kak liza cara2 nak travel tanpa kereta hahahaha....

Akhirnya walaupun plan ni mengejut..tapi Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar...dan juga sgt ekonomi..(kenala fikir cara nak jimat kos sbb plan mengejut lagipun dh nak balik Msia ni...ngeeee) kami beli lander ticket utk Hessen dan juga NRW..bermula dr Idstein-Frankfurt-Köln-Düsseldorf-Venlo(Holland)-Den Haag HS. Bertolak dr rumah pukul 7.20pagi dan sampai ke rumah sahabat, Yusman dan Ida dalam pukul 9.00mlm...kesian kat tuan rumah...lapar kerana menunggu kami utk makan malam bersama....

Malam tu punyala berselera makan..Ida dan Yusman hidangkan budu!...dah berapa lama kami tak pekena budu....Abg Azam dan Kak Liza pun punyala berselera makan..budupun mereka makan!...Sambil makan sambil berbual...sebenarnya kami dan pasangan Ida dan Yusman hanya bertemu di Luxembourg..masa tu kami gi jalan2 ke sana..begitu juga mereka yg menyambut anniversary perkahwinan yg ke...erk..tak ingat la hihiih...jadi di situ kami bertukar2 no telefon...tapi Allah tu maha kuasa...walau hanya pertemuan yg sekejap tu...kami boleh sampai ke Holland! Dan di layan macam dah kenal lama...

Selepas makan malam...sempatla berbuat tentang plan utk keesokan harinya...mulanya plan naak ke Brussel...sbb dh tak jauh dr Den Haag...tapi sbb masa yg terlalu suntuk...jadi kami batalkan plan ke Brussel...dan kekal dgn plan utk ke Amsterdam...Yusman ni dh lama berkerja di Holland...so byk benda dia tahu pasal negara ni...ralit pulak dgn dia beri penerangan....tapi saya ni tak ambik port sgt mana2 nak pegi tu...asal sampai sudah! Tangkap gambar sikit sebanyak sudah....lagipun jalan2 dgn anak2 ni mana boleh nak lama2 kat satu2 tempat...melainkan tempat tu tempat permainan....

Akhirnya kami sampai juga ke Amsterdam...tak sampai 1j dr Den Haag la...pusing2 mana yg boleh...tangkap gambar yg mana nampak cantik...dh tu perut pun mula lapar la...huh..kedai kebab kat sini mmg cekik darah! Kalau kat bandar2 lain dalam 5-7€ utk satu2 hidangan yg kami biasa makan..tapi kat Amsterdam ni kena 11€! Dah tu air ppun kalau kat Frankfurt 1€ sebotol...kat sini kena 2€...bukan tak bawa bekal makan...mmg la kami bawa..tapi tahu jer la..bawa anak2 ni....cepat habis bekalan tu....takper la..at least dapat merasa kebab Amsterdam.

(Antara icon di Amsterdam...Madaame Tusaud....Tempat patung lilin...)

Lepas jamak Zohor-Asar di masjid di Amsterdam (punyalah payah nak cari masjid tu pun)..anak2 dah tak larat nk berjalan dh...mak anak pun dh tak larat juga hihihi.....lagipun cuaca tak berapa nak baik...hujan renyai2...tapi sempatla juga beli sourvenir yg tak berapa mahal....

Kami balik bila dh agak gelap...naik train..tapi tersilap tengok stesen...akhirnya kami sampai ke Rotterdam instead of Den Haag Centraal! Tapi bagus gak sesat gini...boleh snap2 gambar sikit kat Rotterdam hehehe...lepas tu ambik balik train yg betul...so sampai rumah Yusman agak lewat la...sekali lagi kesian kat Yusman dan Ida terpaksa tunggu kami utk makan malam...minta maaf yer tuan rumah....

Oleh kerana keesokannya dah nak raya haji..dan ada sambutan di embassy...malam tu Ida masak nasi impit dan kek carrot...saya tak sempat nak nolong sbb mmg tgh sakit kepala sgt2...dh 2 hari berturut2 jalan jauh...tapi anak2 rilek jer...takder pulak keletihan...bangun tido pun awal jer...derang ni sebenarnya semanngat nak main game kat rumah tu...tv si tuan punya rumah ni punya la besar gedabak! Dah tu macam2 mainan ada…Mana anak2 tak syok main...gi jalan2 pun takmo…dok asyik sebut nak balik jer sepanjang gi Amsterdam tu...

Sambutan hari raya Eidul Adha di Holland ni mmg la tak semeriah sambutan hari raya Eidul Fitri kat Frankfurt haritu...tapi tetap meriah...staff2 yg masak sumer juadah...tak sempat beramah mesra dgn ramai staff...sibuk nak makan lagiii...hihihi..




(Antara juadah yg di hidangkan...buah mata kucing pon ada kat Holland....)

Majlis pun tak lama..lepas sembhyng, khutbah...makan..dan semasa makan ni suami sempat berkenalan dengan lecturer dari UM yang buat research dekat Holland, bila dok sembang2 tu jadi la jejak kasih yang mana lecturer ni, dr. Fauzi Hamat rupanya satu kampung dengan ayah suami...apa lagi panjang la cerita yang dibualkan....






(Saya bersama dgn orang lama di Jerman K.yah berbelas2 tahun....manakala suami pulak bersama dr. wan suhaimi, dr. Fauzi Hamat (lecturer UM) dan lecturer UTP baju belang2 ..x ingat nama lak....)

Lepas tu terus bersurai...dalam tghari dh habis...sempat la juga gi jalan2 sekitar Den Haag pulak....sempat pegi ke ICJ..mahkamah di mana berlangsungnya perbicaraan merebut Pulau Batu Putih...dan juga ke Madurodam...tp takleh gi jalan byk juga sbb hari hujan...lagipun ni jer hari yg ada utk beramah mesra dgn tuan rumah kan? Asyik keluar jer...









(Bergambar didepan ICJ......)

So hari tu kami stay kat rumah jer..berbual2 dgn tuan rumah dan juga beberapa lagi Msian yg berkerja di Holland ni...rancak berbual...lagipun keesokannya dah nak balik German...rilek2 la sikit...hihihi...

Kami bertolak pulang seawal pukul 9.30pg...naik tram ke Den Haag Centraal-Venlo-Düsseldorf-Bonn-Limburg-Idstein-Wallrabenstein. Wahhh jauh berjalan...punyala penat...sampai rumah dah pukul 11.40malam...

Secara rumusannya...Holland ni mmg lain sangat2 dgn German...ramai org Indonesia kat sini...yer la sbb mereka jajah Indonesia dulu...macam kita juga ramai di UK....jadi mereka tak pandang kita yg bertudung ni macam org2 German pandang org2 Turki...dan satu lagi yg amat memudahkan adalah mereka mmg boleh berbahasa English...dan tak pandang kita lain bila kita tak boleh berbahasa guna bahasa mereka...

Menurut Yusman, terdapat masjid2 kepunyaan komnuniti Indonesia yang mana mereka membeli church untuk dijadikan Masjid. Tidak seperti Jerman, di Holland ni juga kebanyakkan mereka menggunakan basikal dan motosikal yang mana basikal ni di buat dengan pelbagai bentuk ada yang tempat duduk tiga dan ada yang kat depannya macam beca untuk membawa anak2 mereka.






Satu perkara lagi yang saya perhatikan ialah rumah di Holland tidak seperti rumah kami di Idstein Jerman, tak tahu lah mgkin perbezaan antara Den haag iaitu sebuah bandar besar manakala Idstein adalah kawasan perkampungan iaitu ketika kami tinggal di Den Haag selama tu jugak la hujan sentiasa turun tetapi saya tengok tuan rumah tak la sibuk perlu buka tingkap untuk peredaran uadara tak seperti di Jerman yang mana kami hari2 terpaksa membuka semua tingkap 5-10 minit bagi peredaran udara...kalau tak buat camtu kulat2 akan tumbuh merata2 tempat dan siap tuan rumah kami ni bagi penyukat suhu kelembapan dalam rumah supaya suhu lembap dalam rumah sentiasa di bawah 60 darjah...aduhhh macam2 kat Jerman ni....









(Bersama tuan rumah ida....terima kasih daun keladi....)

Apapun terima kasih banyak2 pada Ida dan Yusman atas layanan selama 4 hari kami di sana...inilah pertama kali kami pegi travel anak2 sebut takmo balik nak duduk rumah Aunty Ida and Uncle Yusman...(alaaa saya tahu sbbnya...ada byk game...mmg la tak mo balik!)...Harap2 nanti Ida dan Yusman jangan la segan2 nak dtg berkunjung ke sini pulak....cumanya rumah kami ni byk la kekurangan sbb hidup pun ala kadar jer hahahaha....

Oklah itu jer coretan utk entry kali ni....

3 comments:

iu rf said...

seronoknya jumpa ngn kawan baru... & raya2 kt luar negara... sure knngn yg manis wat family... ;D

alrijalnajwa said...

hehe mmg manis iu...Den Haag cantik...(jemen pun cantik gak) kawan walau pun selama ni tak pernah kenal..tapi macam dh kenal lama...itu la faedah internet hiihihi...

Anonymous said...

Allahuakbar....abey...duk main di blogspot dih.. ambo neh mat duan ado acc fb x? klu ado addlah ambo riduwanh79@yahoo.com

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...