Monday, March 23, 2009

Kasut ohh kasut.....


Setelah 6 bulan berada di negara orang ni, alrijal masih menggunakan kasut yang di 'present'kan oleh isteri tercinta sempena hari lahir.....agak lama juga kasut ni bertahan hampir 2 tahun juga lah... maklumlah jenama 'crocodile' katakan...

Maka terdetik lah dalam hati hasrat untuk membeli kasut baru... kira-kira buat kenang kenangan la sebab beli kat negara German. Hasrat hati ini juga di luahkan kepada isteri tercinta.

Selepas Solat Jumaat baru-baru ni alrijal pun ke pusat jualan kasut yang boleh dikira besar juga lah untuk 'servey' kasut yang kira berjenama seperti Adidas, Nike, Puma dan lain-lain. Harga pun kira berpatutan juga lah bawah dari 50 euro sepasang.

Tengok pada rekabentuk tu memang menarik perhatian jugak la... terutama jenama Nike dan Adidas... Maka hati pun memang teruja la nak beli....

Setelah membelek-belek depan belakang, atas dan bawah selepas itu mencuba saiz yang sesuai.... lalu tercari-cari la negara pebuatnya. Nak tahu jugakkan 'Made in mana....?" Bila je melihat "made in..."nya tu.... kasut yang ada di tangan terus terletak kembali kat tempat asalnya....

"Ya Allah..." "Made ini Thailand...." ambil jenama Nike yang sama tengok lagi.... "Made in  Vietnam...." Aduhhhhh tension.... cuba tengok jenama lain, Adidas "made in Indonesia..." Argggg... terus letak kasut tersebut lalu meninggalkan kedai kasut tersebut.....

Bukan maksud alrijal untuk melekehkan "made in......" dari Thailand atau dari negara-negara sejiran Malaysia, tetapi rasanya tak berbaloi datang jauh-jauh beli kasut dan bila tengok "made in ...." dari negara sejiran dengan Malaysia... baik tunggu balik beli kat Malaysia je.... harga boleh dapat murah lagi..... 

Kalau kasut keluaran german sekurang-kurangnya boleh jadi kenang-kenangan la.... ni tak bila beli kasut... bawak balik Malaysia kira-kira nak tunjuk la konon-konon beli kat German tapi bila kawan-kawan tengok made in mana..... "made in thailand..." nak letak kat mana muka kita ni  kan..... hihii....

Tapi pada pandangan alrijal, kiranya Thailand, vietnam dan Indonesia maju kedepan la kerana dapat mengeksport keluaran mereka sampai negara eropah.... Malaysia bila lagi yer???? 

moral : Tengok betul-betul sebelum membeli kasut di Oversea.... jangan terkena "made ini Thailand pulak.....hihihi". 

No comments:

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...