Wednesday, May 27, 2009

BBQ sempena (beenden)tamat Exam....


Gestern (kelmarin) 26 May... student-student kelas isteri telah buat kata sepakat untuk membuat BBQ bagi menyambut sempena habisnya exam.... Pada mulanya mereka rancang untuk buat pada hari Rabu tetapi ramai yang tak dapat hadir kalau buat pada hari tersebut terutamanya Prof dr Helen (Course Coordinator) dan Witrud (staff Uni).

So selepas habis exam dalam 12pm tiba-tiba isteri (najwa) telefon...

"Abang geng2 kelas dah berpakat nak buat BBQ kul 4 petang ni...."  

Alamak macamana ni...masa tu alrijal tengah ambik anak2 kat kindergarten...

"Habis tu macamana? Ayam tak beli lagi ni...." alrijal jelaskan pada isteri.

"Na kat Kuchun Markt dah ni nak beli ayam..." kata isteri.. 

"Sempat ke nak perap ayam tu?" ujar alrijal.

"Kita buat takat yang dan je lah.." balas isteri. "ok lah kalau camtu..."

Perancangannya pada keesokan hari nak buat BBQ tu nak bakar sate la... nak bagi depa try makan sate....
  
Setelah sampai kat rumah dari kindergarten, isteri dah tercegat kat depan pintu balik dari Kuchun Mart. Kami pun tanpa berlengah-lengah lagi terus potong ayam dan sediakan apa yang patut potong bawang, hiris halia dan macam-macam lagi lah.....

"Entahlah sedap ke tak sate kita ni.... perap pun sekejap je..."alrijal berkata kat isteri....

"Takpelah bang nak buat macamana....diaorang nak buat jugak pada petang ni...."

Setelah perap dekat sejam je kami pun terus cucuk ayam tu dengan lidi.. dapat la lebih kurang 50 batang.

"Cukup ke ni?" tanya alrijal.... "Cukup lah kita sekeluarga je...campur dengan ayam rendang ni lagi.... yang lain tu diaorang beli sendiri.."kata isteri...

"Yelah... demo tu bukan makan yang halal pun...yang penting keluarga kita..." balas alrijal sambil tersengeh....

Antara menu lain yang dibuat oleh isteri ialah ayam rendang.....

Diaorang dah set time untuk berkumpul kat umah Wiltrud kul 4pm... setelah semua barang dah disediakan dengan membawa sudu dan gelas sendiri beserta pingan (takut oooo pingan depa bekas babi...) dan makanan pun dah dimasukkan dalam bekas kira2 jam 3.45pm...isteri call kawan kat flat atas.... rupa2nya 2 orang bujang kat atas...telefon tak menjawab rupa2nya tengah tido lagi....isteri dah berbunyi dah....

"Budak Jan (baca Yan) dengan Nicholas ni kata nak kumpul kat sana kul 4pm....tak bangun-bangun lagi...." So apa lagi....kami suruh anak2 pegi kacau 2 budak bujang ni....

So selepas mereka dah bersiap dan turun ke flat kami...."Sorry la Hariana.... nak release kejap kan kita baru lepas exam...." ujar Jan.

"Ye la ....tadi kata tak nak tido takut terbabas pulak...." balas isteri.... Jan dan nicholas hanya tersengih je mendengar kata-kata isteri....mungkin mereka tahu mereka salah kot....

Setelah kami semua sampai kat umah Witrud... sudah ramai rakan sekelas isteri berkumpul kira-kira dalam 7-8 orang... dan tuan rumah menyambut kami....dan alrijal bertemu dengan Paul dan Jacob yang dua2 Melawian sambil2 bertanya khabar dalam bahasa Jerman...

"Wie gehts dir?(apa khabar)...."ujar alrijal pada paul. "Gut.." balas Paul..."und du" giliran Paul pulak bertanya pada alrijal "sehr gut...." masing2 tersengih... saja2 nak bermesra dengan gunakan bahasa jerman.... Jacob pulak menyampuk..."Alles klar....(tak ingat eje camner....maksud everything is ok?)" jawab alrijal...."ja...Alles klar..." Masing2 pun berlalu.....

Alhamdulillah juga wiltrud menyediakan 2 tempat untuk membakar....satu utk daging haram dan satu untuk daging halal katanya.....

Sebelum ni kami membeli tempat membakar segera BBQ (gambar atas) bersekali dengan arang....so kami bawa untuk membakar sate kami. 

Setelah masak sate dan ayam bakar kami....kami menjemput mereka semua untuk mencuba sate.... dan ramai memuji makanan M'sia sedap2....sampaikan prof dr Helen berkata 

"Macamana ni saya dah addicted dah ni dengan sate dan ayam bakar M'sia ni...." disambut ketawa oleh orang lain....

Prof dr Helen dengan rakusnya memakan BBQ resepi M'sia

So kami semua memang seronok sangan dengan majlis BBQ tersebut. Tetapi ye la masalahnya depa ni tak dapat lari la dengan 'arak' depa.... tapi ok jugak wiltrud sediakan dua meja....satu meja tak de arak...satu meja ada arak....

Oleh kerana ini lah hari terakhir mereka bersama kerana selepas ini mereka akan ke tempat praktikal masing2 kami pun turut sama meraikannya juga lah....kalau tidak jangan harap kami nak pergi....












No comments:

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...