Wednesday, July 29, 2009

Homburg (Saarland)

Jalan2 ke Homburg Saarland

Lepas pulang dari gi jalan2 ke Luxembourg tu..keesokan harinya kami memang tak plan nak ke mana2...saya ni memang la..sebelum gi jalan2 memang semangat nak gi jalan...bila dh gi jalan....huhuhu..serik takmo jalan dah...tak larat nak kejar anak2...tapi tu la..bila lama tak gi jalan...terasa nak gi jalan pulak...pelik betul..macam dh lupa jer episod berlari2 mengejar anak2 tu...(alah...macam beranak jugala...sekali beranak terasa perit takmo beranak dh lain kali...tapi tak sampai 2 tahun..mengandung lagi hihihihi...biasalah...)

So...tuan rumah, IU dah plan nak buat BBQ...huhuhu malangnya kami terlalu sibuk berBBQ sampai lupa nak ambik gambar kenang2an masa dok berasap2 tu...rugi betul....tapi takper la..apapun tuan rumah ni rajin betul...byk benor dimasaknya...rajin...hihiih...bukan jer daging BBQ tu..ada macam2 lagi..kuihteow goreng ada, cheese cake ada, ayam percik ada, buah2 ada...macam2 ada laaaa...tak tahu la macam mana nak habiskan semuanya...apapun kami seronok haritu sbb cuaca pun Alhamdulillah baik sesangat...

Lepas makan tu (tak habis pun...dh byk sgt...memang tak terhabis makan la...) kami dh kekenyangan..sebenarnya bukan kami jer yg ada masa tu...IU juga ada menjemput seorg lagi rakan kami yg tak sampai seminggu pun lagi nak balik Msia for good dah...so kami dah pulun makan dh pun...tapi tak berjaya habiskan..

Lepas makan tengok tv kejap..plan lepas tu nak gi jalan2 kat taman permainan yg ada tasik berdekatan dgn rumah iu ni la...so dh cukup rehat kami pun mulalah siapkan bekalan utk ke taman tu....semua makanan tadi kami tapau la...biasanya kalau gi jalan2 kat taman ni perut cepat lapar..hihihi...

Rupanya taman tu takder la dekat sgt tapi sbb kami gi ramai2..jadi takla terasa jauh...kami gi jalan kaki jer...sambil jalan2..sambil jamu mata n tangkap gambar...memang cantik bandar Homburg ni...tenang jer...mungkin sbb haritu hari Ahad kot...apapun senang hati la haritu..kalau anak2 berlari2 pun tak kisah sbb tak byk kenderaan....

Sampai kat taman tu..anak2 dh teruja pada tasik tu...permainan yg lain mereka dh tak tengok dh..walhal permainan lain pun pd pandangan saya menarik juga...lain dr di Msia la...lebih mencabar...anak2 saya ni kalau setakat naik boyan..gelungsur tu mereka tak heran sbb tak mencabar langsung...tapi kalau yg payah2 tu mereka suka la...so saya ingat mereka akan teruja dgn permainan laiin yg ada kat taman tu..rupanya mereka lebih teruja pada tasik tu sbbnya ramai budak dok mandi kat situ....aduhhhh macam mana ni..saya memang tak plan langsung nak bagi anak2 mandi..tu tak bawa apa2 persalinan...

Tapi yer la...kalau anak2 dh dok merayu2 nak mandi juga...hati ibu manala yg tak kesian kan...so bagila depa ni mandi...tapi kira yg lelaki tak pakai baju la...yg pompuan pula kebetulan pakai baju 2 lapis...so balik nanti kira pakai baju n seluar basah la jawabnya....

Punyala seronok tengok depa ni mandi sambil main rakit...anak2 saya ni kalau kat Msia nun memang saya kerap bawa gi jalan2 tiap setiap wekend...ataupun waktu cuti2 yg lain...jadi bila mari sini memang dh lama tak gi tempat mandi macam tu (nak mandi macam mana kalau dok sejuk manjangggg)...jadi bila jumpa tempat mandi gini memang la tak lepas peluang...

Kami si ibu2 and bapa2 pula apa lagi...bila dh hampar tikar tu...semua bekal2 yg di bawa tadi di keluarkan...hohoho..macam yg di jangka..seronok makan kat luar ni...perut tetiba jer lapar...so memang habisla makanan yg di bawa tadi tu...

Anak2 pun kami tengok dh menggigil..yer la..walaupun summer suhu tak cecah 30 darjah punn....masih sejuk gak...tapi budak2 ni..dia bukan kisah pun...so bila saya tengok bibir anak2 dh biru..saya ajak balik la...tu pun takmo balik gak tu...apalagi...saya gunakan kuasa veto la hihihi...lagipun dh pukul 8 malam waktu tu...

Lepas anak2 pun makan serba sikit...salin baju serba sikit...kami pun berangkat berjalan balik la...malam tu anak2 dan ibu2 anak tido awal sbb keletihan..bapa2 anak jer tak tahu dok buat apa hihihi...bincang hal negara kot...

Esok tu kami nak berangkat balik ke Idstein dh...huhuhu sedey la...tuan rumah masak nasi lemak..sedap...sempat juga bg kami tapau...yer la nak singgah restoran mana kalau lapar kat tgh jalan kat sini...kedai kebab jer yg ada...tak nak la...jemu dah..kebab...kebab..kebabbbb jer manjang...huhuhu...

Apapun terima kasih daun keladi pada tuan rumah kerana melayan kami serta kerenah anak2 kami...hehehe...jangan serik nak terima tamu lagi..jemput la datang kat rumah kami pulak...

Jemput..jemput...

3 comments:

iu @ wid said...

okeyy.. sy dtg sat lg..!!! hihihihi.. ( gurau je..) mekaseh kakna sudi ke rumah kami.. lenkai jemput maiii lagi yerrr...

sunyila kakna xdok.. mmmm... sepi lagi sunyi...senyap aje kt umah ni..huhuhu

selamat berjalan2 kedestinasi seterusnyer.. besh baca citer kakna ..;D

dillhanim said...

"Kami si ibu2 and bapa2 pula apa lagi..."

kena tambah sikit tu..

"dan sorang anak dara.."

ekekeke..

freut mich sehr, euch wieder zu sehen :) keep in touch!

alrijalnajwa said...

IU: huhuhu..macam yg kna dh cakap..memang anak2 sebut lagi nak gi kat tasik tu...tak tahu mana nak cari tempat tu kat sini....insyaAllah kalau ada rezekilebih lagi...kna sampai lagi ke sana hihihi...

Dilla: oppps terlepas la..hihi...yer betulll ada sorang anak dara kat situ..eh..2 org la...termasuk cik piyah tu hihihi!!! Alhamdulillah...jangan putus hubungan ni yer...Aminnnn

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...