Friday, July 31, 2009

Natijah akibat mandi setiap hari di German..

Saja nak cerita sikit pengalaman...seawal kami sekeluarga sampai di German ni memang saya pernah tanya kepada salah seorang staff universiti berapa kerap sepatutnya kita mandi di sini..jadi staff ni bg tahu...anak2nya mandi 2x seminggu..dia pula ikut keadaan...aduhhh dalam hati...macam mana ni...kat Msia paling kurang pun anak2 mandi 2x sehari..begitu juga kami...tak pernah terfikir bagaimana hari2 kalau tak mandi...sbb mandi sudah menjadi rutin harian bukan kerana kotor...tapi kerana ia sebahagian dari rutin...begitu juga tidur..kadang2 kita tidur bukan kerana kita mengantuk pun...tapi kita tidur juga sbb itu dh menjadi rutin...

Jadi sepanjang hampir setahun kami di sini...setiap hari saya mandikan anak2 (sgt2 jarang saya biarkan mereka mandi sendiri kerana saya mmg tak suka biarkan anak2 membazir air) kami ibu bapa juga memang mandi setiap hari..apatah lagi saya memang ke kelas setiap hari...Cuma kali ini kekerapan mandi telah berkurang kepada hanya sekali sehari..tak kira musim winter atau sekarg ni..summer..(tak macam summer ponnnn sejuk jer...)

Bulan lepas kami pindah ke rumah baru...jadi segala urusan bil pun diuruskan...beberapa hari lepas sesuatu yg mengejutkan tiba...bil2 kami di rumah lama..hohoho...memang boleh sakit jantung dibuatnya...

Kami mengharapkan dapat balik duit deposit rumah sebanyak 750€ kerana tuan rumah kata rumahnya berkeadaan baik semasa kami pulangkan kunci..memang saya sgt teliti dalam menjaga rumah...baik rumah sendiri apatah lagi rumah org...jadi Alhamdulillah..tiada sebarang charge dikenakan utk kerosakan rumah...tapi yg buat kami terkejut adalah charge yg tuan rumah kenakan kerana penggunaan air...hampir 1000€ huhuhu...apa tidaknya...charge bukan saja dikenakan pada air yg masuk ke rumah kita...tapi juga air yg keluar dr rumah..malah air yg keluar dr rumah lebih mahal kiraannya...

Secepat kilat saya berhubung dgn salah seorg pensyarah saya di uni..minta pendapat dia..segalanya hampa kerana menurutnya..itu adalah normal di German...memang ia tak dinyatakan dalam kontrak kerana itu adalah kebiasaannya...entahla...betul atau tidak tapi mmg ternyata harga air di sini terlalu mahal...serta merta teringat pada Msia...di Msia..bil2 api dan air kami tak pernah capai Rm70 pun sebulan...itu dgn penggunaan lebih luar biasa dr sini sbb nak siram pokok bunga hari2...nak basuh kete sekali seminggu...kenduri kendara...macam2 tapi murah jer...kat sini hanya mandi jer..sampai dekat seribu € mereka cekik saya...huhuhu...

Punah harapan nak dapat balik duit deposit...malah kena bayar tmbahan lagi..hadoi...ni la padahnya rajin sgt mandi...(mandi pun salah ker?) Tapi lepas ni...kenala berjimat sikit..tapi tak tahu la macam mana caranya sbb mandi tetap mandi...hohoho..degil...saya takleh tak mandi...migrain...dan saya pun takleh tengok anak2 tak mandi...serabut la kepala...dh tu macam mana nak buat ni yer?..hahaha..abah dia la nampaknya tak dibenarkan mandi hahahahaa...

Sekian dari bilik berita hihihihi...melaporkan utk peringatan bersama....

3 comments:

fauziharis said...

Xpelah Na, biarlah byk bayar bil pun yg penting kita nak diri kita bersih. Bukan maknanya tak mandi tu x bersih sebba dalam Islam pun, BERSIH bukan maknanya mandi. Apapun utk kita lebih yakin utk buat ibadat, mandi la. Dan dengan mandi tu juga, badan akan rasa lebih cergas. Dulu de ada terima email cerita pasal kepentingan mandi ni, tp since laptop de la ni tgh rosak, xleh nak cari lagi. Nanti kalau de jumpa, insyaAllah de pos ke sini.

oh said...

hmmmm...memang tak dapat balik ye duit tu??...tp summer ni kena mandi takut sbb badan mudah berbau kalau winter tu bleh la kurangkan..tp logik jugak sebab ahli keluarga ramai..

alrijalnajwa said...

Dan: Nanti kalau hg jumpa pasal mandi tu bg kat na yer...mungkin hg tak tahu lagi bil gas na lagi tinggi pada bil air ni huahuahua....dekat 2k€! Huhuhu..nak nangis ni...so semua sekali bil boleh buat beli kete kat Msia!

Oh: Tak dapat...takder rezeki la tu oh...kna ni tak kira summer ker, winter ker...sama jer...cuma winter kali ni mungkin la boleh belajar2 tak mandi kot huhuhu...kdg2 kita mandi sbb kita tahu kita ada anak2 yg masih tak pandai bersuci dgn betul...jadi bila mereka ni bargaul dgn kita..kita tak tahu adakah najis tersebut juga kena pada kita...sbbtu kna pilih utk mandi tiap hari...utk bersihkan diri..juga anak2...

bab ibadah ni kdg2 ramai org ambil ringan, tapi jgn pelik bila doa kita Allah tak terima...kena byk muhasabah balik..di mana yg tak kena...mungkin kerana masa kita beribadah...tubuh dalam keadaan tidak suci dr najis...(kdg2 bukan najis dr kita...tapi dr anak2 kita)..

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...