Friday, July 10, 2009

Rumah sewa baru.....

















Sebenarnya sebelum kami ke Program Ziarah Ukhuwwah di Hamburg, kami telah berpindah ke rumah baru. Tapi nampaknya entry berkaitan program ziarah yang masuk terlebih dahulu...yela kami merasakan program untuk memertabatkan Islam lebih penting berbanding pindah ke rumah sewa baru....

Rumah sewa baru terletak dalam kampung Wallrabenstein, Hunstetten juga..sama seperti rumah sewa yang lama, kira-kira 15 minit berjalan kaki. Nasib baik jugak dapat rumah yang dekat-dekat senang untuk urusan berpindah randah ni...boleh kata 2 trip jugak la...barang-barang kena angkut...aduiihhh sakit gak belikat ni...ye la dah tua2 macam ni dan dah lama tak menggangkat barang yang berat2.















Pemandangan yang indah kat luar dari sudut meja makan

So pihak uni yang tolong carikan van untuk angkut mengangkut barang, maklum la kami ni danke, genau, ya, nein tu tahu la... yang lain2 tu sepatah haram pun tak reti...oleh sebab tak reti bahasa german tu jugak la membuatkan saya tak nak bercakap dengan orang jerman ni...kita tanya sepatah yang kita paham (dengan niat nak beramah mesra la..)...dia jawap berpatah-patah (memang terlebih mesra pulak)...pulak tu bercakap dengan selaju-lajunya...mak aiihhh...mengaru kepala den yang tak gatal ni...dah tu buat2 macam faham la walaupun tak faham...

Sebelum berpindah aritu kami terpaksa bertungkus lumus jugak la membersih rumah...maklumla anak-anak ramai dan tengah aktif pulak tu...adoi..2-3 hari jugak la nak settle bersihkan rumah tu...nasib baik jugak la anak2 tak nak jadi cikgu (jadi takder la aktiviti menjadikan dinding rumah tu sebagai papan hitam)...semua anak2 lebih berminat nak jadi ahli sukan (main wii) nak jadi ben10 (bergaduh..) kalau tak teruk jugak la nak cuci dinding dengan pelbagai colour yang ada...




Pemandangan di hadapan rumah

Cuma yang teruknya mencuci bilik air lah...ye la kita ni mana biasa dengan keadaan susana sejuk memanjang....nasib baik gak la Kak Liza dari Raunheim yang datang hari tu ajar cara2 untuk mengelakkan kulat2 tumbuh dalam bilik air...balik air asyik basah je...maklum la askar ramai....

Sewa rumah kat Jerman ni bukan macam kat M'sia boleh keluar cam-cam tu je...sebelum pindah owner akan datang check samada keadaan dia sama seperti mana yang kita masuk mula-mula dulu...sama seperti dalam kontrak yang kita signed. Jadi Alhamdulillah selepas owner tu check nampaknya semuanya ok....sebenarnya isteri dah risau dekat dengan singki dapur yang berkayu...sebab kan kita basuh pingan magkuk so bila air dari pingan tu ada jugak jatuh kat kayu tu...walaupun kita lap kadang2 tak betul2 kering so kayu singki tu jadi gelembung la jugak....Bila owner tu check kat kontrak rupa2nya ada yang tertulis pasal singki tu....ada kesan calar2 ke ntah la....jadi owner tu pun kata takpelah sebab dah ada cacat sebelum ni....Alhamdulillah...lega rasanya.




Dari dalam rumah...



So deposit yang dibayar aritu dapat balik la...boleh la buat bayar deposit rumah sewa baru....tapi kena tambah gak duit deposit rumah sewa baru...sebab deposit 3 bulan...rumah sewa lama 2 bulan je....aiseh man....

Alhamdulillah semua urusan pindah randah dah selesai dah...tapi kami terpaksa membeli barangan baru gak la...banding rumah lama dah di provide walaupun buruk tapi at least dapat guna jadi laaaa..... Cuma bernasib baik sebab penyewa lama ada tinggal barangan dapur seperti peti, mesin basuh pingan, dapur skali dengan oven, kabinet dan singki untuk di jual dengan harga 500euro. So kami minta sahabat kami Saiful yang datang menolong masa tu untuk bargain...maklumla nak bargain dalam bahasa Jerman ni kekok gak....hihihi bukan kekok tak reti langsung....so bargain punya bargain dapat la 400euro. Kira murah la tuh....jadi la tu 'oh' (nama timbangan saiful). Thanks a lot sebab berjaya dalam bargain membargain ni....

Wassalam

2 comments:

:::::::::::::::::::::: said...

nak upah nasik lemak sepinnggan je...hehe =)

alrijalnajwa said...

heheh..bukan takat sepinggan...byk pinggan pun boleh...hehe nasi ayam tak nak ker?

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...