Monday, July 27, 2009

Saarbruecken(Saarland) Germany

Alhamdulillah…Segala pujian bagi Allah ketana nikmat yang tak terhingga dapat lagi merasai pengalaman menjelajah dan insyaallah dapat mengenali kebesaran tuan punya bumi (Allah) ini dengan lebih yakin lagi.

Kali ini kami sekeluarga bertamu ke sebelah barat negara Jerman iaitu rumah sahabat kami akhi Arief dan isterinya IU di Homburg, negeri Saarland. Kiranya inilah negeri ketiga yang kami jelajah dalam Jerman selepas Hamburg dan Hessen (tempat tinggal sekarang).

Alhamdulillah dengan adaanya ikatan ukhuwah yang dibina di Jerman ini dapat la juga kami kenal tempat-tempat selain tempat yang kami tinggal.

Ucapan jazakumullahu kepada akhi Arief sekeluarga kerana sudi menerima kami sebagai tetamu kira2 lama juga la 4hari 3 malam (campur hari sampai dan balik). Semoga Allah membalas budi kalian sekeluarga.

Setelah mengambil masa kira2 hampir 3 jam lebih kami bertolak dari Idstein BF ke Homburg(saar) HBF dengan menggunakan “lander ticket” yang mana tiket ni boleh digunakan satu hari bermula 9.00pagi sehingga jam 3.00pagi keesokan harinya. Inilah perjalanan yang agak lama dengan menggunakan train yang mana sebelum ini kami menggunakan “eurolines bus”.

Seperti yang diduga, dengan menggunakan ‘train’ anak-anak “tak duduk diam”, terpaksa la kami mencari seat di tempat ruang kecil yang hanya kami sekeluarga yang duduk. OK la kalau anak-anak bising sikit pun takde orang2 sekeliling dok jeling atau marah….kalau naik bas tu naik 5 minit terus jer tidur….ermmm takpelah kena sabar banyak2.

Setelah sampai di Homburg HBF, akhi Arief dah tercegat dok menunggu kami untuk dibawa ke rumahnya. Sampai2 je agak2 dah pukul 9.00 malam, makan malam pun dah dihidang, ermm apa lagi “rezeki jangan di tolak, musuh jangan di cari….”kami pun bismillah terus menikmati hidangan yang cukup lazat. Terima kasih tuan rumah….

Selepas makan dan tunaikan jamak, kami berbincang dengan tuan rumah untuk ke Luxembourg kerana menurut akhi Arief hanya mengambil masa 2 jam dari Homburg tetapi kena pergi ke Saarbucken (ibu negeri Saarland, dalam setengah jam dari Homburg).

Orang kata dah ada peluang melawat tempat orang, jangan lepaskan….so tanpa banyak soal kami bersetuju, so pagi2 lagi kami berolak ke Saarbucken dengan di temani akhi arief sekeluarga. Sampai di Saarbucken kebetulan ada “Flohmarkt” atau pasar tani lah kalau kat Malaysia yang menjual pelbagai barangan terpakai yang murah2. Isteri ada juga teringin nak beli pinggan mangkuk yang agak murah, tapi dia dok pikir2 susah utk nak bawa balik ke Idstein maka tak jadi beli la…ermm dalam hati “Alhamdulillah….kalau tak sapa lagi yang nak kena angkut barang2 tu….hehehe :P).

Menurut akhi Arief “Flohmarkt” tu tak sebesar di Homburg yang diadakan pada setiap awal bulan. Kami juga dibawa ronda2 oleh “pemandu pelancong” kami disekitar Bandar Saarbucken yang mana iainya hari Sabtu, so tak sesibuk hari kerja lah. Akhie arief ada juga menunjukkan tempat tinggal student Malaysia tetapi semuanya dah balik “for good” jadi dah takde orang lah sekarang dan kemasukan baru pun tak de ditempatkan di Bandar Saarbucken.

Kebetulan pulak, sekarang musim nak pilihanraya, so ada la diaorang buat kempen untuk parti mereka kalau tak silap parti PDF atau “Green Party” dengan memberikan kanak2 belon, apa lagi anak2 riang gumbira sakan laa…sampai tak terkawal la tambah2 disekeliling orang terlalu ramai.

Banyak juga la kami di bawa ke tempat2 menarik terutamanya tempat2 sejarah2 orang2 jerman ni la… So x leh nak bangga sangat la kan sebab sejarah diaorang, kalau berkaitan sejarah Islam tu lagi la bangga. Tapi yang sejarah Islam ni jauh2 la sikit seperti di Spain, Turki dan lain2 yang kena pergi dengan flight dan kena duduk sana lama sikit baru puashati. Tapi Insyallah kami akan cuba untuk sampai ke tempat2 peninggalan sejarah Islam.

Cerita di Luxembourg bersambung……

Wallahua’lam

No comments:

Luxembourg, German (Saarbrucken dan Homburg)

Gambar kenangan di Hamburg

Video Klip Ziarah Ukhuwah di Hamburg

Loading...